Lakberendezés

Régi bútorok felújítása

Sok esetben nem kell újat venni a kopott, de még használható holmik helyett. Az öreg bútorok és szövetek új életre kelthetők szinte ingyen, ráadásul így kreativitásunkat is próbára tehetjük. Néhány egyszerű módszerrel megmenthetjük a kedvenc darabot a kidobástól, vagy felújíthatjuk a fillérekért vásárolt antikot.

Kincset érő fabútorok

A megfakult lakkozás is új fényt kap, ha összekeverünk némi hagyományos (nem zselés) fehér fogkrémet vízzel, s egy ronggyal beledörzsöljük a felületbe.

A régi politúrt (sellak) denaturált szesszel és kemény munkával oldhatjuk le. Ha a bútor szétszedésekor kalapálnunk kell, mindig tegyünk egy fadarabot a szerszám alá! Ha ugyanis közvetlenül a fát ütjük, elrepedhet.

Ha egy fiók nehezen mozog, nézzük meg, nem kopott-e, és csiszoljuk le a megduzzadt oldalt! Ha ez nem segít, dörzsöljük be az érintkező felületeket gyertyaviasszal!

A megroggyant fiókokat szedjük szét, és ragasszuk újra össze! Vegyük ki a csavarokat, és óvatos ütögetéssel válasszuk szét az eresztékeket! Az enyvmaradványokat forró ecettel oldhatjuk le.

A felhólyagzott furnér kijavításához hasítsuk fel éles pengével a hólyag egyik szélét, juttassunk alá faragasztót, majd nyomjuk le: tegyünk rá zsírálló papírt és nehéz súlyt!

Hatékony festékeltávolító szert kapunk, ha mosószódát vízzel sűrű pasztává keverünk. A pasztával festéktelenített felületen ecettel semlegesítsük a lúgot, majd töröljük át a bútort vizes ronggyal!

Kárpitfoltozás

 • Az elszakadt bőr, műbőr vagy vastag szövetkárpitokban a varrás több kárt tesz, mint amennyi haszna van. Jobban járunk, ha foltot ragasztunk rá.
 • Borotvapengével vágjunk ki egy kör vagy négyzet alakú darabot a szakadás körül!
 • A lyuk alá ragasszunk annál nagyobb, hasonló anyagból készült támasztóréteget!
 • A kivágott darabot rajzoljuk körbe papíron!
 • A minta alapján vágjuk ki a foltot a kárpit egy nem látszó részéből, majd ragasszuk a támasztószövetre!

Felújított fémek

 • A használt alufólia kiválóan megfelel arra, hogy ledörzsöljük vele a megjelenő parányi rozsdafoltokat. Gyűrjük megfelelő méretű csomóvá a fóliát, és már dörzsölhetünk is.
 • A bútorok „kráteres” felületű krómozott vázáról úgy távolíthatjuk el a rozsdafoltokat, hogy átdörzsöl­jük őket acélgyapottal és denaturált szesszel; a fényezéshez ezután hasz­náljunk egy kevés olívaolajat!
 • A festett vas- és alumíniumbúto­rokat méhviasszal vagy karnauba viasszal fényesíthetjük át, ami egy­ben védi is a felületüket – ez külö­nösen akkor hasznos, ha a bútort várhatóan a sza­badban is használjuk.
 • Ha egy szék alumí­niumvázához szege­cseléssel rögzítették a régi műanyag hálót, amit ezért nem tudunk eltávo­lítani, érdemes 12 mm vastag keményfa léceket csavarozni a vázra, hogy eltakarjuk a műanyagot.
Vigyázat! A hagyományos festéklemosók rákkeltő metilén-kloridot (diklór-metánt) tartalmazhatnak. Használjunk inkább veszélytelen készítményeket vagy forrólevegős pisztolyt!

A rendezői szék áthúzása

 • Szedjük le a háttámlát: szükség esetén véssük ki a szögeket, majd húzzuk le a támlarészt!
 • Mérjük le a régi háttámlát, majd adjunk hozzá két oldalt 5-5 cm-t, alul és felül pedig T a szeges miatt 2-2 cm-t!
 • Vágjuk ki az új támlát, hogy megfeleljen a korábban mértnek, majd szegjük be az alsó és felső szélét! A szék hátulján tűzzük hozzá a támla egyik szélét a tartóléc belső oldalához négy kapoccsal! Tekerjük körbe a szövetet a lécen, húzzuk át a szék elülső oldala előtt, hajtsuk rá a másik tartólécre, és ott is rögzítsük kapcsokkal!
 • Kézműveskés segítségével óvatosan távolítsuk el a régi ülésszövetet: finoman szedjük ki a szögeket, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a fát! Ha a szögeket nem sikerül kihúzni, kalapáljuk be azokat a fába, és vágjuk körül a szövetet!
 • Terítsük ki a régi ülést, s annak alapján vágjuk ki az újat, elöl és hátul 2-2 cm-t ráhagyva!
 • Szegjük be géppel a szövetet, majd illesszük a helyére, két oldalt hagyjunk rá 5-5 cm-t!
 • Hajtsuk be a szövet egyik szélét, és így helyezzük az egyik oldallécre! Csukjuk össze a széket, és rögzítsük a szövetet a helyén.

Újjávarázsolt szövetek

A megfakult függönyök­ből készítsünk díszpárna­huzatokat, úgy, hogy a la­káshoz illő színűre festjük a szövetet! A törülközők és ágyne­műk sok esetben átfestés­sel is megfiatalíthatók.

Festés

A legtöbb szövet színe festéssel könnyen meg­változtatható. Ne feled­jük, hogy a laza szövetek jobban festhetők a sűrű szövésűeknél, és a ter­mészetes anyagokat álta­lában jobban fogja a fes­ték, mint a műszálasokat!

Egy régi rendezői szék is szépen felújítható, ha új szövetet kap, a fát pedig átfestjük vagy átlakkozzuk. A legjobb a vastag vászon, mivel ez jól tűri a nedvességet. A szövet rögzítése előtt tisztítsuk meg és fessük át a fát!

Tipp: A szakadt, kopott vagy foltos ruhák és függönyök kiváló alapanyagai lehetnek a folttechnikával készülő takarónak.