Ötletek konyhákhoz

A konyha jól bevált anyagai

Nem minden anyag megfelelő konyhai használatra. Azok az idők azonban, amikor csak a csempe, a műanyag és a nemesacél volt használatos, elmúltak. Ha a konyhát egy szakértő teljes egé­szében beépíti, vagy ha kész konyha­bútort vásárolunk, nem szükséges, hogy azok anyagáról, tulajdonságairól gondolkodjunk. Inkább az összképre figyelünk, és a gyártók szakmai isme­reteire hagyatkozunk, akik az anyagot alkalmazták.

Konyha

Ha viszont magunk építünk, ha az csak kiegészítője is a berendezésnek, akkor már ismernünk kell az anyagok tulaj­donságait és megmunkálási lehetőségeit is. Arra is gondolnunk kell, hogy a fakereskedőnél nem mindenfajta áru kapható. Előzőleg tehát pontosan tud­nunk kell, hogy mit akarunk. A saját kezűleg építők nagy része azonnal a bútorlapokra gondol.

Ezt az anyagot ma már olyan sokféle alakban ajánlják, hogy áttekinthetetlenné vált a piac. Az a nézet, hogy a munkaasztal és a fel­ső szekrénysor közötti rész csak csem­pével burkolható, ma már túlhaladott. A konyha padlóját sem kell feltétlenül csempével burkolni. Az anyagok egyre jobbak és egyre újabbak. Alkalmazásukról informálód­ni kell.

A fától a nemesacélig

A fa élő anyag, és külseje a használat és fény hatására változik. Tömör fát már nem nagyon használnak a konyha berendezéséhez, mert vetemedhet. Kisebb fiókok, boros polcok és eszköz­tartók készülhetnek tömör fából. Rétegelt lemezként – ezek tömör falé­cek egymással szemben összeragasztva – sok célra használhatók. A ragasztás által nem fog vetemedni. A tölgyfából készült ragasztott falemez a fa ke­ménysége miatt nagyon alkalmas mun­kalapnak. Felületét a nedvesség ellen olajjal vagy viasszal kell megvédeni.

A Multiplex úgy néz ki, mint a tömör fa, de sok, vékony rétegből ragasztot­ták össze. Olyan szilárd, hogy a kézműves műhelyekben munkapadként is használják. A bevágási él a sok faréteg miatt nagyon dekoratív. Többféle vas­tagságban kapható, polcnak is és munkalapként is alkalmazható. Az asztaloslemez legalább két réteg fe­dő furnérlemezből és egy közbenső rétegből áll, amit falécekből készíte­nek. Az asztaloslemez messzemenően ellenáll a vetemedésnek, és mindenhol alkalmazható, ahol szilárd szerkezet szükséges. Ritkán rétegelik, tehát na­gyon gyakran használják a felület­ megmunkálásban.

Konyha

A legkülönfélébb anyagok, mint a fenyőfa, nemesacél, réz, mozaikcsempe és rusztikus falicsempe, élénkítik a konyha képét.

A feszített lemezt tiszta alakjában saját készítésű konyhabútorhoz ritkán al­kalmazzák. Általában bútortestek, aj­tók stb. céljára használják rétegelt for­mában. Csak az éleket kell burkolni. Rétegelve viszont a konyhabútor leg­fontosabb alkotóeleme.

Fából és műanyagból készült munkalapok

A fából és műanyagból készült munkalapok egyformán jól használhatók a konyhában. A fát nehezebb karbantartani, mint a mű­anyag felületet.

A konyha minden munkaterületére van alkalmas anyag

A fal és a padló anyagai

A konyha tipikus munkalapja mű­anyaggal rétegelt feszített lemez, ami egy nagyon kemény, több rétegből álló műanyaggal van behúzva (HPL-lemez).

Előnye, hogy a gyártáskor a műanya­got a lekerekített éleken áthúzzák, így fugamentes lezárást érnek el. Véko­nyabb kivitelben különféle szélesség­ben és hosszúságban kaphatók, és szekrényajtóként használhatók. Érde­kes anyag, ha a konyhát felújítjuk. A középtömör farostlemezek (MDF) nagyon finom szerkezetű feszített le­mezek. Előnyük, hogy az élek mázol­hatok leragasztás nélkül. Akár még profilok is marhatók az élekbe, amit egyszerűen le kell lakkozni. Csak át­látszó lakkal kezelve ez az anyag me­leg faárnyalatú.

A klasszikus csempesorok helyett réte­gelt panel is alkalmazható a munka­asztal felett. Csappal és horonnyal kö­tődnek egymáshoz összeragasztva, te­hát a nedvességtől védve. A nemesacél ma is, mint azelőtt, a mosogató legkedveltebb anyaga, és ez érthető is. Terhelhető, könnyen kezel­hető és olcsó. A nemesacél munkalap nagyon praktikus, de saját kezűleg nem készíthető el. Még a mosogató feletti fal is burkolható szabott táblák­kal, de a szabáshoz speciális szerszám szükséges.

Magasfényű munkafelület HPL-anyagból

Magasfényű munkafelület HPL-anyagból; nyomás- és ütésálló. A karcolással szemben érzékeny.

Ha színt akarunk a mosogató környé­kére vinni, zománcozott mosogatót választunk, vagy kötött anyagú mosogatót veszünk. Ez úgy készül, hogy az ásványi anyagokat megőrlik és mű­gyantával keverik. Minden formálható belőle, és különböző színekben kapható. Az ezekből készült munka­lapok nagyon drágák, és a mosogató­medence beragasztása a fugamentes átmenet miatt szakembert igényel. A csempét a konyhában sokoldalúan felhasználhatjuk, a falon és a padlón egyaránt. Ha helyesen fektetik és fu­gázzák, terhelhető, tartós burkolatot alkot.

Nemesacél mosogatómedence

A nemesacél mosogatómedence nagyon strapabíró, és megfelelő tisztítószerrel újra csillogóvá varázsolható. Emellett a legol­csóbb megoldás.

Ebből valóban óriási a formai, szín- és mintaválaszték. Hála a vé­kony ágyazatú fektetési technikának, előismeretek nélkül lefektethető. Ma már a terméskövet és a márványt is lehet saját kezűleg fektetni. Az előre gyártott laminált padlóele­mek a konyhában is jól használhatók. Ellentétben a normál előre gyártott parkettával, itt az utolsó, felső réteg teljesen dörzsölés- és karcolásmentes.

A laminált anyagoknak hasonló ke­mény műanyag rétege van, mint a HPL-munkalapoknak. Az egyes la­pokat csappal és horonnyal ragasztva állítják össze, így vízbiztossá válnak. Vannak ezek között klasszikus padló­minták színesben is. A fektetéshez kell ugyan egy megfelelő szerszám, de az kölcsönözhető. A PVC-, linóleum- és gumipadlók könnyen fektethetők és könnyű az ápolásuk. A linóleum és a gumi termé­szetes gyártmányok, ezért előnyben részesülnek.

Konyha

A kötött anyagú mosogató 80% őrölt grá­nitból és 20% akrilból áll. A színezett anyag dörzsölés-, karcolás- és ütésálló.