Lakásdekoráció

Puha padlóburkolatok: kókuszrost, tengeri fű, szizál. Szőnyegpadlók.

A puha padlóburkolók legfőbb előnye a melegség és zajtalanság. A hagyományos padlószőnyegeken kívül idesorolhatjuk a különféle növényi rostokból készült természetes padlóburkoló anyagokat is.

Természetes növényi rostok

A növényi rostokat évszázadok óta használják padló­burkolásra. Többségük erős és tartós, faltól falig fektet­hető, illetve önálló szőnyeg formában kő- vagy fapadló­ra téve jól használható a szokványos padlószőnyegek helyett. Általában meglehetősen durva és érdes felüle­tűek, ezért nem a legideálisabbak olyan helyre, ahol kisgyermekek játszanak a padlón, vagy ahol gyakran járkálunk mezítláb.

Növényi alapú padló

(Fenti kép.) A környezetbarát és tartós növényi rostokból készült padlók érdekes mintájuknak, semleges színüknek, és más természetes anyagokkal va­lóösszhangjuknak köszönhetően népszerűek a modern otthonokban.

A növényirost-alapú padlóburkoló anyagok nem használhatók konyhákban és fürdőszobákban, mivel a rájuk fröccsent víz maradandó foltot hagy rajtuk. Né­hányuk csúszós is lehet, ezért nem ajánlatos a lépcső­kön alkalmazni őket. A gyékényszőnyeg kivételével a hagyományos padlószőnyeghez hasonlóan kell lerakni őket, bár némelyiket nem lehet kifeszíteni. Van, amit szőnyegalátétre kell fektetni, néhány latex hátoldalú változatot pedig az aljzatra is rá lehet ragasztani. A fal­tól falig borítást szakemberrel érdemes elkészíttetni.

Kókuszrost

Az eredetileg csak lábtörlő készítésére használt kókusz-rostból durva, érdekes textúrájú padlóburkoló anyagot készítenek, amelyet néha élénk színűre festenek. Többnyire hátlappal gyártják, de a keskenyebb futók hátlap nélkül készülnek.

Tengeri fű

Az erős trópusi fűfélét megfonják, és durva anyagú szőnyeget szőnek belőle. Általában nem festik meg, természetes színe a sárga, a bézs, a zöld és a vöröses­barna véletlenszerű keveréke. Nagy kopás állóságú, de nedves környezetben nem használható. A kanapé előtt a padlószőnyegre terítve az utóbbit megóvjuk a bútor­görgők vagy lábak okozta kopástól. Lépcsőre fektetve az erezete párhuzamos legyen a lépcsőfokokkal.

Szizál

A fehéres, csomós rostból különféle színű, szép halszálkás, buklé és bordázott mintájú szőnyegeket szőnek; stencilezéssel is lehet díszíteni. A szizál nem ajánlott konyhába és fürdőszobába. Szizál és kókuszrost keveré­kéből finomabb szövésű és textúrájú anyagot készíte­nek, amelynek nem olyan érdes a járófelülete. A szizál nyúlik (még hátlappal is), és néha szükség lehet az új­bóli lerakásra. A gyékényszőnyeghez hasonlóan a szizál is hajlamos rostjainak elhullajtására.

Egyéb természetes növényi rostok

A kender puha járófelületet nyújt, de nem olyan erős, mint a többi természetes alapú padlóburkoló anyag. Szép halszálkás és bordás mintájú anyagokat szőnek belőle. A szizálhoz hasonló juta textúráit, bordás szövé­sű, és viszonylag kis igénybevételnek kitett helyekre ajánlott. A gyékényből kézzel vagy géppel csíkokat sző­nek, majd ezek összevarrásával készítenek szőnyeget.

Néhány példa

A kókuszrostot, a tengeri füvet és a szizált széles kör­ben használják, de rajtuk kívül sok más természetes növényi rostból készült padlószőnyeg is ismert.

A 100 százalékos kókuszrostot

A 100 százalékos kókuszrostot, amelyből ez a halszálkás padlóburkoló készült, úgy puhítják meg, hogy szövés előtt közel tíz hónapig áztatják


Tengerifű

A tengeri fű a hagyományos padlószőnyegek érdekes alternatívája. Ne használjuk konyhában és fürdőszobában, viszont az előszobában és a lépcsőkön nagyszerűen beválik, mert jól tűri az igénybevételt.


Szizál padlóburkolat

A szizál padlóburkolat nagyszerűen mutat bármely helyiségben, de a nappali szobában és a hálószobában terítsünk rá báránybőrt vagy más szőnyegeket, hogy védjük a talpunkat a rostok durva anyagától.


