Belsőépítészet

A tapéták teszik először lakályossá a helyiségeket, tapéta kiválasztása TIPPEK!

A tapéták a belsőtéri kialakítás során az i-re teszik fel a pontot: a kívánt térjelleg befejező aktusaként a berendezés hatását emelik, a kedvezőtlen tér­viszonyokat javítják és egyszerű módon változtatják meg a helyiségek légkörét.

A mai tapétaválaszték olyan sokrétű az anyagában, mintájában, színében és struktúrájában, hogy a téralakítás minden elképzelhető apró részleteit meg lehet valósítani vele. Választék áll rendelkezésre visszanyerhető papírból készült tapétákból, amelyeket többféle színárnyalattal nyomnak. A legtöbb papírtapéta enyhén nyomott, de vannak nyomott tapéták, amelyeket nagy nyomással, reliefszerűen nyom­nak és nagy értékű nyomott tapéták, amelyeknél két papír­lemezt egymásra kasíroznak.

Az üzletekben kapható tapéta-anyagú kollekciók egyszerűbbé teszik az utat

Az üzletekben kapható tapéta-anyagú kollekciók egyszerűbbé teszik az utat a sikeres téralakításhoz.

A struktúrás faltapétát diszperziós, latex- és akril-festékkel lehet átvonni. Térbeli hatásúak, a profiltapéták fény-árnyék és szerkezeti hatásával a mintákat kihozza. A szerkezeti profiltapéták teljesen struktúráit megjelenésűek, vakolatra vagy szövetre emlékeztetők, nyugodt benyomást keltenek.

A dekor-profiltapétáknál ezzel szemben az egyes minták vagy kontúrrajzolatok, de még a füvek, fák is, reliefszerűen előjönnek. Textíliákat és fóliákat is profilírozva nyomnak. A textiltapétáknál a papírhordozó rétegre egy textilréteget visznek fel. Az alap vagy felület utólag is rányom­ható. A műanyag tapétákat a végén víztaszító lakkal, illetve fóliával vonják be. Ezek külön­bözőképpen víz- és mosásállók, valamint kopásállók.

További speciális tapéták: fémtapéták, amelyeknél egy fémfólia, többnyire alumínium van papírra kasírozva. Speciális felületi kezelések érdekes fény­hatásokat adnak. A fémtapéták fényhatását rányomatott fémpigmentekkel is ki lehet váltani, ill. el lehet érni.

Harmónia: Unitapéták, díszítők, kellék- és dekoranyagok a párkány- és függönymintákban.

Harmónia: Unitapéták, díszítők, kellék- és dekoranyagok a párkány- és függönymintákban.

A természetes anyagok megszépítik a falat

A természetes anyagú tapéták összetevői: papírhordozó, kasírozott fű, parafa, homok, fafurnér és egyéb anyagok. Ezek költsége több ezer forint (pl. a tiszta selyem) körül mozognak tekercsenként.

A velúrtapéták nehéz papírból készülnek, amelyre textilszálakat visznek fel. A felület bársonyszerű. A speciális tapétákhoz tartoznak még a képtapéták, amelyeket a fal előugrásának megfelelően falkitöltőként nyomnak.

A színválasztásnál a döntő az, hogy „szín a színben” vagy kontraszthatás-gazdagon szeretnénk-e lakni. Jóleső térhatás érhető el, ha egyetlen szín az uralkodó és a rokon­színek nagy felületeket uralnak. Az erős kontrasztoknak ez esetben kis térre kell szorítkoz­niuk. Az erős színek használata nagy tapasztalatokat követel. Vigyázat: a falakon, tekintettel a fényviszonyokra, a tapéták teljesen másképp hatnak, mint vásárláskor.

TIPP: tapétavásárláshoz

A meglévő helyiségek fa- és textíliaszíne megkönnyíti a ta­péták kiválasztását. A mennye­zetet ötödik falként kell a terve­zésbe bevonni. A mintaköny­vek csak kis metszeteket mutat­nak. A mintát nagyobb távol­ságból és különböző fénynél ajánlatos megnézni. A szárazon lehúzható tapéta megkönnyíti a tapétacserét.

