Bútorápolás

Furnérhibák: felhólyagzások és púpok elsimítása

Kell-e szakember?

Csak akkor vágjon bele a furnérozott bútor felújításába, ha biztosan mo­dern, vékonyan furnérozott darabbal van dolga. A 3 mm-nél vastagabb furnérozás kézi fűrészelésű, régi, érté­kes bútordarabra utal. Becsültesse fel az értékét, s kérjen szaktanácsot, hogyan lehet felújítani.

Valamivel durvábban

Egy tépett folt kevésbé feltűnő, mint a vágott. A már felhasadt púposodás alá toljon be egy lapos pengét, s emelje meg a furnért, míg fel nem szakad. Másik kezével szedegesse össze a leváló dara­bokat. Spirituszos ecsettel tisztítsa le a régi viaszt és ragasztót. Illessze össze és ragassza vissza a helyükre a felszakított darabokat, majd nyomtassa le a javítást, míg szárad a ragasztó.

Adjon rá nyomást!

Nyomás bútorA javított részt pillanatszorítókkal is leszoríthatja, ha van hová rögzíteni a szorítót. Egyetlen szorító legfeljebb akkora távolságra ér el a bútor szélétől, mint a szerszám pofájának hossza, de kettővel – és egy alátétdeszkával – már bárhol leszoríthatja a furnért a bútor felületén.

Tegyen vasalási próbát!

A hagyományos, enyvvel ragasztott furnér felpúposodása gyakran vasalóval is elsimítható. A hő gyorsan megolvasztja a ragasztóanyagot. A vasaló ne legyen túl forró, mert megnyúlhat a furnér. A kellő hőmérsékletet az alábbi módon ellenőrizze: tartsa a vasalót 5 cm-re a kezétől – melegnek, de nem túl forrónak kell éreznie.

Már csak a kés segít…

Ha nem lehet levasalni a felhólyagosodott furnért, éles sniccerrel vágja fel a hólyagot. Szálirányban, vezetőléc mentén vágja be a furnért, majd nyomjon a résbe némi polivinil-acetátos (PVA) ragasztót. E célra jól használható egy vékony kapa ró kés vagy hézagmérő.

Bútor javításKalapács fejével nyomkodja le finoman a vágást, hogy kipréselődjön a fölösleges ragasztó. Nedves ronggyal törölje le a ki nyomódó anyagot. Ragasztószalaggal fedje le a javítást, és tegyen rá nehezéket, amíg megköt a ragasztó.

Rések, lyukak kitöltése

A furnér apró lyukait fatapasszal töltse ki. Valamivel több tömítőanyagot kenjen a felületre, majd miután megkeményedett, finom szemcséjű, vízálló csiszolópapírral óvatosan simítsa szintbe.

JavításNe késlekedjen a vasalóval!

Kevéske vízzel nedvesítse meg, majd tiszta alufólián keresztül vasalja át a feltáskásodott furnért. A vasaló hegyével dolgozzon, folyamatosan mozgassa. Néhány simítás után próbálja meg lenyomni a púpot. Ha a furnér rátapad, minél gyorsabban szárítsa meg a felületet, s tegyen rá nehezéket, legalább egy órára.

Tökéletes folt

Folt javításA furnér hibáit – például a göblyukakat – a szálirányhoz illeszkedő, pontosan beszabott furnérlemezfolttal lehet kijavítani. Tegye rá a foltot a sérülésre, és sablonként használva, óvatosan vágja körül. Szedje ki alóla a sérült részt, az alatta lévő fáról kaparja le a ragasztó maradványokat, majd ragassza rá a furnérlemezt.

Inkább világos legyen!

Ha nem talál a furnér színéhez illő fatapaszt, válasszon világosabb árnyala­tút, s némi – azonos oldószerű – folyékony fapáccal színezze meg. Mielőtt felvinné a furnérra, egy megszáradt fatapaszon ellenőrizze a színt.

A fatapasz átpolírozása

Kenje át a tapaszolt részt két vékony rétegben politúrral, mielőtt szeszes fapáccal a környező furnér színéhez igazítaná. A színezést a bútor rejtett pontján próbálja ki, s tartson kéznél némi denaturált szeszt, hogy még nedvesen letörölhesse a pácot, ha annak színe nem megfelelő.

Foltozás – Lépésről lépésre

FoltozásLépések:

  1. Ragasztószalaggal rögzítse az új furnérlapot a folto­zandó felületre, majd éles sniccerrel vágja át a régi és az új furnért.
  2. Éles vésővel távolítsa el a sérült furnért, s nyomtala­nul tüntesse el a kivágott rész alatti felületről a ragasztót.
  3. Ragassza helyére a foltot, s rögzítse ragasztószalaggal. Takarja le alufóliával, és vasalja át.
  4. Tegyen nehezéket a foltra, míg szárad a ragasztó.