Falfesték

Ha el akarjunk adni a házunkat, akkor tényleg semleges színeket kell használni?

Szerelem első látásra – avagy nincs második esélyed arra, hogy jó első benyomást tegyél!

Manapság nem mi döntjük el, kihez adjuk nőül lányainkat, sőt, mindinkább csodálkozva bámuljuk, amikor a szombati bulik előtt órákon keresztül tartják megszállásuk alatt a fürdőszobát. Ki tudja? Talán az aznapi bulin végre az Igazi is megjelenik. A várakozás közben azon morfondírozunk, vajon mikor is ébrednek rá gyermekeink arra, hogy nem a legelső benyomás a fontos.

Vagy mégis?

Nos, amerikai ingatlanügynökök tudományosan megalapozott érvekre hivatkozva állítják ennek az ellenkezőjét. Igaz, hogy ők nem a párválasztás kapcsán, hanem a párok lakásvásárlásaival kapcsolatban nyilatkoznak ekképpen.

Míg lányaink a megismételhetetlen szépségre és különlegességre szavaznak, ingatlanértékesítésben az „arany középszer” a nyerő – már ami a falat illeti. Az ingatlaneladásból élő szakemberek egyhangúan úgy vélik, hogy a semleges színek sokkal meggyőzőbben hatnak a leendő vásárlókra, mint az egyedi, merész megoldások.

Önök mit éreznek, amikor ránéznek erre a falra, amelyet a Protektor blah-blah bézs valamijével festettek ki?A következő színek milyen érzest keltenek Önökben?
Erről az oldalról link egy másik kérdezősre:  Ha festéket választanak, csak és kizárólag azok színeit, az elérhető árnyalatokat hasonlítják össze? Mi fontos Önöknek még? Mit gondolnak az alábbi tényezőkről: károsanyag-tartalom, ár, kiszerelés, száradási idő, kedvezmények, penészmentesség, egészségügyi tényezők, tartósság, kopás, stb…

Egyáltalán, miért és milyen mértékben hatnak ránk a színek?

Már a legősibb felmenőink is a színekre hagyatkoztak, amikor a túlélést jelentő táplálékaik kiválasztására került a sor. Hogy eldöntsék, mely termések az éretlenek, vagy épp melyek azok, amelyek biztonsággal fogyaszthatók, a színeket hívták segítségül. Noha manapság nem kell élet-halál harcot vívnunk a természettel, ma is ösztönösen döntünk az érzékelt színeket illetően. Ez persze bonyolíthatja is a választást: főleg, amikor lakásfestésre adjuk a fejüket.

Ismerjük a mondást: kinek a pap, kinek a papné… Egy bizonyos árnyalatot megpillantva némelyikünk a mennyekben érzi magát, az új színnel kifestve képzeli el a nappalit, esetleg a falhoz illő bútorokról kezd ábrándozni. Ugyanakkor, mások émelyegve fanyaloghatnak az adott szín láttán. Minél intenzívebb, mélyebb árnyalatok uralkodnak az otthonunkban, annál erőteljesebb, hevesebb érzelmeket gerjeszthetnek másokban (és bennünk is). Ezzel szemben, a letisztult, semleges fehérhez közeli színek kevésbé hatnak az érzelmeinkre. Felvetődik a kérdés: tanácsos-e kerülnünk a kihívó, egyéni megoldásokat, illetve mely tónusokkal ajánlatos vigyáznunk? Hisz egy teljesen fehérre meszelt otthon, valljuk be, unalmasnak hat –a tisztán tartás nehézségei pedig ugyancsak a hófehérség ellen szólnak.

Szerencsére felesleges aggódnunk, hisz némi tudatossággal és a színelmélet megismerésével a legjobbat hozhatjuk ki a helyiségeinkből, összhangot teremtve azok funkciói, előnyei és hangulata közt, ezáltal elkerülhetővé téve a későbbi grandiózus újrakenéseket

A színek pszichológiája életünk fontos részét képezi. Színválasztásunkból saját egyéniségünk, személyiségjegyeink, és érzéseink tükröződhetnek vissza. Mi a Protektornál mindent megteszünk annak érdekében, hogy otthonod a lehető legtökéletesebb színekben pompázzék, s megmutatjuk Neked azt is, mit árulnak el Rólad kedvenc színeid!

Hogy megtudd, mely színek mit szimbolizálnak, és hogyan kapcsolódhatnak az alaptermészetedhez, kattints a palettán található színekre!

A színek ereje

A 21. Századi holisztikus orvoslás természetesnek veszi és tudatosan alkalmazza a színterápiát egyes betegségek gyógyítására, sőt, azok megelőzésének érdekében is. Egyes pszichológusok a depressziós betegeket sötét, komor színekkel gyógyítják: így kényszerítve a betegeket arra, hogy a megfelelő szakemberek segítségével képesek legyenek szembenézni a nehézségeikkel. Az ún. “vibrációs színskála” tizenkét színét alkalmazó természetgyógyász iskola is színterápiával kezeli a pácienseit.

