Lakásfelújítási tanácsok

Népek lakberendezési stílusai

A világ különböző népei által használt színek, minták, bútorok, textíliák és díszítések sok-sok érdekes ötletet adhatnak. Ez nem azt jelenti, hogy az adott nép jellegzetes stílusát másoljuk le, hanem egy-egy tárgyat vagy szokatlan színt veszünk át, amelyek erős hatással voltak ránk. Egy-egy máz nélküli kerámiaedény, egy afrikai törzsi ülőke vagy egy kézi faragású indonéz maszk fontos darabja lehet egy eredetien figyelemfelkeltő összeállításnak. A salsa vörös árnyalataitól kezdve, Mexikóban az egzotikus színek széles skálája használatos. Afrikában a földszínek a jellemzőek, mint a fahéj vagy a terrakotta.

Népek stílusaiA nyugodt han­gulatú előtérben a hű­vös zöld fal és a me­leg színű gerenda enyhíti az átmenetet a külső és a belső tér között. Ha a növénye­ket mozgatja a szellő, az kellemes a fülnek, a szemnek, és szinte a természetben érez­zük magunkat.Népek stílusai

A meiegebb ég­hajlatú országokban jobban elterjedt a földszínek használata. A terrakotta színű va­kolatba rakott kék­sárga majolikalapok egy kemencét dí­szítenek.

A festés módszerei

Növényi festékekkel már régóta érde­kes szín- és mintakombinációkat ké­szítenek.

  • A textilfestés egyik módja a cso­mózás, amikor a megcsomózott részt nem fogja be a festék és ez adja a mintát.
  • Az Indonéziából származó batiko­lás is hasonló textilfestési technika. Itt viaszt visznek fel azokra a részek­re, amelyeket nem kívánnak meg­festeni. A festés végén eltávolítják az anyagról a viaszt.
  • Malajziából származik az ikatnyomás, amikor még szövés előtt a szá­lakba, a felvetőfonalba vagy a lánc­fonalba festenek különböző mintákat.
Népek stílusai

A terasz árnyékos sarkába kőlapos ülő­helyet és kőasztalt tettek, ami ideális helyszín a meghitt szabadtéri vacsorá­záshoz. A hűvös, an­tikolt kék fal a hely nyugalmát hangsú­lyozza.

Nappalik

Válasszunk olyan természetes anyagokat, amelyek melegséget és a felületek változatosságát vi­szik a semleges környezetbe. Ilyen a kő-, a terrakottalap vagy a sötét tónusú faanyag. Fektessünk kó­kusz-, szizál- vagy tengerifű sző­nyeget a padlóra, függesszünk fel áttetsző muszlint, csillogó szárit. A sötétítő legyen nádból készült roló vagy zsalugáter. Az egyszínű kanapéra tegyünk színes párnákat, a padlóra pedig gazdagon díszített kelim szőnyeget. A keleti bőség jeleként használjunk arany­keretes tükröket, világítási szerel­vényeket vagy tálakat, esetleg emeljünk ki aranylevéllel egy bú­tor-, fal-, illetve ajtó részletet. He­lyezzünk bambusz szárakat, szárí­tott növényt vagy trópusi pálmát nagyméretű agyagedénybe. Merít­sünk ihletet a népi fazekasság ter­mékeiből.Népek stílusai

Keleti és nyugati hatások keverednek ebben a nappaliban, ahol egymás mellett kontrasztot alkot a tö­rök lábtartó és a hi­valkodóbb, 18. száza­di francia karosszék. Az alkóvban a polco­kon a külföldi utakról hozott, nagy becsben tartott csecsebecsék találhatók.Népek stílusai

A lécroletta kiszűri a vakító napsütést és érdekes árnyékot vet. A fényhatás, a me­szelt falak és a ma­gasba nyúló pálma együtt kifejezetten gyarmatias hatást kel­tenek. A szép régi keleti hordszéket do­hányzóasztalként használják (úgy volt használatos, hogy négyen a vállukon vitték).

Hálószobák

Teremtsünk magunknak amolyan luxus menedékhelyet a világ, külön­böző tájairól beszerzett finom tex­tíliákkal. Húzzuk be az ágyat puha perui lüszterrel, vagy fektessünk rá sűrű mintás indiai plédet, esetleg egy egzotikus kínai selyem ágyta­karót. Hűvös, fehér vászon ágyta­karóval és alacsony futonnal, vagy akár egy egyszerű matraccal hívjuk életre a japán hálószoba nyugodt minimalizmusát. Bambuszroló és tatami szőnyeg egészítse ki a ké­pet. A pompásabb hatáshoz élénk színű anyagot feszítsünk ki az ágy négy oszlopára. A muszlin- vagy szúnyogháló baldachin trópusi hangulatot ad a szobának.Népek stílusai

A meleg éghajlatú országokban az egy­szerű ablakmegoldá­sok jobban megfelel­nek a célnak, mint a gazdagon díszített függönyök, amelyek a napsütéstől hamar kifakulnak. Az átlát­szó muszlinfüggöny a mészkőpad lóval és a fehér ágytakaróval derűs keleties légkört teremt e Viktória ko­rabeli ház hálószo­bájában.Népek stílusai

A nagyméretű, nyomott mintás afrikai anyag impozáns ágy­fejet hoz létre. A sző­nyegek, edények és a kézzel faragott szobrok is afrikai tör­zsi eredetre utalnak.

Fürdőszobák

A mediterrán és észak-afrikai or­szágokban közkedvelt hideg kék és vakítóan fehér színek frissességet és vitalitást hozhatnak a legkisebb és legsötétebb fürdőszobába is. Használjunk merészen figyelemfel­keltő indigó- vagy égszínkék színt a falon, illetve törülközőkön és festett székeken. A hűvös marok­kói jelleg eléréséhez készítsünk ismétlődő mintás mozaikot a kék árnyalataiból a mosdó fölé vagy a kád környékére a falra és a padló­zatra. A hatás fokozásához a falra kerüljenek fehér kerámialapok, il­letve rusztikus felületű fehér vagy szürkésrózsaszín vakolat, míg az aljzatra terrakotta, kő- vagy pala.Népek stílusai

A padlómozaik mintája folytatódik az ívelt kád oldalán. Ugyanezek a kék és fehér mozaikok keretezik a hatalmas falitükröt. A fal tompí­tott színének köszön­hetően, az összkép nem túl harsány. Az egzotikus hatást jelzi még a faragott kisasztal, az alacsony szék és a növény a cserépben.

Padló, falak

  • Padlóburkolatnak válasszunk tég­lát, durva felületű kőlapot vagy régi, csiszolatlan fát. Ezek mind megőriz­ték még a természetes rendellenes­ségeiket. Simább felület kialakításá­hoz használjunk terméskövet, kerá­miát, márványt vagy mozaikot.
  • Természetes, matt felületre meg­felelnek a hagyományos vizes alapú festékek, mint a tempera vagy a mész, amelyet a puszta vakolatra festünk. Ezek a festékek engedik a falat lélegezni, és további színező­anyag hozzáadásával gazdag, rusz­tikus felületet kapunk, ami szép hátteret ad a népies bútoroknak és puha kiegészítőiknek.
Népek stílusai

Esztétikai szem­pontból kiváló vá­lasztás a kőburkolat ebben a kedves, rusz­tikus fürdőszobában. A helyiség stílusához illik a gerendára fel­függesztett két lám­pás, amelyek megfe­lelő megvilágítást ad­nak az arcnak a mór stílusú tükörben.