Lakberendezés

Burkolatok falra- További lehetőségek

Fa

Nemcsak szép, a zajt és a hőt egyaránt jól szigeteli. A leggya­koribb faburkolat a csaphor­nyos lambéria, de borítólapo­kat is használnak. Legjobb, ha tartólécekre rögzítjük őket, víz­szintes, függőleges vagy átlós elrendezésben, lakkozva, pá­colva vagy festve.

Drága burkolat hatását keltik a többrétegű faanyagok: a fur­nérlemez, a dekoritlemez és a bútorlap. A furnér minősége attól függ, mennyit költünk rá. A kompozitlapok némelyike szigetelőréteget is tartalmaz, fafurnér vagy műanyag fedőré­teggel. Ne feledkezzünk meg az olcsó farostlemezről sem: ez festhető, pácolható és lakkoz­ható.

Kelmék

Kendervászon, nemez, gyapjú, selyem kapható papírra felvitt, tapétaként felrakható alakban is. A kényes kelmék esetén óvatosan kell eljárnunk, nehogy kinyújtsuk vagy be­szennyezzük őket. A ragasz­tás módja az anyag minőségé­től függ: mielőtt felraknánk a kelmét, kérjünk tájékoztatást a gyártótól.

A hordozóréteg nélküli kel­me felrakása jóval nehezebb: gyakran lécekhez tűzik őket, nem közvetlenül a falfelületre kerülnek. A megoldás előnye, hogy bármilyen anyag használható: az olcsó kartontól és muszlintól a drága, fényűző se­lyemig és bársonyig. A falak kelmeborítása sok esetben jót tesz a helyiség akusztikájának.

Kerámiacsempe

Készülhet kéz­zel vagy géppel, lehet egyszínű vagy mintás, mázas vagy mázatlan, sima vagy textúráit. Ko­pásálló, könnyen tisztítható, ezért munkaasztal mögé, kád vagy zuhanyozó köré ideális. A manapság gyártott vékony csempéket nem habarcsba rak­ják, hanem ragasztják.

A csempét szinte minden tiszta, száraz és stabil felületre rakhatjuk- még a szilárdan álló régi csempe tetejére is. Érdekes hatást érhetünk el, ha egy min­tacsalád különböző tagjait használjuk egyszerre, esetleg szélcsempével vagy színes fugázással. Rakhatjuk a lapokat váltakozó színekben: jól fest a hagyományos sakktáblaminta, és kirakhatunk átlós, színes sá­vokat vagy akár szabálytalan foltokat is.

Parafa

Jól szigetelő, meleg ta­pintású anyag. Gazdag természetes minta- és színválasztékban, különféle textúrával és vastagságban kapható tábla, lap és papírhát­lapos kivitelben. A parafát gyakran PVC- vagy poliuretán bevonat védi, ezért nem látszik meg rajta a piszok, és letöröl­hető. Az erős igénybevételt meglehetősen rosszul tűri, kü­lönösen a szebb, védőréteg nélküli változat.

PVC

Lap és tekercs formában kapható. Bár sokan padlóbur­kolónak tartják, a PVC vízálló és mosható, ezért falborítás­ként is kiváló, különösen a konyhában és a fürdőszobá­ban. Ne használjuk hőforrás közvetlen közelében, mert megolvadhat.

Műgumi

A tekercsben kapha­tó műgumi ellenálló, és felülete mosható. Sokféle színben és textúrával árulják.

Rozsdamentes acél és alumí­nium

Drága anyagok, táblában és tekercsben egyaránt kapha­tók. Szépen visszatükrözhetik a rozsdamentes mosogatót, összeköthetik a konyhai blokko­kat. A lapokat elég könnyű fel­rakni, mert rugalmasak és lá­gyak; ollóval vághatok.

Dekoritlap

Bár az anyag nem új, a nyomás és texturálás technológiájának fejlődésével a rétegelt műanyag olyan díszí­tőfelület lett, amelyet újra szá­mításba kell vennünk.

A gyantával átitatott papírré­tegeket összeragasztják, és mű­anyag filmek közé zárják: az eredmény kopásálló, könnyen tisztítható, hőhatásnak ellenál­ló felület.

A dekoritlapot közvetlenül is felrakhatjuk a falra, de mivel tökéletesen sima, egyenletes felületet igényel; jobb, ha tar­tólécekre vagy külön műanyag tartócsíkokra rögzítjük.

Tükrök

A tükrökkel tágasabb tér illúzióját kelthetjük, több fényhez juthatunk, és megvál­toztathatjuk a szoba perspektí­váját. A táblatükör drága, és minél nagyobb a tükör, a biztonság kedvéért annál vastagabb üvegből készítik, ezért jobb, ha a nehezebb tükröket szakem­ber szereli fel.

A tükörcsempe jóval olcsóbb, de tökéletesen sík felületre kell rakni, ha nem akarunk széteső, torz képet (bár ez is vonzó le­het). A lécekre szegezett fur­nérlemez megfelelő felületet ad. Olcsóbb megoldást kínál­nak a műanyagból és színes akrilból készült változatok, bár ezek korántsem keltik olyan hatásosan a mélység illúzió­ját, mint az üvegből készült tükrök.

Préselt fémburkolat háncsfonatos mintával

Préselt fémburkolat háncsfonatos mintával.

A faliszekrény tükrös ajtajának keretéhez jól illik a természetes fény

A faliszekrény tükrös ajtajának keretéhez jól illik a természetes fény.

Falécek közé gyömöszölt hangszigetelő gyöngyök

Falécek közé gyömöszölt hangszigetelő gyöngyök: szép textúrát adnak és elnyelik a hangot.

Alumínium rögzítő lécek műanyag burkolat felett

Alumínium rögzítő lécek műanyag burkolat felett.

Csaphornyos lambéria szépen berendezett padlástérben

Csaphornyos lambéria szépen berendezett padlástérben.

A lépcsősort fémrács szegélyezi

A lépcsősort fémrács szegélyezi; egyben felvezeti a tekintetet a Mackintosh „Hill House” székhez.