Gipszkarton

Fából készített tartóváz a gipszkartonozáshoz?

Falak és mennyezetek burkolásához, válaszfalak építéséhez és tetőterek száraz beépítéséhez különféle tartóvázak közül választhatunk. A barkácsolók többnyire a fa tartóvázakat részesítik előnyben. Ezek leginkább gyalulatlan lécekből és hevederekből készülnek. Válaszfalak építésekor a függőleges oszlopok keresztmetszetének szokásos mérete 6×6 cm, a padlón, falon és mennyezeten elhelyezett csatlakozóléceké pedig 6×4 cm.

Falburkolatokhoz és tetőterek beépítéséhez az alaplécek 6×4 cm-esek, az azokra erősített tartólécek mérete 3×5 cm. Ez utóbbiakra csavarozzuk a gipszkarton lapokat.

Fém tartóváz

Fém tartóváz

Fém tartóváz

Napjainkban egyre elterjedtebbek a fém tartóvázak, amelyeket fémprofilokból szerelnek össze. Ezek vizes helyiségekben és a tűzvédelmi, valamint a hangszigetelési szempontból egyaránt előnyösebbek, mint a fa tartóváz. A profilokat, azon kívül, hogy kialakítják a megfelelő a keresztmetszetüket, a szerelvények elhelyezéséhez lyukasztják és stancolják. Ez utóbbi egy H nyomatot jelent a profilok felületén.

A válaszfalak fémváza U alakú vízszintes csatlakozóprofilokból és C alakú függőleges állvány-profilokból áll. Az előbbiek zárják le a válaszfalat a padló és a mennyezet felé, az utóbbiakat általában lazán állítják be az U profilokba, bár szükség esetén azok vakszegecsekkel is rögzíthetők. A kétféle profil között akkor alakul ki szilárd kötés, amikor a burkolatot önmetsző gyorsépítőcsavarokkal felcsavarozzuk, és ezáltal erősen hozzákötjük őket az U és C profilokhoz.

Függő mennyezetek tartóvázának készítéséhez egy különleges kapcsolóprofil használható, amellyel az azonos profilú hossz- és kereszttartók köthetők össze. Falak és mennyezetek közvetlen burkolására lapos kalapprofilok alkalmazhatók.

Összefoglalva a szárazépítésben felhasznált főbb acélprofilok a következők:

C keresztmetszetű:

  • álmennyezeti profil,
  • fal függőleges tartóprofil.

U keresztmetszetű:

  • álmennyezeti profil,
  • falprofil,
  • merevítő profil.

Fémfűrésszel vagy lemezvágó ollóval valamennyi profil különösebb nehézség nélkül méretre szabható.