Padlóburkolatok

Fém padlóburkolatok és tulajdonságai

Csak szakembereknek!

Elképzelni sem lehet elegánsabbat, mint egy csillogó fémpadló. A fémburkolat nem olcsó, mivel a drága alap­anyag megmunkáláshoz (a daraboláshoz, rögzítéshez) szakember kell. Ha azonban valami különlegeset szeret­nénk, a fémburkolat ideális választás!

A fémpadló bur­kolólapok, pallók vagy lemezek formájában kapható. Általában alumíniumból vagy acélból készül; léteznek bronzot, sárga- és vörösrezet és egyéb fémeket imitáló változatok is. A fém padlóburkolat sokszor újrafelhasz­nált anyagból készül. Érdeklődjünk a lehetőségekről építőanyag-kereskedésekben.

Fémburkolat alkalmazása

A fémburkolatot aljzatbetonra és fa alátétdeszkázatra egyaránt lerakhatjuk. Ha kétséges a fa alátétdeszkázat teherbírása, inkább az acélnál könnyebb alumíniumot válasszuk. A burkolat elemeit általában csavarozzák vagy szegecselik, de ragasztani is lehet. Csavarozás esetén is alkalmaznak egy kevés ragasztót a rezgés okozta zajok ellen, bár a fémpadló ezzel együtt is zajos burkolat. Határozott, letisztultan funkcionális megjelenésével azon­ban tagadhatatlanul különleges burkolat. A fémpadlók felülete általában a csúszásmentesítéshez textúráit, mind­ez különösen fontos a vizes helyiségekben.

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes, ***nagy)

 • tartósság ***
 • vízállóság***
 • könnyű karbantarthatóság**
 • hőtárolás*
 • hangszigetelés*

Karbantartás

Rendszeresen seperjük a padlót, hogy eltávolítsuk a kar­colást okozó részecskéket. A szennyeződéseket öblítő­szeres vizes, kicsavart felmosóronggyal távolítsuk el. A fényes felület jól néz ki, ugyanakkor veszélyesen csú­szós lehet. A burkolat szállítójától érdeklődjünk a csú­szásmentesítés lehetőségeiről.

Mire ügyeljünk?

 • Megbízható burkoló szakcéget keressünk, és nézzünk utána a referen­ciáknak.
 • Ellenőriztessük szakemberrel, hogy az aljzat elbírja-e a terhelést.
 • Ellenőrizzük, hogy burkolóanyag újrafelhasznált alapanyagból készül-e.
 • Beszéljük meg a kivitelezővel, hogy hajlandó-e esetleges különleges kívánságainkat teljesíteni.
 • Döntsük el, hogy kell-e gondoskodnunk a csúszásmentesítésről.

Fém padlóburkolatok és tulajdonságai

Előnyök

 • tartós
 • vízálló
 • különleges felületet képez, amely kiválóan felélénkíti a sötét helyiségeket
 • különösen alkalmas modern belső terekbe, konyhába, előszobába és közlekedőkbe

Hátrányok

 • drága
 • kemény, zajos és hideg

A burkolat megtervezése

Fémburkolatot általában ultramodern belső terekbe raknak le. Választhatunk érdes felületű ipari padlót, vagy réz-, bronz-, arany- vagy ezüstszínű változatot is, utóbbi esetben kissé meseszerű, csillogó lesz az összhatás. A fémburkolat-gyártók az alapfelülethez kontrasztos beilleszthető díszítőelemeket is árulnak, amelyeken pl. virág-, csillag-, spirálmotívumok, ál­latalakok láthatók, de még megrendelésre is készítenek bur­kolólapokat. A fémburkolat kissé légies hatást kölcsönöz a helyiségnek, és élénkíti a sötét tereket.

Fém padlóburkolatokHa még üveglapokat is beépítünk a padlóba, még inkább fokozhatjuk a csillogó hatást, de a fémet egyéb anyagokkal, például márvánnyal vagy fával is kombinálhatjuk. Az i-re a pontot a megfelelő felületkezeléssel tehetjük fel: kaphatók selyemfényű, tükör­fényes, lakkozott vagy matt felületet képező felületkezelő anyagok, amelyeket akár kombinálhatunk is.

 

Ezüstös alumíniumpadló

Az ezüstös alumíniumpadló a dombor­nyomással díszített kombinált lapokkal nagyon szép, ugyan­akkor (mivel tartós és vízhat­lan) praktikus burkolat is.

A bordázat nemcsak érdekessé teszi a felületet

A bordázat nemcsak érdekessé teszi a felületet, de az ilyen burkolatot egyben anélkül polírozhatjuk csillo­góra, hogy elvesztené csú­szásgátló tulajdonságait.

A padlóburkolat rétegrendje

Aljzatbetonon:

Aljzatbetonon

 1. Fém padlóburkolat
 2. Fémragasztó
 3. Aljzatkiegyenlítő
 4. Aljzatbeton

Fa alátétdeszkázaton:

Fa alátétdeszkázaton

 1. Fém padlóburkolat
 2. Fémragasztó
 3. 6 mm vastag, hígított PVA-ragasztóval felületkezelt rétegelt lemez
 4. Meglévő párnafák és alátétdeszkázat