A dekoranyag speciálisan a falburkolatra készült

A dekoranyag speciálisan a falburkolatra készült, de nem tapétamintázat, hanem anyagnak megfelelő variáció.

Színt és mintát meggondolva válasszunk

A színválasztásnál a barátokkal vagy szakemberekkel folytatott beszélgetések mellett fontos a saját színérzék és színérzé­kenység is. Alapvetően a sárga, narancs, piros meleg színek, a kék és kékeszöld ezzel szemben hideg és nyugodt színek. Ezen különbségek különböző hatást keltenek, például a meleg színek döntően az érzelmi, érzéki értékeket képviselik. Ezeket elsősorban a humán beállítottságúak értékelik. A különböző felületi fényesség és súly nem elhanyagolható szempont.

A tapéták óriási választéka szükségessé teszi, hogy a megvásárlás előtt az anyagról és felhasználásáról gondosan tájékozódjunk. A térhatás befolyásolását mindig szem előtt kell tartam.

A normál tapétatekercs, amelyet Euro-tekercsnek is neveznek, 0,53 m széles, 10,5 m hosszú és 5 m2-re falra elegendő. A szükséges tekercsek számát egyszerű kiszámítani: a helyiség kerületét szorozzuk a helyiség magasságával és osztjuk öttel. Az ajtó- és ablak­felületeket is falfelületként számoljuk a veszteségek miatt.

A tapéták optikailag megváltoztatják a helyiségek arányait?

A tapéták kiválasztásánál a minták optikai hatásaira is ügyelni kell. Különben az nemkívánatos hatásokat eredményezhet.

Jobb, ha ezeket a hatásokat tudatosan alkalmazzuk:

Egy alacsonyabb helyiség magasabbnak tűnik a teremmagasan ragasztott, függőlegesen csíkozott tapétával. A mennyezetnek itt nagyon világosnak kell lennie, talán fehérre tapétázottnak. Ha mód van a mennyezet kiegészítő megvilágítására, akkor például elárasztófénnyel legyen megvilágítva (1. ábra).

Alacsonyabbnak hat egy szoba, ha csíkozott vagy vízszinte­sen kialakított mintát ragasztunk fel. A hatás erősödik, ha a minta nem a mennyezetig van felvezetve. Esetleg egy széllezárás is szóba jöhet. Ugyanezt a célt érjük el, ha a mennyezet sötét és a megvilágítás lefelé irányul (2. ábra).

Egy szoba mélyebbnek tűnik, ha a falat egy olyan színnel festünk le, amely optikaüóilag háttérbe szorul, például közép­kékkel vagy zöldeskékkel, míg a két oldalsó falat világosan hagyjuk. Előnyös a mennyezetet hosszanti csíkokban letapétázni (3. ábra).

Nagyobbnak tűnik egy kis helyiség, ha világos tapétákat választunk, kisebb mintákat, vagy egyszínű tapétát alkalmazunk. Kárómintákat vagy fényhatásokat nem centrális kivitelben vagy dekorfalat ablakok- és ajtók nélkül, nagy mintákkal tapétázva (4. ábra).

Kisebb lesz egy nagy szoba, ha erős színeket, nagy mintákat és ferde csíkozást alkalmazunk, mert a ferdeség szűkíti a helyi­séget (5. ábra).

Egy bizonyos fokig sajátságos hatások érhetők el megfelelő tapétákkal. Megváltoznak a helyiségarányok. Ennek megoldási módjait mutatják az ábrák és a hozzátartozó magyarázatok, (fent).Egy bizonyos fokig sajátságos hatások érhetők el megfelelő tapétákkal. Megváltoznak a helyiségarányok. Ennek megoldási módjait mutatják az ábrák és a hozzátartozó magyarázatok, (fent).

Tipp: Az erkély hatása világos tapétával növekszik, visszatükröződés révén a szomszédos helyiséget megvilágítja.