Padlóburkolatok

Terrazzo padlóburkolat és tulajdonságai

Csak szakembereknek!

A terrazzo az egyik legdrágább padlóburkolat, akár az anyagköltségeket, akár a lerakás költségeit nézzük. Tar­tóssága, könnyű karbantarthatósága és kellemes, kissé „ipari” megjelenése miatt azonban pl. üzletekben ideális burkolat.

A néha velencei mozaiknak is nevezett terrazzo beton vagy műgyanta kötőanyagba ágyazott kő- (gyakran márvány- vagy gránit-) szemcsékből áll. Az alapanyagot az aljzatra öntik, majd amikor megköt, géppel átcsiszol­ják a felületét, ettől kapja jellegzetes csillogását. A csi­szolás előhozza a kőszemcsék színét. A terrazzóburkolat toldásmentes felületet képez, elkészítése azonban nehéz, ezért a műveletet jobb szakemberre bízni. Kaphatók terrazzolapok is, de mivel ezeket is csiszolni kell, ezért ezek lerakása sem javasolt laikusoknak.

Repedések elkerülése

Hogy elkerüljük a fe­lületen keletkezett csúnya repedéseket, az aljzatnak tel­jesen masszívnak és simának kell lennie. A repedés elke­rülésére tágulási (dilatációs) hézagokat kell hagyni. Ha mégis fa alátétdeszkázatra szeretnénk terrazzót felrakni, ellenőriztessük a kivitelezővel, hogy az aljzat elbírja-e a burkolat tömegét.

Hová kerülhet?

A finoman csillogó terrazzo nagy, tágas terekbe illik, például télikertbe vagy nagy előszobába. Könnyen tisz­títható, tartós és vízhatlan, ezért fürdőszobákba is ki­válóan alkalmas, de modern nappalikban is jól mutat. A terrazzo különösen a mediterrán országokban népsze­rű, mert kellemesen hűsítő hatása van, hidegebb éghajla­ton azonban érdemes lehet padlófűtéssel kombinálni.

Tulajdonságok

(kicsi, **közepes, ***nagy)

 • tartósság ***
 • vízállóság***
 • könnyű karbantarthatóság*
 • hőtárolás*
 • hangszigetelés*

Karbantartás

A sima felületű terrazzopadlót könnyű takarítani. Partvissal seperjük, a felmosáshoz öblítőszeres vizes, kicsa­vart felmosórongyot használjunk. A felület csillogásának fenntartásához használjuk a gyártó által ajánlott szere­ket, így azt is elkerülhetjük, hogy veszélyesen csúszós legyen a burkolat.

Mire ügyeljünk?

 • Megbízható burkoló szakcéget keressünk, és nézzünk utána a referenciáknak.
 • A terrazzót habarcsra terítik, így a rétegelt lemez aljzatot le kell teríteni polietilén vízszigetelő fóliával vagy be kell vonni folyékony fóliával (kent szigetelés), hogy a habarcs víztartalma ne tegye tönkre a fát.
 • Ellenőriztessük szakemberrel, hogy az aljzat elbírja-e a burkolat tömegét.

Terrazzo padlóburkolat és tulajdonságai

Előnyök

 • rendkívül tartós és könnyen karbantartható.
 • vízhatlan
 • különleges, modern felület
 • különösen alkalmas előszobába, konyhába, télikertbe, nappaliba és fürdőszobába

Hátrányok

 • drága
 • nehéz felszedni, ha cserélni szeretnénk
 • hideg, kemény és zajos

A burkolat megtervezése

A terrazzo felülete sima, csillogó, ezért leginkább modern belső terekbe illik. Ugyanakkor nagyvonalú, elegáns hatá­sú, ezért előcsarnokba, fürdőszobába is kiválóan alkalmas. A szemcsék elhelyezkedése, színe nagyon sokféle lehet, ezért a terrazzo szín- és mintázatválasztéka hatalmas. A gömböly­ded szemcsékkel készült terrazzo márványra, míg az élesebb, kisebb szemcsékkel készült burkolat mozaikra emlékeztet.

Terrazzo

Igazán eredeti lesz a padlónk, ha valamilyen mintát készít­tetünk rá. Kedvelt motívumok a csillag-, halalakzatok és a csí­kok, illetve a különféle geometrikus minták. Ha öntött terrazzo burkolatot választunk lapok helyett, további lehetőségeink vannak a mintázat, a szemcsék elrendezésének módosítására; sokszor adalékanyagokkal is keverik a burkolatot. További lehetőség (és olcsóbb megoldás!), ha a terrazzóból berakott csíkot készítünk más burkolatba.

 

Terrazzo

A kortárs belsőépíté­szek újszerű módon előszere­tettel alkalmaznak ipari vagy kereskedelmi létesítmények­ben használatos burkolóanya­gokat lakóterekben.

A padlóburkolat rétegrendje

Aljzatbetonon:

Aljzatbetonon

 1. Terrazzo
 2. Habarcs
 3. Aljzatkiegyenlítő
 4. Aljzatbeton

Fa alátétdeszkázaton:

Fa alátétdeszkázaton

 1. Terrazzo
 2. Habarcs
 3. Polietilénfólia vagy folyékony fólia (kent szigetelés)
 4. 6 mm vastag, hígított PVA-ragasztóval felületkezelt rétegelt lemez
 5. Meglévő párnafák és alátétdeszkázat

Műgyanta burkolatok

A rendkívül tartós, ipari jellegű műgyanta burkolatok hasonlítanak a terrazzóhoz, viszont nincsenek bennük szemcsék. Alkalmasak konyhába, télikertbe és erősen igénybevett területekre. A burkolóanyagot az aljzatra öntik, akár homogén felülettel, akár mintázatot képezve.

Műgyanta burkolatok