Parkettázás

Laminált padló jellemzői

A laminált padló kis szerkezeti vastagságú, többrétegű, sokféle méretű, felületi minőségű és megjelenésű burkoló elemekből készül.

Laminált padló rétegei

A laminált padlóelemek szendvicsszerkeze­tek: a nagyon szilárd közbenső HDF hordo­zóréteg (panel) felső felületén impregnált, UV-álló, színtartó dekorréteg, valamint az ezt védő, átlátszó, kopás- és karcálló, kemény, melamingyantás védőréteg található. A panel alsó felületén a felső réteggel azonos szi­lárdságú, szintén melaminos hangcsillapító balanszréteg van.

Laminált padló

Az elemek vastagsága általában 6-12 mm. A táblák befoglaló mérete a legtöbb esetben 1324×191 mm vagy 1324×329 mm, de elő­fordulnak ettől eltérő lapok is. A járófelület színe, mintázata, struktúrája sokféle lehet, legtöbbször a természetes faanyagok erezetét, színtónusait utánzó burkolóanyaggal talál­kozhatunk. A laminált padlóelemek az illeszkedési felü­letük kialakítása alapján egyszerű csaphor­nyosak, összepattinthatok, illetve egymásba akaszthatók lehetnek.

A forgalomba kerülő laminált padlóburkola­tok kopásállóságuk alapján különböző minő­ségi osztályokba sorolhatók.

Melyek:

  • A lakossági igényeknek megfelelő laminált padlók kisebb kopásállósággal rendelkez­nek (21; 22 vagy 23-as jelzésűek). Ezek vastagsága rendszerint kisebb (6-8 mm), jellemzően lakások különböző helyiségei­ben használjuk őket.
  • A nagy forgalmú közületi terekbe (irodák, bevásárlóközpontok stb.) – az ott jelentkező fokozott igénybevételeknek megfelelően – nagyobb kopásállóságú (31; 32; 33-as jelzésű) laminált padlókat kell beépíteni. Ebbe a csoportba jellemzően a vastagabb (9-12 mm) padlóelemek tartoznak.

Az erősebb burkolatok (bár elvileg nem szük­séges) mindig felhasználhatók alacsonyabb igénybevételű terekben, ezzel szemben a nagy forgalmú közületi terekbe kis kopásállóságú laminált burkolatok nem építhetők be, mert rendkívül hamar elhasználódnának.

A laminált padlók többféle szilárd aljzatra (beton, esztrich, szárazaljzat, esetleg régi fapadló stb.) fektethetők. A laminált padlóburkolat minden esetben úsztatott padlóként (ragasztás vagy egyéb mechanikai rögzítés nélkül), „szárazon” fek­tetve készül. Szegezni, csavarozni, illetve az aljzathoz ragasztani tilos!

Olvasmány

A kopásállósági osztály megállapítása külön vizsgálattal történik, amely során a vizs­gálandó elemre egy dörzspapírral borított kereket (dörzskerekeket) helyeznek. A kerék forgatásával párhuzamosan, folyamatosan vizsgálják az elem kopását. A burkolatnál megadott számérték (pl. 31) azt a fordulatszámot jelöli, melynél a dekornyomás kopása egyértelműen felismerhetővé válik