Lakberendezés

Tárolóhelyek a konyhában – ötletek és tippek

A konyhai tárolókat a nekik megfelelő mun­katerületek köré csoportosítsuk. A nap, mint nap használt edényeknek, a bizton­ságos késtartónak vagy fióknak ott a he­lye, ahol az ételt előkészítjük. A mosósze­reket, konyharuhákat viszont tároljuk a mosogatónál. Ha lehet, a tányérokat, po­harakat, evőeszközöket tartsuk a mosoga­tó és a tálaló közelében.

A konyhai szerszámokat, fűszeres üve­geket kár elrejteni: a nyitott polcról vagy kampóról gyorsan le tudjuk emelni őket. (De csak az folyamodjon ehhez a megol­dáshoz, akinél a szagelszívó jól működik, illetve a konyhát nem fertőzi a városi leve­gőszennyezés.) A kicsi vagy szabálytalan alakú konyhát egyedi bútorokkal érdemes berendezni.

Élelmiszer-tárolás

A hűtőszekrény elődje, a tágas, régimódi kamra még nem ment ki a divatból. Az új konyha berendezésénél semmiképp se hagyjuk ki a számításból. Az új kamrát a ház hűvös oldalára telepítsük, és alacsony, hálós, légybiztos szellőzőket helyezzünk el rajta.

Azokat az élelmiszereket, amelyeket a nedvesség megtámadhat (pl. szárított gyógy- és fűszernövényeket, kekszet, cuk­rot) tároljuk száraz, meleg helyen. A rom­landó ételeket, zöldséget, gyümölcsöt, bo­rokat hűvös, szellős, lehetőleg sötét helyen tartsuk.

A kisebb hűtőszekrények a konyhai pult alatt is elférnek. A nagy hűtőszekrények­be fagyasztót, esetleg jég automatát épí­tenek. Akár jobbra, akár balra nyíló típust választunk, úgy helyezzük el, hogy a hűtő­szekrény ajtaját teljesen ki tudjuk nyitni. A fagyasztót és a hűtőszekrényt egymás fölött és mellett is elhelyezhetjük. A felül nyíló fagyasztók sok helyet foglalnak el, de hosszú tárolásra is alkalmasak. Eze­ket nem fontos magában a konyhában tartani.

Polcok, szekrények

A szemmagasság fölött húzódó polcok fölfelé egyre keskenyebbek legyenek, hogy mindegyiknek a mélyére tudjunk nyúlni. A kifordítható rekesz ugyan helyet vesz el a szekrény belső teréből, de mögötte elfér még egy praktikus, egysoros polc. Az ajtó belsejére szerelt keskeny polcok is jól használhatók. A pult fal felőli oldalán sora­kozó edények, eszközök mindig kéznél vannak. Az alacsony szekrényekben kihúzható rekeszeket, kosarakat, fiókokat, esetleg asztalt és vasalódeszkát célszerű elhe­lyezni.

A sarkot körbeforgatható rekeszekkel használhatjuk ki. Minden elemre szerel­jünk görgőt, hogy könnyen mozduljon. Ha zsanéros ajtónk van, jobban hozzá lehet férni a szekrényhez, mint a tolóajtónál, mely különben is csak a 80 cm-nél nagyobb szélesség esetén használható, de a bal­esetek elkerülése érdekében az ilyen ajtó legyen minél keskenyebb. A redőnyös aj­tó nyitásához némi erőkifejtésre van szük­ség, ezért ezt csak alsó szekrényeken használjuk.

Szabványos elemek

A szabványos konyhai elemek három fő tí­pusba sorolhatók: alsó elemek, falra sze­relhető elemek, beépített készülékeknek helyet adó, esetleg ajtóval, tárolásra szol­gáló előlappal ellátott elemek. Ezeknek mérete rendszerint megfelel a nemzetközi szabványnak, ezért különböző márkájú ké­szülékeket és bútordarabokat is össze­illeszthetünk. Ajtóból legfeljebb kétféle mé­retűt használjunk.

Az elemek szélessége 30 és 120 cm között változik, a gyártók általában 10 cm-énként növekvő sorozatokat készítenek, bár olykor előállnak fél (35-45 cm-es) ele­mekkel is. Mindig ellenőrizzük, hogy elég mély-e a szekrény, elfér-e benne a nagy­tányér. A szekrények általában 60, a fali tárolók 30-35 cm mélyek az elő- és hát­lappal együtt.

