Padlóburkolatok

Márvány és gránit burkoláshoz

Csak szakembereknek!

A sima, hűvös és kemény márvány- és gránitburkolatok­nak tagadhatatlanul sajátos varázsa van. Ezt a két anya­got eddig semmiféle szintetikus anyaggal nem tudták helyettesíteni. A márvány- és gránitpadló nem olcsó mu­latság; drága maga az anyag, emellett lerakását mindig szakemberre kell bízni. Csak így lesz szabályosan sík, hézagmentes a burkolat. Ugyanakkor a márvány- vagy grá­nitpadló egy életen át szép marad!

Nem érdemes a házila­gos lerakással próbálkozni: mivel az anyagok nagyon drá­gák, minden esetleges hiba sok pénzünkbe kerül, emel­lett a lerakáshoz speciális szerszámokra is szükség van. Márványt legtöbbször fürdőszobákban használnak. A kisebb helyiségekben nem jelent akkora anyagi meg­terhelést egy drágább burkolat sem. Ne feledjük, hogy fürdőszobában a márványburkolatot védőbevonattal kell ellátni! A gránit viszont vízhatlan, ezért fürdőszobákban a márvány alternatívája lehet.

Az aljzat teherbírását a szakembernek is mindig ellenőriznie kell – gránitburko­latot nem valószínű, hogy emeleti fa alátétdeszkázatra le lehet rakni. Ha az aljzat teherbírása nem megfelelő, meg kell erősíteni (ami nem olcsó mulatság), vagy más, könnyebb burkolóanyagot kell választani. A márvány és grá­nit elegáns előszobákban, fogadóhelyiségekben is nagyszerűen mutat. Azonban – a melegebb éghajlatú vidékek kivételével — alkalmazásakor érdemes megfontolni padló­fűtés alkalmazását.

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes, ***nagy)

 • tartósság ***
 • vízállóság***
 • könnyű karbantarthatóság**
 • hőtárolás*
 • hangszigetelés*

Karbantartás

A gránit rendkívül strapabíró burkolat, a rendszeres tisz­títástól eltekintve nem igényel különösebb karbantartást. A márvány azonban már jóval kényesebb anyag. A már­ványpadlót partvissal seperjük fel, a szennyeződéseket öblítőszeres vízből kicsavart felmosóronggyal távolítsuk el.

Ügyeljünk rá, hogy ne maradjon túl sokáig vizes a fe­lület. Ne használjunk súrolószereket, mert ezek hatásá­ra a felület elveszti fényét és elszíneződhet. A márványt beépítéskor védőbevonattal kell ellátni, különben el­színeződik. A felületkezelő anyagot a gyártó utasításai­nak megfelelően hordjuk fel. A gránit természettől fog­va vízálló, ugyanakkor ha különösen csillogó felületet szeretnénk, ezt is vonjuk be a megfelelő felületkezelő anyaggal.

Mire ügyeljünk?

 • Megbízható burkoló szakcéget keressünk, és nézzünk utána a referenciáknak.
 • Ha már pontosan tudjuk, hogy milyen felületet szeretnénk, egyez­tessünk a burkoló szakemberekkel, hogy hajlandóak-e megvalósí­tani az elképzeléseinket.
 • Ellenőriztessük, hogy az aljzat elbírja-e a terhelést.
 • Ellenőriztessük a burkolóanyag szállítójával, hogy egy tételből származik-e az összes burkolóanyag.
 • Nézzük át a lapokat, hogy harmonizál-e a színük és erezetük.
 • Ellenőrizzük, hogy felületkezelve vannak-e a márványlapok védőbevonattal, hogy biztosan ne színeződjenek el beépítéskor.

Márvány és gránit tulajdonságai

Előnyök

 • csodálatos mintázat, gyönyörű sima felület
 • rendkívül tartós
 • vízhatlan felület (márványnál védőbevonattal)
 • különösen alkalmas fürdőszobákba, előszobába, télikertbe és elegáns nappalikba

Hátrányok

 • drága
 • a márvány felülete elszíneződhet, és védőbevonat nélkül nem vízhatlan
 • hideg és kemény

A burkolat megtervezése

A márvány és a gránit színválasztéka egyaránt hatalmas; a fe­lületen látható erezet, szabálytalanságok színei pedig sokszor az alapszínnel éles kontrasztot alkotnak. A márvány általában inkább erezett, foltos, míg a gránit egyenletesebben pettyezett. Kaphatók homogén felületű márvány- és gránitlapok is. A márvány a fehér, krémszín, rózsaszín, vörös, zöld, kék, szür­ke és fekete árnyalataiban kapható. A legjobb minőségű már­vány Olaszországból származik, bár máshol is bányásszák. Az anyag színét meghatározza a kitermelés helye.

Márványok

A burkolatkiosztással még jobban kiemelhetjük a kont­rasztos színeket és a szép mintázatot. Tervezhetünk például térbeli hatású vagy klasszikus sakktáblamintát. A lapokat számtalan különféle, egymáshoz tökéletesen illeszkedő formájú lapra vághatjuk. Modern stílusú belső terekbe jól illik a homogén minimalista márvány- vagy gránitburkolat. A padló felülete lehet csillogó vagy régiesebb, kopottas ha­tású; utóbbi jobban mutat kisebb terekben, emellett csúszás­mentesség szempontjából a fürdőszobába is alkalmasabb.

 

Márvány

A strapabíró és örök­életű márvány előszobákba, előcsarnokba különösen alkalmas. Ezt a klasszikus sakktáblamintázatot a nagy keresztmotívum csak még jobban kiemeli.

Ez a konyhapadló antikolt márványlapokból áll.

Ez a konyhapadló antikolt márványlapokból áll.

Kisméretű márvány­lapok

A kisméretű márvány­lapok színárnyalata kisebb-nagyobb mértékben eltér, így érdekes, mozaikszerű lesz az összhatás.

A padlóburkolat rétegrendje

Aljzatbetonon:

Aljzatbetonon

 1. Védőbevonat márványhoz (gránithoz nem szükséges)
 2. Márvány/gránit padlóburkoló lapok
 3. Ágyazóhabarcs
 4. Aljzatkiegyenlítő
 5. Aljzatbeton

Fa alátétdeszkázaton:

Fa alátétdeszkázaton

 1. Védőbevonat márványhoz (gránithoz nem szükséges)
 2. Márvány/gránit padlóburkoló lapok
 3. Ragasztó
 4. 6 mm vastag, hígított PVA-ragasztóval felületkezelt rétegelt lemez
 5. Meglévő párnafák és alátétdeszkázatok