Színek a környezetünkben

A rokokó paletta alkalmazása

Az arany a rokokó legfontosabb, mindenütt jelen lévő színe. Elsősorban a stílusra oly jellemző volutadíszek, kagylómotívumok és más, ívelt formák, szegélyek, minták kiemelését szolgálja. Amikor az aranyfüst túl drága vagy hozzáférhetetlen volt, sárga-arany festékkel helyettesítették. A legkedveltebb háttérszínek a pasztell kékek, zöldek, rózsaszínek, sárgák; elefántcsont-, krémszín és fehér, valamint a finom erezetű keményfák fényes barnái. A telítettebb árnyalatok a sèvres-i porcelánok (gobelineken is fellelhető) szederkék (bleu lapis), a zöld (vert) és rózsaszín (Pompadour rose) tónusai.

 francia rokokó osztrák változata

Fent: A francia rokokó osztrák változata a schönbrunni császári palota (Bécs) Millionen-terme. Nevét hatalmas összegeket felemésztő díszítményeiről kapta. Mennyezetét kecses, pasztellszínű virágfürtök díszítik, a finom rajzolatú rózsafa falburkolat berakásai perzsa miniatúrákból, aranyozott S- és C-volutákból állnak.

A kastélyajtók díszeit a francia rokokó klasszikus színe

Fent: A kastélyajtók díszeit a francia rokokó klasszikus színe, a pasztell szürkéskék emeli ki, míg a templomi orgona (jobbra) faragott motívumai a német rokokóra jellemző fehér hátteret kaptak. A rokokó díszítmény lelke a stílus jellegzetes ívelő, indázó és kígyózó ornamenseit gazdagító aranyozás.

A virág- és levélmintás kelmék fontos szerephez jutottak a rokokó enteriőrökben

Fent: A virág- és levélmintás kelmék fontos szerephez jutottak a rokokó enteriőrökben, különösen a hálószobákban. A kartonszövet pasztell kékje és zöldje a francia rokokó alapszínei. Jelentős a kínai lakktárgyakon látható egzotikus keleti motívumok hatása, de az Európában honos növények is népszerűek, főleg füzérként vagy lágyan ívelő indaként ábrázolva.

A portugáliai Queluz-palota királyi hálószobája

Fent: A portugáliai Queluz-palota királyi hálószobája (1760) a portugál rokokó szép példája.

Mária Terézia elhunyt férje emlékére alakíttatta át a schönbrunni császári palota

Fent: Mária Terézia elhunyt férje emlékére alakíttatta át a schönbrunni császári palota Vieux-Laque termét (1770). A diófa burkolatra aranykeretes, feketére lakkozott panelek kerültek. A sötét színek használata, a korai rokokó pasztell tónusaival való szakítás jelzik a stílus rugalmasságát.

A potsdami Sans Souci-palota könyvtára

Fent: A potsdami Sans Souci-palota könyvtárában pasztell kékek, rózsaszínek szolgálnak háttérként a buja rokokó rajzolathoz. Az uralkodó színeket ugyanakkor a fényes, csillogó aranyozás és a keményfa intarziák aranybarnái adják.

Rokokó paletta színekRokokó paletta színek 2