A hagyományos kamrával semmi sem veszi fel a versenyt

A hagyományos kamrával semmi sem veszi fel a versenyt. Hűvös és sötét, telerakhatjuk polcokkal és kampókkal, érlelhetünk benne füstölt húst, megtölthetjük konzervekkel, befőttekkel.

A modern drótkosaras szekrényekkel

A modern drótkosaras szekrényekkel, amelyek polcai alól alacsony rekeszeket húzhatunk elő, jól kihasználhatjuk a helyet.

A keskeny polcok, amelyeken egyszerre mindent látunk, prakti­kusak és szépek

A keskeny polcok, amelyeken egyszerre mindent látunk, prakti­kusak és szépek.

A nyitott polcon mutatós tárgyakat, a szekrényben kevésbé érdekes eszközöket tartanak

A nyitott polcon mutatós tárgyakat, a szekrényben kevésbé érdekes eszközöket tartanak. A zsalus ajtó mögött jól szellőződik a szekrény, a zárt ajtó mögé üvegeket, konzerveket tesznek. A különböző mélységű fiókok a tárolási igényekhez igazodnak.

Az értékes kristálypoharak üveglapon állnak

Az értékes kristálypoharak üveglapon állnak. Csuklósan felfüggesztett üveglap védi őket a portól. A létraszékről a magas polcok is elérhetők.

 

A fölfüggesztett csöpögtető szép és ötletes megoldás

A fölfüggesztett csöpögtető szép és ötletes megoldás.

Ennek a régiségboltba illő edénygyűjteménynek a darabjait nap mint nap használják

Ennek a régiségboltba illő edénygyűjteménynek a darabjait nap mint nap használják.

A Conran család konyhái – (PÉLDA és idézetek)

A jó konyhának az a lényege, hogy a csa­ládtagok szívesen időzzenek benne. Ehhez képest mellékes, hogy ragyog-e, modern-e, kényelmes nappalinak van-e berendezve vagy egy falusi ház lakályos helyiségének. Ha a konyha kellemes, a szakács ritkán marad egyedül. Régen a konyha a ház szíve volt. A haj­dani idők kis hajlékai alig álltak más helyi­ségből. Az emberek oda húzódtak, ott fon­tak, sütöttek, főztek, ettek, beszélgettek, me­legedtek, pihentek, ott nevelték a gyerekeket.

Később a szakácsot egy félreeső helyi­ségbe száműzték, mely lehetett mocskos, de patyolattiszta is. Csak mostanában kezd a konyha megint központi szerepet betölte­ni. Beszállingóznak a gyerekek, a háziálla­tok, és a barátok is jobban érzik itt magukat. Ha a konyhát okosan rendezzük be, minden­ki jöhet-mehet, beszélgethet, segíthet vagy a saját dolgával foglalkozhat – írhat leckét, effélét -, anélkül hogy a szakácsot zavarná.

A mi családunk sok időt tölt a konyhá­ban, akár vidéken vagyunk, akár beköltö­zünk kis londoni sorházunkba. Nemrégi­ben vettünk Provence-ban egy paraszt­házat, ahol megpróbáltuk megtervezni az ideális konyhát.

Ragadjunk meg minden eszközt, hogy a konyhában zajló életet élvezetessé te­gyük! Állítsunk az asztalra nagy tál paradi­csomot és padlizsánt, csokorba kötött virá­got és gyógynövényt, mert mindez ugyan­olyan fontos a szemnek, mint a csempe vagy a burkolólap. Nem kell föltétlenül óriá­si költségekbe verni magunkat: a közönsé­ges konyhát életre kelthetjük egy-egy ügye­sen elhelyezett kényelmes székkel, a rész­letek jó szemű megfigyelésével.

Tágas, vidéki konyhánk eredetileg biliárdszoba volt

Tágas, vidéki konyhánk eredetileg biliárdszoba volt. A helyiség túlsó végét szép olajfűtésű tűzhely uralja, amelyen bármikor főzhetünk. Itt melegszünk a séták után, és itt szárítjuk a konyharuhákat. Még kényelmesebb, mióta egy régi török szőnyeget terítettem elé. Ez a helyiség egyben a család nappalija. A másik végébe kandallót, televíziót, karosszékeket állítottunk. Akkor szeretem a legjobban, amikor tele van a kertünkben szedett nagyszerű zöldséggel, gyümölccsel.

A konyha egyik falán márványpolc húzódik

A konyha egyik falán márványpolc húzódik; mögéje tükröt tettünk. A polcon tartjuk a zöldséget, gyümölcsöt. A porcelánedénynek rekeszt terveztünk.