Szizál padlóburkolók - sötétbarna

A szizál padlóburkolók családjába tartozó sötétbarna, szőtt anyag karakteres megjelenésű, és egy-egy darabja fantasztiku­san mutat fapadlóra terítve.


Abaka

Az abaka- (manilakender-) rost természetes alapú padló­burkoló sokkal simább, kényelmesebb járófelületet képez, mint sok más fonott, növényirost-alapú padlóburkoló anyag.


Lágy aranyszínű, juta

A lágy aranyszínű, jutából készült természetes padlóburkoló meleg fénnyel árasztja el a leburkolt helyiséget, de rosszul tűri a nagy igénybevételt.

A puha padlóburkolatok előnyei és hátrányai

Előnyök:

 • Meleg és kellemes járófelület, bár ez némelyik növényirost-alapú burkolóanyagra nem jellemző.
 • Jól szigetel a hideg és a huzat ellen.
 • Tompítja a zajt.
 • A természetes alapú padlóburkolók környe­zetbarát tulajdonságúak.

Hátrányok:

 • Meglátszanak rajtuk a foltok, még a felület­kezeiteken is.
 • Nedves helyiségekben nem használhatók.
 • Néhány természetes növényirost-alapú pad­lóburkoló csúszós, ezért lépcsők burkolására nem alkalmas.

Szőnyegpadlók

A szőnyegpadlók választéka már akkor is szinte áttekinthetetlen, amikor még szó sem esik színről vagy mintáról. Az anyagok és a szerkezetük függvényében változik a felületük és a tartósságuk. Olvassuk el a cím­két, és kérjünk tanácsot a kereskedőtől. Tájékozód­junk, hogy az ár az alátétet is tartalmazza-e.

A szőnyegpadló szerkezete

A szövött szőnyegpadló szálait szorosan beleszövik az alapszövetbe, nagy sűrűségű felületet hozva létre. Az Axminster és a Wilton nevek nem a szőnyeg szárma­zási helyére, hanem a szövési módra utalnak. A szövött szőnyegpadlók szépek és tartósak, de elég drágák. A kevésbé drága szőnyegpadlók többsége tűzött: a szálakat tűvel belehúzzák az alapszövetbe, majd egy második hátlappal rögzítik őket.

A szőnyegek száltípusai

A szálsűrűség az egy négyzetcentiméterre eső csomók számát jelenti (minél nagyobb, annál kopásállóbb a szőnyeg). Nagy igénybevételnek kitett területekre érdemes hurkolt vagy csomózott szőnyeget választani.

 • Az alacsony szálú nyírt plüss szőnyegpadló igen mutatós, de hamar kikopik.
 • A buklé szőnyegben egy pluszhurok is van, ami fokozza a kopásállóságát, ugyanakkor csúszóssá is teszi, ezért a legjobb, ha lépcsőkre nem használjuk.
 • A hosszú szálú szőnyegpadlót általában hurkolással vagy csomózással készítik. Érdekes textúrájú, de igen kényes.
 • A hurkolt rövid szálú szőnyeg jellegzetesen érdes felületű. A kevert szálból készített bolyhosodik, ezért vadásszunk inkább tiszta gyapjút, amit gyakran ber­ber szőnyegnek neveznek.
 • A sűrű, közepes hosszúságú egyformára vágott szá­lakból készült szőnyeg alacsony és közepes igénybe­vételnek kitett területekre ajánlott.
 • A vágott és hurkolt szálak keverékéből álló szőnyeg­padló erősen textúráit felületet alkot; alacsony és közepes igénybevételre ajánlott

Szőnyegalapanyagok

Bizonyos anyagok ellenállóbbak a szennyeződéssel szemben. Bármit állítanak azonban a gyártók, a szőnye­gek nem igazán moshatók, még akkor sem, ha folttaszí­tó anyaggal kezelve kerülnek forgalomba.

 • Gyapjú: A szőnyegek hagyományos alapanyaga, a gyap­jú természetes rugalmassággal rendelkezik. A 80% gyapjút és 20% könnyen kezelhető műszálat (többnyi­re poliamidot) tartalmazó keveréket tartják a legjobb szőnyegalapanyagnak.
 • Műszál: Az akril a gyapjúhoz leginkább hasonló mű­szál. Egyéb szintetikus anyagok a poliamid, a poliész­ter, a polipropilén és a viszkóz/műselyem, amelyeket magukban vagy más szálakkal keverve használnak.
 • Pamut: Kisebb mosható szőnyegek készítéséhez, vala­mint más anyagok tömegének növelésére használják.
 • Selyem: A mai napig használják a kézi csomózású keleti szőnyegek készítéséhez.

