Padlóburkolatok

Parafa burkolatok és tulajdonságaik

A parafa rendkívül alkalmas padlóburkolatnak. Környe­zetvédelmi szempontból használata mindenképpen tá­mogatandó. A teljesen természetes anyagból készült pa­rafa padlóburkolat anyaga megújuló („utánnövő”) forrás­ból származik.

A parafa padlóburkolat a közepes árkategóriájú bur­kolatok közé tartozik, kiváló hangszigetelési tulajdonsá­gokkal. Járáskor kellemesen melegnek érezzük. Mind­ezek miatt érdemes mint a fa padlóburkolat alternatívá­ját számításba venni, mivel a fához hasonlóan barátságos, meleg belső tereket lehet vele kialakítani. Bár a burkolat anyaga puha, azonban a felületén nem marad tartós a benyomódás, ezért a parafa padlóburkolat nagyszerű vá­lasztás például gyerekszobákba. Igaz, hogy az anyag pu­ha, mégis megfelelően kopásálló, hiszen a kopásállósá­got a felületkezelés módja határozza meg.

A parafát fürdőszobákban is előszeretettel alkalmazzák, mivel nem csúszik, kellemesen meleg és rugalmas. Itt a natúr felü­letet háromszor le kell lakkozni, hogy ne maradjanak fu­gák, mert ellenkező esetben magába szívja a nedvessé­get, amelynek következtében szétnyílnak az illesztések. Kaphatók eleve felületkezelt lapok is, de még ezeket is érdemes beépítés után egy réteg speciális felületkezelő anyaggal bevonni, így a nedvesség nem jut be az illesz­tések közé. Az előlakkozott felületet az újabb lakkozás előtt meg kell tisztítani.

Kiszerelés

A parafa általában négyszögletes vagy hosszúkás lapok formájában, nagy méretválasztékban kapható. Kaphatók PVC-bevonatos lapok is, amelyeket könnyű tisztán tartani, ugyanakkor ezekről már nem mondha­tó el, hogy teljes mértékben természetes anyagból ké­szültek.

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes, ***nagy)

 • hőtárolás***
 • hangszigetelés***
 • könnyű karbantarthatóság*
 • vízállóság**
 • tartósság**

A burkolat megtervezése

A PVC- és laminált burkolatok fejlődésével a parafa egyre inkább kiszorult a fürdőszobákból; emellett a korábban csak barnás színekben kapható burkolatot sokan unalmasnak tar­tották. Az utóbbi években azonban néhány gyártó színes ter­mékekkel állt elő, így már jóval kreatívabban tervezhetjük a parafa padlóburkolatunkat. A különféle színű elemek kombi­nálásával (pl. sakktáblamintával vagy fugaszerűén beillesztett csíkokkal) igazán eredeti burkolatokat készíthetünk.

Ha azonban mégis kissé konzervatívabb padlót szeret­nénk, a tompa színek választéka is jelentősen megnőtt: válo­gathatunk a finom szürke, bézs és barna (a mézbarnától a mo­gyoróbarnáig és mahagóniig) különböző árnyalatai között. A natúr barna burkolatokon jelenik meg legszebben a parafa természetes textúrája, és ezekkel lehet leginkább elérni a kellemesen mézszínű, meleg hatású felületet, amely a pa­rafa jellegzetessége.

Parafa

A parafa megújuló, „utánnövő” forrásból szárma­zik, és – ellentétben sok más padlóburkolattal – tökéletesen környezetbarát.

Parafa padlóburkolat

A puha, meleg és könnyen tisz­títható parafa a konyhába is remekül illik, de ne feledkezzünk meg a felület­kezelő védőbevonatról, hogy megvéd­jük a burkolatot a nedvességtől.

Karbantartás

A padlót partvissal seperjük fel, eltávolítva a karcolást okozó szennyeződéseket. A gyártó, forgalmazó által ajánlott öblítőszeres vízbe mártott, szivacsos fejű felmo­só bottal töröljük át. A szivacsot alaposan nyomkodjuk ki, hogy csak nyirkos legyen, és gyakran öblítsük ki, hogy ne maradjanak rajta karcolást okozó szemcsék.

Az építőanyag-kereskedésekben érdemes a különféle tisztító-, ápolószerekről érdeklődni. Idővel még a felü­letkezelt lapok is megkopnak, ezért amikor azt tapasztaljuk, hogy a padló fénytelen lett (ez először a forgal­mas helyeken látszik) kenjük át speciális parafalakkal. A lakk felhordása előtt alaposan takarítsuk le a felüle­tet (zsírtalanítás, portalanítás).

Parafa burkolatok és tulajdonságaik

Előnyök

 • puha
 • jó hangszigetelő
 • nagyon rugalmas
 • különösen alkalmas gyerekszobákba, fürdőszobákba (felületkezelve) és általában emeleti helyiségekbe

Hátrányok

 • fektetése különösen gondos munkát igényel
 • lakkozáskor, ragasztáskor csak a gyártó által ajánlott termékeket alkalmazhatjuk

Parfa padlóburkolat

A finom természetes színárnyalatok (földszínek) mögül szépen előtűnik a pa­rafa természetes textúrája; ezek a színek modern és ha­gyományos belső terekbe egyaránt remekül illenek.