A színek egyes emberekre gyakorolt hatását azonban mi magunk is észrevehetjük. A hétköznapokban is gyakran tapasztalt jelenségekkel az utca embere is tisztában lehet. Ön hallott már ezen megfigyelések valamelyikéről?

Az élénk sárga színek nem ajánlatosak a gyermekszobákban történő használatra, mert izgatottá, zavarttá, nyűgössé tehetik a gyermekeket. Ellenben a halványsárga bizonyos árnyalatait a csecsemők nemétől függetlenül is szorgalmazzák a szakemberek.

A vizet és békét szimbolizáló kék szín kiváló az irodák falainak festéséhez. Nyugalmat, derűt sugározva nem csupán a stressz enyhítésére szolgál, de fékezi az étvágyat, valamint fokozza a dolgozók hatékonyságát is. A vörös szín (amelyet a keleti tanok a kék ellentétpárjának / ellenpólusának is tartanak) izgató, serkentő hatású, emelheti a vérnyomást, élénkítheti a vérellátást és vérkeringést; mozgalmasságot, dinamizmust sugároz. Kis felületen, apró dísztárgyakon kiegyensúlyozott és meleg érzetet kelthet, nagyobb felületeken azonban ingerlő hatású – akár agresszivitást is kiválthat, mivel emeli a testhőmérsékletet, és serkenti az adrenalin termelődését is.

A semleges színek az egyik legjobb döntés a sikeres értékesítéshez.
A semleges színek az egyik legjobb döntés a sikeres értékesítéshez.

Érdemes tehát elgondolkodnunk a színek által okozott érzelmi változásokon, hogy segítségül hívhassuk őket akkor, amikor helyiségeink legjobb tulajdonságait szeretnénk a vásárlóink (vagy vendégeink) szeme elé tárni. Nem nagy ördöngősség az egész…

Elég végiggondolnunk, mire is szeretnénk használni az adott tereket. Ezzel elkerülhetjük az olyan merészebb színek alkalmazását, amelyek az adott tevékenységekre esetlegesen negatív hatást gyakorolhatnak.

  • Sokunk számára a hálószoba csupán az alvás színteréül szolgál. Vannak azonban családok, ahol a kicsik játszószobaként is használják a szülők éjszakai menedékét, s ezzel kiterjesztik az alkalmazható színek és átélhető élmények listáját. Hasonló multifunkcionalitás lehet jellemző a modern konyhák esetében. Nem mindegy, hogy high-tech ételelőkészítésre, azaz kizárólag precíz, időhatékony és higiénikus főzésre használjuk-e a termet, vagy sokkal inkább családi összejövetelek rendezésére, nevetésre, mókára, szórakozásra rendezzük azt be. A terek és a hozzájuk kötődő praktikus tevékenységek listázása alapvető segítséget jelenthet a helyiségekhez kapcsolódó hangulatok azonosítására. A praktikus közérzet összehangolása a különböző színek által keltett spontán érzésekkel, ösztönös hangulatokkal segíthet kizárni azokat a kihívó, kacér árnyalatokat, melyeknek túlzott használata negatív benyomást kelthet vendégeinkben s a leendő lakókban egyaránt.
  • A lakberendezés soron következő folyamatai rejtik az igazán szórakoztató (nem mellesleg a legtöbb kreativitást és türelmet igénylő) elfoglaltságot: a számtalan berendezési tárgy, a fényszórók, a különböző – hasznos vagy kevésbé hasznos dekorációs eszközök kiválasztása és elrendezése, a padló, a szőnyegek és a függönyök stílusának megtalálása mind-mind döntően befolyásolja az összhatást. Általánosságban elmondható, hogy egy-két elem meghatározott színekkel (és formákkal) történő kiemelését semleges tónusú, kevésbé kihívó megoldásokkal tehetjük esztétikusabbá és kiegyensúlyozottabbá. A színek által keltett érzetek számításba vétele tehát közel sem jelenti az egyéniségünk kifejezésének korlátozottságát. Mindenképpen fontos szem előtt tartanunk, hogy a színek és elrendezések kiválasztásánál a harmónia és az összhang megőrzése a legcélravezetőbb. Sok élénk szín alkalmazása egy térben még akkor is zsúfolt hatást kelthet, ha alig helyezünk el bútorokat az adott szobában.
  • A legbiztosabb a helyiségek színpalettáját a hármas szabályhoz igazítani. Bátran emeljük ki az általunk preferált hangulatot egyedi színekkel, majd válasszuk a tér funkciójának megfelelő hangulatot árasztó halványabb árnyalatokat azok kiegészítéseként. Háttérként azonban kerüljük az erőteljes színek használatát, melyek a felsorolt hátrányokon túl elvonnák figyelmünket a hangsülyos összetevőkről (térelemekről és/vagy színekről).

Fontos megjegyeznünk, hogy a lakberendezés (csakúgy, mint az öltözködés – ezt egyébként a tudatos nők réges-régóta tudják) javarészt nem a divat, hanem az önkifejezés eszköze. Ennek felszabadultan, feszengés nélkül történő megvalósítása a garancia arra, hogy mindannyian remekül fogjuk érezni magunkat mind a tervezés, mind a lebonyolítás, mind pedig a használatbavétel alatt is.