Ötletek konyhákhoz

Egy sorház konyhája – minden sarkot kihasználtak

Ez nem egy szokványos konyha, és mégis szabvá­nyos nagyságú bútorok­kal készült. Aki maga építi be, sok pénzt taka­rít meg, és sok rakodó­helyet nyerhet.

Konyha

Ezen a világos, barátságos munkahelyen, ahol kiláthatunk a kertre, az előkészítés és a főzés élvezet.

Ezt a konyhát a háziak maguk tervez­ték, és a beköltözéskor maguk is épí­ttették be. A szabványméretű bútorok a kereskedelemből származnak. Esetleg a kereskedők konyhatervet is adnak, amit figyelembe vehetünk. Több­nyire van elképzelésünk, mert kony­hát nem veszünk mindennap. A búto­rokat jól kezelhető kartonokban, leg­többször személygépkocsival szállíthatóan árulják. Ezzel és a saját be- és fel­építéssel sok pénzt takarítunk meg. Ha a használati utasításokat elolvas­suk és pontosan betartjuk, minden jól fog menni. Nem kell hozzá sok szer­szám.

Az elektromos és vízcsatlakozás­hoz, ami nem mindig adott, jobb, ha szakembert hívunk. Az elektromos berendezések vásárlá­sakor is takaríthatunk meg pénzt. Ha a tervezés után körülnézünk a piacon, rájövünk, hogy nem kell mindent egy helyen megvenni. Nagy előny a magunk berendezte konyhá­ban, hogy minden sarkot kihasznál­hatunk. Minél több a szekrény és a rakodóhely, annál könnyebb rendet tartani.

Az üveg kerámia főzőlapot beépítjük a munkalapba

Konyha dobozból

A szekrények összeállítása nem jár ne­hézségekkel. A vasalások felerősítési helyei elő vannak fúrva, be sem kell rajzolni. Többnyire elég egy imbuszkulcs vagy csillagcsavarhúzó. Ha a szekrényeket összeépítettük, a konyhában felállítjuk és kiigazítjuk. Az egyes szekrénytesteket speciális csavarral összekötjük, amit a bútorral szállítanak. A furatokról is előre gon­doskodtak, így az alsó szekrények készen állnak.

A munkalapot elhelyezzük. A víz­mértékkel pontosra kell állítani. A magasságkülönbségeket az állítható lábakkal kiigazítjuk. Ha a lap fer­de, a zsír a sütőben egy oldalra fog folyni, és a mosogatóból nem folyik le a víz.

Mielőtt hozzáfognánk a felső szekré­nyekhez, a konyhai világítás vezetéke­it a falon el kell helyezni, ezeket utá­na a szekrények eltakarják. A felső szekrényeket felerősítjük a falra. Az akasztó vasalatok többnyire állíthatók, hogy a pontos beállítást leegyszerűsít­sék. Meg kell gondolni, hogy a szekrények a mennyezetig érjenek-e. A 90 cm-es szekrényben természete­sen többet lehet elhelyezni, mint a 70 cm-esben. A felső polchoz akkor létra szükséges. Ez sem probléma. Egy kis összehajtható fellépő a lábaza­ti fiókban jól elfér.

Konyha részlet

A saját tervezésnek és beépítésnek nagy előnye, hogy saját készítéssel a sarkokat és hézagokat jól kihasznál­hatjuk. Mint a szekrénytest, az építő­anyag is fehér, rétegelt forgácslemez, tehát jól beleillik az összképbe. Az ajtók fogantyúját úgy válasszuk ki, hogy megfelelő legyen. Itt sárgákat választottak, a többi anyag a konyhai eszközökkel egységes képet biztosít, még a hűtőszekrény fogantyúját is kicserélhetjük sárgára.

A fény és a belátás elleni védelemként elhelyezett rolók elé is ebből az anyagból helyezzünk el lemezt, erre a lám­patesteket is felerősíthetjük. A kábelek mögötte futnak. A munkahely így egész nap és este is jól megvilágított.

A kivágás sablonját a főzőlappal szállítják

A kivágás sablonját a főzőlappal szállítják. Szúrófűrésszel szakításmentesen kivágható a helye.

Szilikon betét

Szilikon tömítőmasszával megakadályozhat­juk a nedvesség behatolását a munkalap vá­gási felületeibe. Védelem nélkül ezen a he­lyen felhólyagosodna a munkalap.

A kapcsok, amik a főzőlapot a körbefutó tö­mítéshez húzzák, szorosak legyenek

A kapcsok, amik a főzőlapot a körbefutó tö­mítéshez húzzák, szorosak legyenek. A le­mez ennél a munkánál még a fején állhat.

A munkalap csatlakozása a falhoz ebben az esetben csak szilikontömítést kapjon

A munkalap csatlakozása a falhoz ebben az esetben csak szilikontömítést kapjon. A kreppszalag behatárolja mindkét oldalon a masszát, ujjal le kell simítani.

A kivágásoktól a munkalemez stabilitása elvész

A kb. 4 cm vastag lemez nagyon ne­héz. Ebben a konyhában a mosogató helyét a lemez közepén vágták ki. Első és hátsó élként csak 5 cm széles anyagcsík marad. Itt áttörhet a lemez, ha nem vigyázunk a megfordításnál, ezt a területet alá kell támasztani. Leg­jobb, ha ketten mozgatják a lemezt.

Ezzel a kis beépítéssel minden hézagot optimálisan ki lehet használni

Alumíniumprofilok tartják a fehér rostlemezből készült kerek polcokat

Alumíniumprofilok tartják a fehér rostlemezből készült kerek polcokat. Az élekre vasalják rá az élfóliát. Szekrénynek nem lett volna elég ez a falsza­kasz, a saját beépítéssel azonban értelmesen használható.

Szekrény

Háztartási fóliák és mű­anyag zsákok tarthatók ezen a keskeny polcon. Még a szakácskönyv is elfér. Egy normál konyhá­ban itt csak egy takaró le­mez lenne, a helyet elpa­zarolnánk.

Fiókok

Fiókok: a lábtakaró lemez helyett: tárolási lehetőséget biztosítanak. A dobozra a görgőket oldalt kell rácsavarozni, ezáltal a teljes magassága kihasználható.