Ajtók, ablakok

Üvegezés – A pontos mérés és vágás rejtelmei

Az új üveg lemérése

Ha új üveget akar vágatni egy régi ablakba, több helyen is mérje meg a keret szélességét és magasságát. Ezután a legkisebb méret alapján szabassa le az üveget.

Üveg mérése

Ha saját kezűleg vágja az üveget, vegyen le a pontos méretből 3 mm illesztési és tágulási hézagot. Ha üvegesnél rendeli, a pontos méretet adja meg, s a többit bízza a szakemberre.

Óvja a kezét!

Az üveg már saját súlyától is eltörhet, ezért mindig a szélénél fogva vigye – de ne a hóna alá csapva, mert az veszélyes.

Kézvédő üveg

Húzzon bőrkesztyűt. A tenyerét pedig egy felhasított öntözőcsődarabbal védheti meg: csúsztassa az üvegtábla szélére, így mindjárt kényelmesebb és biztonságosabb lesz a fogása.

Fülelje le a recsegést!

Üvegvágás előtt terítsen egy takarót az asztalra vagy munkapadra. A vágó­szerszám „vállát” is figyelembe véve állítsa be a vonalzót, majd lendületes mozdulattal karcolja végig az üveget. Füleljen a hangra: akkor megfe­lelő az erő, ha recseg a vágó. A fehér üvegszilánkok azt jelzik, hogy túl erősen nyomta rá a vágót, ha tompa csikorgás hallható, nem elég éles a szerszám.

Üveg eltörése

Az üveg eltöréséhez emelje fel a táb­lát, majd a bekarcolt vonal alatt koccant­sa meg alulról a vágóval. Csúsz­tasson hosszában egy ceruzát a vágási vonal mentén a tábla alá, s kétfelől lefe­lé nyomva pattintsa el az üveget.

Papírsablon készítése

Különleges alakú nyílásokról nem könnyű levenni a pontos méretet. Sokat segít, ha előbb eltávolítja a régi üveget, majd kívülről papírt ragaszt a keretre. Rajzolja körbe a papíron az üvegtartó horony élét (a nyílást belülről, a papír hátoldala felől is körberajzolhatja). Vegye le a papírt, vágja ki a vonal mentén, és máris készen van a pontos sablon.

Ólomüveg javítása

Az ólomüveg sérült ablakszemének pótlásához óvatosan hajlítsa ki az ólomszegélyek peremét, mígnem merőlegesen állnak az üvegre. Ezután helyezzen papírlapot a nyílás fölé és dörzsölje végig az ólomcsíkok mentén. Az új üvegdarab berakása után kis keményfa léccel óvatosan hajlítsa vissza az ólomszegélyeket.

Spirituszos tisztítás

Közvetlenül a vágás előtt törölje át denaturált szeszbe mártott tiszta ronggyal az üveget. A szesz eltávolítja a zsíros ujjnyomokat és a port, így a vágó simábban siklik az üveg felszínén. Filctollal jelölje be az üvegre a vágási méreteket; a vágás után törölje le az üvegszilánkokat.

Így törje le az éleket

Az üvegvágó hornya helyett célszerűbb üvegesfogóval lepattintani a vékony csíkokat. Bármelyik eszközt használja is, a bekarcolt vonal mentén mindig lefelé törje az üveget és ne felfelé. A biztonság kedvéért legyen óvatos!

Gittelési fortélyok

Milyen gitt való hozzá?

Gitt

Fa keretekhez lenolaj kencés, míg a fémkeretekhez akril- vagy univerzális gittet használjon. A gitt – ha az ember nem ügyel rá – elszínezheti a több­rétegű üveget, és a dupla üvegpanelek tömítését tönkreteheti. Ezek beraká­sához mindig kérjen szaktanácsot.

Alapozza le a hornyot!

A fakeretek nyers hornyait alapozza le az üveg beillesztése előtt. Ha ezt elmulasztja, a fa az olajat magába szívja a gittből, így a gitt túl gyorsan szárad, s közben megrepedezik.

A gitt puhítása

Hintőporozza be a kezét, hogy ne tapadjon rá a gitt, majd egy itatóspapíron addig gyúrja, amíg a masszából eltávozik a fölösleges olaj, és az állaga teljesen sima lesz. Sose használjon újságpapírt, mert a kioldódó nyomdafesték szürkére színezi a gittet.

Gyakorlat teszi a mestert

Miután helyére nyomkodta a gittet, ferdén tartott kenőkéssel – így a kés éle felfekszik az ablaküvegre és a keret peremére – simítsa el a gittet és húzza le a fölösleget.

Gitt simítása

Kellő erővel, folyamatosan haladjon, egészen a sarkokig. így szép és egyenletes lesz a gittelés.

Az üveg biztos rögzítése

Egy kis kalapácsot oldalával az üvegre fektetve üssön be a keretbe néhány ap­ró, fej nélküli üvegesszeget. Ezek fogják megtartani az üvegtáblát, míg megköt a gitt.

Igazítás kalapáccsal

A szegeket 20 cm-enként üsse be – olyan mélyre, hogy simán fel le­hessen majd vinni a kenőkéssel a gittet. Ahol rugalmas szorítók rögzítik a fémkeretes ablak üvegét, és előbb-utóbb pótolni kell némelyiket, vegyen ki egyet mintának, és ennek alapján vásárolja meg az új patenteket.

A gitt simításának titka

Legyen mindig tiszta és fényes a kenőkés lapja munka közben – így nem tapad rá a kelleténél több gitt. Az is segít, ha időről időre tiszta vízbe mártja a kenőkést.

Hogy ne párásodjon az üveg…

Gittelés

Húzza végig egy réteg gittel a keret hornyát, mielőtt helyére illesztené az üveget. Erősen nyomja bele a gittbe az üveget. Ekkor a tapasz körös-körül kipréselődik, és párazáró tömítést képez az ablak széle mentén. Ezután óvatosan rögzítse üvegesszegekkel a tábla mind a négy oldalát, végül gittelje körbe az ablak peremét.

Üvegezőléccel is lehet

Nem muszáj gittet használni -egyszerűbb keményfa szegőléccel rögzíteni az üveget. Vágja méretre és gérbe a léceket, majd számozza meg őket, hogy tudja, melyik hová kerül. Kenjen gittet vagy üvegtömítőt a lécek belső felületére, préselje a helyükre, végül szöggel vagy rézcsavarokkal biztonságosan rögzítse őket.

Lépésről lépésre

Törött üvegtábla kicserélése

Törött üveg cseréje

  1. Kalapáccsal és egy régi vésővel vagy kaparóval távolítsa el a törött üveget és gittet.
  2. Nyomkodjon vékonyan gittet az ablak hornyába – ez tömíti hátulról az üveget.
  3. Illessze be az új üveget. Nyomkodja körül a peremét, hogy szilárdan üljön a gittben.
  4. Üsse be a szegeket, gittelje körbe az ablakot, majd a ke­nőkéssel simítsa el a tapaszt.