Ötletek konyhákhoz

Készen vásárolt konyha – egyedileg beépítve

Öt négyzetméteren rendezték be ezt a kis, lakályos, minden fontos elektromos géppel és megfelelő mennyiségű szekrénnyel ellátott konyhát.

Kicsi konyha

A kis konyhát mindig nehéz berendez­ni. Nem szeretnénk eltérni az újabb kori konyhai komforttól. A tűzhely, a hűtőszekrény, a mosogatógép és a mo­sogató sok helyet igényel. A konyhai eszközöket, edényeket, serpenyőket és étkészletet is el kell helyezni. A kony­haberendező talán javasol valamit, ami a kívánságoknak megfelel, de nem biztos, hogy megvan rá az anyagi fedezet.

Ezt a konyhát először milliméterpapí­ron tervezték meg. A tűzhely és hűtő­szekrény helye rögzítve volt. A moso­gatógép 45 cm-es szélessége kisebb, mint a normál gépé, és kis háztartás­hoz megfelelő. Ezáltal két nagy alsó szekrényt lehetett beépíteni. A felső és alsó szekrények szabványméretűek. Ezek a szekrények 30, 40, 50 és 60 cm szélesek, a felső szekrény 80 cm is lehet.

Ennek ellenére keletkeznek hé­zagok, de ezeket kis, könnyen kivitelezhető beépítéssel értelmesen és praktikusan ki lehet használni. A kínálat több mint húszféle homlok­lapból áll, és valóban minden igényt kielégíthet. Ez segít az egyedi konyha kialakításában. A saját munkával sok pénzt takaríthatunk meg.

Reggeliző

Hála a jó tervezésnek, a kis konyhában még a reggeliző asztalnak is maradt hely.

Az alsó szekrényeket egyetlen szerszámmal felszerelhetjük

Állítható magasságú lábak

A víz- és elektromos szerelés jó elő­készítése sok munkát takarít meg. Ha még nincsenek szekrények és gé­pek a konyhában, a csatlakozásokat gond nélkül elkészíthetjük. A gépek beépítésekor utólag kell dugaszoló- és csavarkötéseket megoldani. A kis gé­pek dugaljai, a szagelszívó és a megvi­lágítás vezetékei még beépítés előtt elhelyezhetők a falon. A kábelek később a felső szekrények mögött eltűnnek. Ebbe a konyhába alulra beépíthető gé­peket helyeztek el. Miután a gépek felső borítását leszereltük, normál szekrény módjára a munkalap alatt felállíthatók. Az üvegkerámia főzőlap az alsó szekrénysorba a munkalap megszakítása nélkül beépíthető.

A hűtőszekrény részére egy szellőzőrácsot kellett a munkalapba beereszteni. A konyha munkalapja L alakú. Ahol a két felület a sarokban illeszkedik, speciális profillal kötik össze őket. így a fűrészelt él csatlakozása a lekerekí­tett profilhoz tisztán zárható. Ha a munkalap már le van rögzítve és a szekrénytestekhez erősítve, akkor ki kell vágni a mosogató és a főzőlap he­lyét, és az elektromos berendezéseket egyszerűen be kell építeni. Az alsó szekrények csatlakozása a konyhapad­lóhoz átmenő lábazatot képez, amelyet tartósan a szekrénylábakhoz lehet ragasztani.

Drótüveg ajtó

Ebben a kis konyhában a drótüveg ajtó tölgyfa kerete a különlegesség, amit ma­gunk állíthatunk össze és építhetünk be.

Csillag fejes csavarhúzó

A csillagfejes csavarhúzó az egyetlen szer­szám, amit az összeszereléshez használni kell.

Ezen a képen jól látszik, hogy a lábak állíthatók

Ezen a képen jól látszik, hogy a lábak állíthatók. így az alsó szekrények a padlóhoz igazíthatók.

Az alsó szekrényeket összeépítették

Az alsó szekrényeket összeépítették. A víz­mértékkel ellenőrizzük a szekrények pontos beállítását.

Beépítendő részek

A beépítendő részeket a munkalapra helyez­ték, hogy áttekinthető legyen, a kivágásokat sablonnal előrajzolták.

Minden esetben elő kell fúrni a kivágások helyét a sarkokat le kell kerekíten

Minden esetben elő kell fúrni a kivágások helyét a sarkokat le kell kerekíteni, hogy tiszta vágott felületet kapjunk.

A főzőlap helye itt lesz

A főzőlap helye itt lesz. A kivágás ezen a te­rületen is szilikon masszával szigetelendő.

Először a sarokszekrényeket kell felakasztani

Először a sarokszekrényeket kell felakasztani, és ezután a többi részt ehhez lehet igazítani.

A falpanelek eltakarják a régi csempesoro­kat

A falpanelek eltakarják a régi csempesoro­kat. Ezeket a profilokkal egyszerűbb eltakar­ni, mint egy új csempesort készíteni.

A falpanelek eltakarják a régi csempét

Alumíniumsínekkel és profilokkal

A legritkább eset az, hogy az elődök csempéje tetszene. Többnyire nem is illik az új berendezéshez. A csempesorok felújításának jó alternatívája a falpanel alkalmazása, ami a munkalap felületéhez illik. Zárt, egységes felületükkel a falfelületek elegánsabbnak látszanak, mint a kisméretű csempék. Csak két profilsín szükséges, hogy a paneleket a munkalap mögé akaszthassuk.

Az egyes lemezeket a felső profil alá csúsztatjuk, amit a felső szekrénysor felakasztása előtt odaerősítettünk, és elhelyezzük utána az alsó profilt. Az oldalt csappal és horonnyal ellátott elemeket vízálló faragasztóval kötjük össze. A sarokban az illesztési fugákat szilikonnal tömítjük. A vízgőz és nedvesség nem tudja ezt a felületet megtámadni. A felső sínekre még kampókat is szerelhetünk a konyhai eszközök számára vagy tartókart az üvegek, háztartási papír és más használati eszkö­zök számára. Ezek a gyakran használt dol­gok mindig a kezünk ügyében lesznek a munkalap fölött.

Az alumíniumsíneknek két feladatuk van

Az alumíniumsíneknek két feladatuk van: le­takarják az átmenetet a fal és munkalap kö­zött és tartják a paneleket.

A profilok vezetik fent a panelek vonalát

A profilok vezetik fent a panelek vonalát, ezeket a felső szekrény felerősítése előtt tiplivel és csavarral helyezik el.

Faragasztóval kötjük össze az egyes panele­ket

Faragasztóval kötjük össze az egyes panele­ket miután felakasztottuk őket. Így zárt fe­lületet alkotnak.