Gyerekszobák

Hogyan alakítsunk ki rózsaszín álomszobát kislányoknak?

Szinte minden kislány szereti a rózsaszínt – végül is ez a szín illik a kis hercegnőkhöz vagy éppen balerinákhoz, Barbie ba­bákhoz és egyéb mesefigurákhoz! A rózsaszínben pompázó kör­nyezet igazi lányos szoba, amely a kislányok körében biztosan tetszést arat. Ne fogjuk vissza magunkat, amikor a puha rózsa­szín párnák vagy leheletkönnyű tüllanyagok között válogatunk: bátran merüljünk el a tündérmesék világában, amely saját gyer­mekkorunkat is felidézi!

Rózsaszín álomszoba

A berendezés összeállítása

Keverjük a különféle rózsaszín árnyalatokat. Válo­gathatunk a leghalványabb rózsaszín, a fagylaltszínek és rágógumi-rózsaszín, cseresznyepiros, sőt mélyvörös árnyalatok között. Ha visszafogottabb környezetet szeretnénk, válasszunk ezek mellé lila, levendula­színű, krémszínű vagy kankalinsárga árnyalatokat.

Tippek:

 • Válasszunk tündéreket, hercegnőket vagy angyal­kákat ábrázoló tapétákat, de ebbe a környezetbe illenek a jópofa állatkákat vagy elvarázsolt tündérkastélyokat ábrázoló minták is. Kissé visszafogottabb lesz az összhatás, ha ezeket a mintákat csak szegélycsíkon vagy a négy közül egyetlen falon alkalmazzuk. Ha nem a megfelelő árnyalatot választjuk, a rózsaszín nagy felületen hideg hatást kelthet, ezért keressük (a lilás vagy kékes árnyalatok helyett) a vöröses árnyalatokat, így könnyed és otthonos érzetet kelt a felület.
 • Ennél a megközelítésnél a luxus fontos jellem­ző, ezért helyezzünk el semleges színű, puha szőnyegeket. A fehérre festett fapadló vagy a parketta jól mutat, de erre terítsünk vastag, hosszú szálú szőnyegeket.
 • Ilyen környezetben a legjobban a krémszínű vagy fehérre festett bútorok mutatnak. Keressük a franciás stílusú, íves lábú, volutákkal díszített bútordarabokat.

Stencilezett szívek

Az egyszínű, stencilezett vagy nyomdázással készített szívek elkészítése igazán egyszerű. Használjuk ezeket a fal egy pontjának (pl. egy polcnak) a kihangsúlyozására. Rendezzük el a szíveket szabálytalan csoportokban, kifestésükhöz válasszunk sötét rózsaszínű vagy vöröses festéket.

Stencilezett szívek

Ha igazán romantikus hangulatot szeretnénk, válasszunk arany- vagy ezüstszínű fémes festéket a szívek körberajzolására, vagy díszítsük a szíveket fémes rózsaszínű flitterekkel. Textil­festékkel vagy textilfestő filccel pl. az egyszínű lakástextileken is megismételhetjük a mintát.

Különleges díszítőelemek

Akasszuk a falra angyalkák, tündérek vagy várkastélyok képeit. Ha azonban valami különlegeset szeretnénk, lógassunk fel kisebb tárgyakat – pl. balettcipőt, tündér­szárnyakat.

Különleges díszítőelemek

Ezek iga­zi luxuskörnyezetet teremtenek. Képakasz­tóról lógassuk le a tár­gyakat, zsinegre vagy képakasztó huzalra felakasztva azokat. Ha még kicsi a gye­rek, akkor függesszük azokat olyan magas­ra, ahol biztosan nem éri el.

Tüll baldachin

Baldachint készen is vásárolhatunk, de akkor sincs nehéz dolgunk, ha saját magunk szeretnénk azt elkészíteni vala­milyen könnyű és lenge anyagból. Erősítsünk a mennyezetre kampót, és arról lógassuk le zsinegen, vagy szereljünk a falra tartópanelt, amelyen kampó vagy félkör alakú tartókeret található. A baldachint az ágy fejrészénél kétoldalt, de akár végig az ágy hossza mentén is lelógathatjuk. Még szebb lesz a baldachin, ha csipeszek helyén egy-két öltéssel letűzzük a hajtásokat. A legpraktikusabb anyag a tüll, mert könnyű és áttetsző. Válasszunk fehér, halvány rózsaszínű vagy lilás árnyalatú anyagot, esetleg finom virág- vagy tündérfigurás mintával.