Szőnyegpadló szobában

(Kép fent.) Kényelem és melegség szempontjából nem sok minden múlja felül a szőnyegpadlót. Amennyiben semleges színt választunk, nem okoz gondot, ha idővel szeretnénk megváltoztatni a fal vagy a bútorok színét.

Alátét

A szőnyegpadló sokkal tartósabb és kényelmesebb járó­felületet nyújt, ha alátétre fektetjük. Az alátét lehet bolyhos filc anyagú, esetleg gumi vagy műanyag hab. A habszivacs és a gumi alátétek nem használhatók lép­csőkön vagy sok illesztést kívánó felületen. A szőnyeg­alátétet a szőnyegpadlóval egy időben kell lerakni.

Méretek

Az előszobákba és a lépcsőkre keskeny futószőnyeget használhatunk. A széles alapszövetre szőtt padlószőnye­geket 1-5 méteres szélességben gyártják, így általában nem kell illesztéseket kialakítanunk a szőnyeggel borí­tott területen.

A lépcsők burkolása

A lépcsőket nem feltétlenül kell leburkolni. A falépcsőt szabadon hagyhatjuk, esetleg pácolhatjuk vagy lefesthetjük, például futósző­nyeg-utánzatot festhetünk rá, le egészen a lép­cső aljáig, és az előteret hozzá illő színűre fest­hetjük. Ha azonban mégis úgy döntünk, hogy leburkoljuk a lépcsőt, az elsődleges szempont a biztonság legyen: bármilyen szőnyegpadlót is választunk, ügyeljünk arra, hogy ne legyen csúszós, és ne lehessen megbotlani rajta, ugyanakkor legyen kopásálló. íme, néhány jó megoldás, amelyek közül választhatunk.

Faltól falig szőnyeg

A lépcsők szoros, hézagmentes szőnyegburkolását mindenkép­pen szakemberrel kell végeztetni. Ehhez nem minden padlószőnyeg megfelelő, ezért kérjünk tanácsot szakembertől. A szőnyegpadló azért jó megoldás, mert elnyeli a lépések zaját.

Futószőnyeg

A lépcső két szélén egy kevés felületet szabadon hagy, és sokkal könnyebb lefektetni, mint a faltól falig szőnyeg­padlót. Keresztirányú rudakkal kell rögzíteni, amelyeket a lépcsőfokok aljára csavarozott tartókba lehet becsúsztatni. A szőnyeget időn­ként feljebb vagy lejjebb húzhatjuk a lépcsőn, hogy egyenletesen kopjon – ennek érdekében lerakáskor hajtsunk be valamennyit a lépcső tetején vagy alján.

Gumi burkolólap

Nagyon jól mutathat a lépcsőkön, különösen némi életességgel lerakva. Válaszunk például két egymástól elütő színt a lépcsőfokok vízszintes és függőleges fe­lületeire, vagy használjunk más színt a járófelület élének borítására. Különféle színű burkolólapok­kal akár foltvarrásszerű hatást is elérhetünk.

Kerámiacsempe

A mediterrán stílushoz különösen jól illő kerámiacsempével burkolt lépcső zajos, de érdekes mintázat kialakítását teszi lehetővé. A munkát szakemberrel végez­tessük.

Vastag szőnyeg a szobában

(Kép fent.) A hálószoba fapadlójára fektetett vastag szőnyeg jól mutat, mezítláb kellemes rálépni, és különleges textúrájával díszíti a szobabelsőt.

Szőnyeglapok

A szőnyeglap könnyen méretre vágható és a bonyolult alakzatok köré illeszthető, ezért különösen hasznosnak bizonyulhat kisméretű vagy szabálytalan alakú helyisé­gekben. A lapokat tisztítás vagy csere céljából fel lehet szedni, de minden ellenkező állítással szemben, ettől még nem jelentenek ideális megoldást a nedves terüle­teken. Lefektetésük a sarkokon alkalmazott rugalmas ragasztóval, vagy mindkét oldalán tapadó ragasztó­szalaggal történik. A szőnyeglapokkal érdekes minták, valamint bordűrök, csíkok alakíthatók ki, sőt precíz szabással még intarziás mintát is készíthetünk.

Szőnyegek

A padlóra terített szőnyegek színessé és érdekessé teszik a szobát, ezen kívül védik a szőnyegpadlót vagy parkettát, nem beszélve arról, hogy költözéskor nem kell megválni tőlük. A drága keleti szőnyegek helyett verhetünk népművészeti darabokat, mint amilyen a kelim vagy a torontáli, de állatbőröket, pamut-és rongyszőnyegeket is. Biztonsági megfontolásból tegyünk csúszásgátló lapot a szőnyegek hátoldalára, nehogy a sima padlón elcsússzanak, vagy a szőnyeg­padlón felgyűrődjenek.