Építkezés

A megbízható esztrich készítése

Mindjárt elöljáróban meg kell mondanunk: az esztrich lerakása a szakemberek dolga. Az esztrich készítése még a leginkább vállal­kozó kedvű ezermesterek képes­ségeit is meghaladhatja. Csak a szigetelőréteg lerakásához érde­mes magunknak nekigyürkőzni.

Ha a padlóburkoló lapokat, szőnyegpadlót vagy laminált padlót közvetlenül a nyers padlóra raknánk le, még a leggondo­sabb munkával is egyenlőtlen felületet kapnánk: a padlóburkolatok ugyanis nem képesek arra, hogy az alap egye­netlenségeit kiegyenlítsék. A probléma megoldása a sík esztrich alkalmazása. Ez a többrétegű padlóaljzat azonban többet is tud. A pincében a műanyag fóliák megakadályozzák, hogy a padló­ba nedvesség kerüljön.

Esztrich

Az „úszó” le­rakás emellett a lépéshangot is jól szigeteli. Az „úszó” kifejezés itt azt jelenti, hogy a kemény esztrichlapnak nincs merev kapcsolata az alappal (aljzat, födém) és a fallal. Oldalt ezt puha szegélycsíkok (például habanyag) elhelyezésével érjük el. A lap maga pedig szigetelőrétegen (ásványgyapot paplanon, keményhab lapon, laza ki­egyenlítő feltöltésen) nyugszik, amely egyben a hőszigetelést is javítja. Ez a fűtetlen pincehelyiségek fölött lévő szobáknál fontos.

Eesztrichek típusai

A manapság használatos esztrichek között van cementesztrich, anhidritesztrich és öntöttaszfaltesztrich. Tekintettel azonban arra, hogy éppen azok­ban az esetekben, amelyekkel a barká­csolók általában találkoznak, a padlón rendszerint különféle műanyag veze­tékek kanyarognak (padlófűtés, víz­vezeték), az öntött aszfalt kiesik a választékból, hiszen a csövek a forró massza hatására megolvadnának.

A ce­ment- és anhidritesztrichet a helyszínen keverik meg, beszivattyúzzák a házba és ott elterítik. Az anhidritesztrich folyékony állapotban is kiszállít­ható. Ez optimális megoldás, mert így a szakemberek egy-két óra alatt akár 100 m2 felületet is fel tudnak dolgozni. Egyébként padlófűtésekhez az anhidritesztrich a legalkalmasabb.

Az anhidritesztrich egy további előnyét is meg kell említeni: míg a cementesztrichben tágulási hézagokat kell kialakítani, amelyet célszerűen az ajtók környékén helyeznek el, addig az anhidritesztrich egyetlen összefüggő darabban is leteríthető. Az ilyen hé­zagmentes esztrichet az tudja igazán becsülni, aki arra később padlóburkoló kerámialapokat kíván lerakni. Az esztrichréteg helyett használhatunk alj­zatbetont is, ez olcsóbb megoldás. Hátránya viszont, hogy nehezebb az esztrichnél, több víz kerül beépítésekor a szerkezetbe és a felületét nem lehet annyira simára elkészíteni, ezért álta­lában felületkiegyenlítő anyagot kell használni a burkolás előtt.

A folyékony esztrich „papírteknőbe” kerül

A barkácsolók az úsztató réteget (az esztrich fajtájától függetlenül) maguk is elkészíthetik. Fontos, hogy a rétegrendet beszéljük meg az esztrichet kivitelező mesterrel.

A munka lépései a következők:

 • A pincepadlóra terítsünk nedvesség ellen szigetelő réteget. Ezeknek a szi­getelősávoknak az illesztéseit átlapolás­sal alakítsuk ki, és duzzadó heganyag­gal erősítsük össze.
 • Rakjuk le a szigetelőanyagot. A víz­vezetékek környékét kihagyjuk (a kelet­kezett réseket laza töltőanyaggal tölt­jük ki). A második szigetelőréteg már a vízvezetékeket is teljesen befedi. Ne feledkezzünk meg a szegélyek szigete­léséről!
 • Ha folyékony esztrichet alkalma­zunk, a második felületet most speci­ális fóliával takarjuk le, amelynek átlapolásait forrólégfúvóval összehe­gesztjük. Ez a fóliaréteg egy „teknőt” alkot. A folyékony esztrich nem tud a padlószerkezet alsó részeibe befolyni. Cementesztrich esetén elegendő, ha a szigetelőréteget polietilén fóliával vagy bitumenes csupasz lemezzel borítjuk be.
 • Most már jöhet az esztrichet kivi­telező mester.

A esztrichréteg készítése:

Esztrich

Lépések:

 1. Pincehelyiségekben az esztrichaljzat első rétege egy nedvességzáró fólia
 2. A földszinten és az emeleteken nincs szükség fóliára első szigetelőréteg közvetlenül a födémre kerül
 3. A csöveknek kihagyott helyeket ömlesztett aljzatkiegyenlítő-anyaggal töltjük fel
 4. Elhelyezzük a szegélyek menti szigetelést és lerakjuk a felső habanyag lapokat
 5. A komplett aljzatot speciális fóliával borítjuk be. Az átlapolásokat…
 6. hőlégfúvóval össze kell hegeszteni, hogy a folyékony esztrichnek egy „teknő” jöjjön létre
 7. A folyékony esztrich keverőkocsiban érkezik a helyszínre és azt szivattyúval…
 8. … juttatják be a házba. Szinte hihetetlen: a víz­szerű massza néhány nap alatt kőkemény lesz
 9. A cementesztrichben az anhidritesztrichtől eltérően tágulási hézagokat kell kialakítani
 10. Az anhidritesztrichet (a cementesztrichhez hasonlóan) a helyszínen keverik meg és beszivattyúzzák a házba
 11. A szobákban lapáttal terítik el az esztrichet
 12. A sík felületet lehúzással állítják elő