Romantikus részletek

 • A hagyományos tündérfigurák mellett jól mu­tatnak a cukorkás motívumok is. Az 1950-es évek stílusát idézik pl. a fagylaltokat ábrázoló minták. A csíkos cukorkára emlékeztető szegély­motívum és a halvány, krémszínű fabútorok teszik teljessé az ilyen összeállítást.Romantikus részletek
 • Még a kis tündéreknek is igazi luxus a selyem ágytakarói Ehhez válasszunk jó minőségű anyagot (pl. nehéz sötétítőfüggöny-selyem). Készíthetünk két oldalán eltérő színű ágytaka­rót is, egymással harmonizáló színű (pl. piros és rózsaszín) anyagokból. Az ágytakaró szegé­lyét díszítsük gyöngyökkel vagy flitterekkel.
 • A párnázott, puha ülőalkalmatosságok, pl. bab­zsákok, kis karosszékek és kanapék teszik igazán kényelmessé a szobát. Helyezzünk el öltöző­asztalt (l. 98., 99. oldal) vagy gardróbszekrényt, így felnőtt jelleget adhatunk a szobának.
 • Érdemes többféle lakástextilt felhasználni. Vá­lasszunk kötött, selyem- vagy bársonyhuzatú párnákat, és párosítsuk ezeket ropogós vászon­nal, amelyen visszaköszönnek a függöny mintái.
 • A világításhoz puha, lágy fényt alkalmazzunk, pl. az ágy köré füzérben felszerelt égőket vagy ágy melletti olvasólámpát textil lámpaernyővel.
 • A függönyöknek szintén alkalmazkodniuk kell a romantikus stílushoz, ehhez válasszunk elegáns tüllanyagot vagy tetszetős mintázatú kelmét. Szereljünk fel mintás vagy egyszínű rolót is. Az olyan részletek, mint a pamut vagy vászon, masnis függönytartók teszik fel az i-re a pontot.

Sötét rózsaszín felnőttes stílus!

Nagyobb lányoknál a tündérvilág helyett felnőttesebb környeze­tet alakíthatunk ki, ha a rózsaszín sötétebb árnyalatait használ­juk. Ennél az össze­állításnál két, vissza­fogottabb szín társí­tásával alakul ki a be­rendezés, és így akár gyermekünk tizenéves koráig sem kell átren­dezni a szobát.

Sötét rózsaszín felnőttes stílus!

Ese­tünkben a falakhoz halvány rózsaszínt, az ágyneműhöz, sző­nyegekhez és kiegé­szítőkhöz cseresznye pirosat választottunk. Nem alkalmaztunk mintás anyagokat, az olyan részletek azonban, mint a bal­dachin és a falra akasztott balerina­ruha romantikus hangulatot csempész a szobába. Az ilyen, két szín párosításával összeállított berende­zést a kiegészítők színének módosítá­sával könnyen meg­változtathatjuk.

Virágmintás asztal készítése

Virágmintás asztal készítése

Egy sima asztalt tapétából kivágott mintákkal stílusos bútordarabbá varázsolhatunk. A minták lehetnek vidékies hangulatot idéző virágok éppúgy, mint modernebb stílusú körök vagy négyzetek.

Amire szükségünk lesz Öltözőasztal Matt emulziósfesték Ecset, olló, szivacs Tapéta vagy tapétából kivágott minták Akrillakk PVA-ragasztó

Lépések:

 1. Készítsük elő az asztalt (ha kell, csiszoljuk át a felületet), majd fessük be két réteg vinil matt emulziósfestékkel.
 2. Pontosan vágjuk ki a motívumokat, majd tegyük félre. Kivágáskor a különféle motívumokat csoportosítva tároljuk, így később könnyebb dolgunk lesz.Virágmintás asztal készítése
 3. Hígítsunk fel egy kevés PVA-ragasztót, míg tej­színhez hasonló állagú lesz. Kenjük be vele egy kivágott motívum hátulját. Tegyük a motívumot az asztalra, majd nedves szivaccsal simítsuk rá a felületre. A felesleges ragasztót töröljük le. Finom, óva­tos mozdulatokkal dolgozzunk, nehogy eltépjük a papírt. Hasonló módon folytassuk a munkát, míg az egész felületet kidíszítettük.
 4. Amikor megszáradt a ragasztó, legalább három réteg akrillakkal fixáljuk a felületet.

STENCILEZÉS ÉS NYOMDÁZÁS. Ha az előzőekben bemutatott módszer túlságosan bonyolultnak és időt rablónak tűnik, választhatjuk a stencilezést vagy nyomdázást is, a végeredmény hasonló lesz. Érdemes a függöny vagy ágynemű mintájához vagy színéhez illő motívumokat választani.

ÖTLET. Ragasztás előtt próbaképpen rakjuk ki a mintákat, és ceruzával jelöljük meg a helyüket. Esetünkben az egész felület mentén egyenletesen elszórt mintázat mellett döntöttünk, de a motívumokat az asztal egy részén (az asztallapon vagy a fiókok előlapján) is elhelyezhetjük.