Beltéri munkák

Padlók felszedésének folyamata

Horonycsapok levágása

Padlódeszka

A csaphornyos padlódeszkák felszedése előtt át kell vágni illesztett széleiket. E célra az állítható pengemélységű körfűrész a legalkalmasabb. A vágási mélységet 15 mm-re kell beállítani, nehogy a fűrész belevágjon egy gerendába, csőbe vagy netán kábelbe. Ha csak egy rövidebb deszkát kell kivenni, a kézifűrész is megteszi. Laposan tartsa – így a fogazata nem hatol le túl mélyen a padló alá.

Miféle padlódeszka?

Egy késpengével ellenőrizheti, hogy a padlódeszkák élükkel illeszkednek-e egymáshoz, avagy csaphornyosak. A különbség az, hogy az élükkel illesztett deszkák réseibe könnyűszerrel betolható a kés, ahol viszont körülbelül 0,5 cm mélyen megakad, ott a horonycsap nem engedi a továbbhaladást.

Keresztvágás a párnafa mentén

A padlófűrész arra való, hogy a szomszéd deszkák megsértése nélkül lehessen kivágni egy darabot.

Keresztvágás

Először egy gerenda mentén vágja át a padlót (keresse a gerendák közepét jelző szögeket), majd vonalzó és sniccer vagy éles kés segítségével karcolja be a hosszanti vezetővonalat. A padlófűrészt ne függőlegesen, hanem kissé ferdén tartsa, hogy a vágás rézsútos legyen. így az új deszka beillesztése után kevésbé lesz feltűnő a vágási vonal.

Dekopírfűrészt is használhat, bár ilyenkor lyukat kell fúrnia a padlóba a fűrész pengéjének. Győződjön meg arról, hogy nincs-e kábel vagy cső a fűrész útjában.

A padló lerakása

Így jelölje be az illesztést

Az új padlódeszkát fektesse rá a régi helyére. Ceruzával jelölje át az új deszkára a rés mindkét szélét, s ellenőrizze, hogy merőleges-e. Vonalzó és sniccer vagy kés segítségével kösse össze a kétoldalt megjelölt pontokat, majd e vonal mentén szabja a deszkát méretre.

Rögzítőlécet a végéhez!

Rögzítőléc

Az új deszka két vége a párnafákhoz csavarozott tartólécekre támaszkodik. Ezeknek kétoldalt szorosan kell illeszkedniük a padlódeszkák aljához – az új deszka csak ily módon kerül egy szintbe a szomszédaival.

Válogatva szebb az összhatás

Ha az egész szobát újrapadlózza és lakkozni akarja, próbálja úgy csoportosítani a deszkákat, hogy a fa erezete és színe lehetőleg leplezze a toldásokat.

Megfelelő szögekkel

A padlódeszkák rögzítésére a hagyo­mányos parkettaszögek a legjobbak, mert ezek sokkal erősebben kapaszkodnak a párnafákba, mint az ovális vagy bognárszögek, és a fejük jól beüthető a deszka felülete alá. A szögek hossza mindig a deszkák vastagságának 2-2,5-szerese legyen.

Szorosan illesztett deszkák

A padlódeszkák hézagmentes illesztéséhez kölcsönözzön parketta szorítót. Ékpárt is használhat – faékeket éppúgy, mint a barkácsboltokban kapható kemény műanyagot. Fektessen le lazán három-négy deszkát (a csaphornyosakat hornyolt szélükkel kifelé), majd szögeljen a párnafákra egy keresztlécet, hogy tartsa az ékeket. A két éket egymás felé (lehetőleg két kalapáccsal) ütögetve szorítsa egymáshoz a padlódeszkákat.

Hidegburkolat – fapadlóra

A régi fapadlót járólappal is burkolhatja, csak előtte fektessen alá 15 mm vastag vízálló forgácslemezt. Ha ezt elmulasztja, a deszkák természetes mozgásától kitöredeznek a padló­csempe fugái. Vizsgálja meg, hogy elbírják-e a párnafák a nagyobb terhelést, s azt se feledje, hogy a lemez, a ragasztó és a csempe vastagságával megemelkedik a padlószint.

A padlót faragja, ne a párnafát!

Párnafa

Ha egy új padlódeszka vastagabb, mint a régi, a deszkából távolítsa el a fölösleget, ne a párnafából. Pontosan mérje meg a többletet, majd fűrésszel és vésővel faragja ki a deszka alsó lapját ott, ahol felfekszik a párnafákra.

Szegélydeszkák beillesztése

A szélső padlódeszkák és a fal között hagyjon körülbelül 10 mm tágulási hézagot, amelyet a szegélyléc fog majd elfedni. A szélső deszkát a fal melletti résbe dugott léccel illesztheti szorosan a szomszédjához. Mielőtt odaszögel­né a deszkát, üssön be egy faéket a léc és a fal közé.

Óvja a mennyezetet!

Mennyezet

A régi, fafödémes mennyezet megrepedhet, ha padlót fektetnek az emeleten. Ilyenkor inkább csavarral rögzítse a padlódeszkákat. Ha a padló nyers színű marad, süllyessze be és fadugókkal rejtse el a csavarfejeket.

Farostlemezekkel alábélelve

A linóleum, PVC vagy parafa padlóburkolatot elcsúfítja, ha átütnek rajta a padlódeszkák közti hézagok. Ennek elkerülése érdekében pontozóval süllyessze be a kiálló szögeket, majd fedje le a régi padlót farostlemez táblákkal. A táblákat szögekkel rögzítse úgy, hogy fejük a tábla felületével egy síkban legyen.

Padlódeszkák rejtett szögelése

Rejtett szögelés

A csaphornyos hajópadló rejtetten is szögelhető, így a felületén nem látszanak a szögfejek. Ha új padlót fektet, béreljen parkettaszögelő célszerszámot, hogy gyorsabb legyen a munka. Csak rá kell ütnie egy fakalapáccsal a parkettaszögelő beverőtüskéjére, és a szerszám tárából máris egy újabb szög fúródik a deszkába…