Kertszépítés

Járdák: új gyalogjáró építése a ház körül

Kellően széles legyen!

Az új járdát legalább 1,2 m szélesre építse. így ketten is elférnek rajta, s elég hely lesz a talicskának vagy a fűnyírónak is. A kőlapokkal burkolt járda szélessége az elemek méretének többszöröse legyen, hogy ne kelljen vágni a köveket.

Betonból olcsóbb

Ha nem túl fontos a külcsín, akkor betonjárdát építsen. Olcsó, tartós, nem kell hozzá szegélyt készíteni, és könnyen javítható. A felületébe húzott fugavonalakkal még a burkolólapok vagy a véletlenszerű formájú, lapos kövek hatását is imitálhatja.

Szakaszokban építse!

Ne egyetlen, folytonos csíkban öntse ki a járdát, mert megreped. Alakítson ki keresztirányú tágulási hézagokat úgy, hogy 2 m-enként 5 cm vastag lécekkel szakítja meg a betont.

Készítsen simítólécet!

SimításA burkolókövek homokágyát méretre készült simítóléccel egyengesse el a két szegélyléc között. Vágjon egy olyan széles lécet, mint a járda, s egy másikat annyival hosszabbra, hogy a szegélyt is átérje. Hosszában szögelje össze őket. Az alsó léc olyan magas legyen, mint a burkolókövek.

Öntőkeret a betonágyhoz

A folyós betont fakerettel kel! megtartani, míg megszilárdul.

ÖntőkeretEgyenes járdákhoz a talajba vert cövekekre szögelt deszkaszegélyt készítsen; az ívelt járdaszakaszok határát vékony, vízálló rétegelt lemezcsíkokkal alakítsa ki.

Gyomtalanítás

A járda kiásott nyomvonalát permetez­ze végig tartós hatású gyomirtó szerrel, nehogy kibújjanak a mélyen gyökere­ző gyomnövények. Még jobban véd a gyomok ellen az altalajra fektetett fe­kete polietilénfólia.

Készítsen pontos vásárlási listát!

Tudni szeretné, mennyi burkolókőre lesz szükség a járdához? Pontosan számolja meg, hány kő fér el keresztben, s mennyi a járda hosszában. A burkolókövek általában 20×10 cm-esek, így 50 darab kell belőlük egy négyzetméter burkolásához. Egy 8 cm vastag betonjárda térfogata köbméterben számolva: 0,08 x szélesség x hosszúság (méterben megadva). A beton köbméteréhez kilenc zsák (50 kg-os) cement és 1 köbméter sóder szükséges.

Lejtéssel

SzintezésVízszintes talajon enyhe – méterenként 1 cm-nyi – keresztirányú lejtést kell adni a járdának, hogy lefolyjon róla a víz. Ragasszon egy 1 cm vastag fadarabkát a vízmérték egyik végére, s ezzel mérje a lejtést.

Ügyeljen a szintjére!

Ahol a járda gyeppel találkozik, gondoskodjon róla, hogy a járda felülete kissé a gyep szintje alá kerüljön – így a fűnyíró nem kap bele a járda szélébe, s nem csorbul ki a vágókése.

Takarja le a homokot

Csak akkora homokágyat készítsen elő, hogy egy nap lerakhassa rá a burkolókövet. Éjjelre kövekkel rögzített ponyvával vagy erős műanyag fóliával takarja le a homokhalmot. A szél és az eső elhordja a fedetlen homokot, a gyerekek széttúrhatják, a macskák pedig belepiszkíthatnak.

Háromfelé osztva

A szabálytalan kőlapokból rakott járdához válogassa három részre a köveket. Az elsőbe az egyenes szélű, nagyobb darabok, a másodikba a szabálytalan formájú, nagy kövek, míg a harmadikba a kisebbek kerüljenek. Az egyenes szélű kövek a járda két szélére valók, a szabály­talanok a közepére, a kicsikkel pedig a hézagokat töltse ki.

Így könnyebb a burkolókő vágása

Burkolókő méretre vágásaVésővel és nagykalapáccsal nehéz meghatározott mintájúra faragni a kőlapokat. Ha sokat kell vágni, akkor előbb az egész kőlapokat rakja le, majd kölcsönözzön egy hidraulikus kőhasítót, s ezzel szabja méretre a kisebb darabokat.

Pontosan méretre vágva

Kőlapok alakra vágása előtt rajzolja körül krétával a lapra helyezett papírsablont.

Méretre vágásVésővel mélyítse ki a krétavonalat, majd támassza alá a kőlapot egy másik lappal, hogy a széle 2-3 cm-rel kilógjon, s óvatosan, apránként faragja méretre.

A lerakás fortélyai

A gyepen keresztülvezető járólapokat száraz homokba ágyazza. Akkora mélyedést ásson nekik, hogy felületük valamivel a talajszint alá kerüljön. A lapok lerakása után a gyep tartja meg a homokágyat. Ahol a járda gyepmentes helyen vezet, ott tömörítse alaposan az altalajt, s ne homokba, hanem öt betonhalmocskába fektesse le a lapokat.

Járdafektetés ciklopkövekből

Járdafektetés

  1. Ássa ki a járda nyomvona­lát. A homokágyat úgy terítse le, hogy a járólap teteje mé­lyebbre kerüljön, mint a gyep.
  2. Egyenes szélű kőlapokból rakja ki a szegélyt, döngölje bele a homokágyba. A nagy lapok a közepére kerüljenek.
  3. Kisebb, szabálytalan lapok­kal rakja ki a kimaradt része­ket, hogy a szegélykövekkel egy szintben legyenek.
  4. A hézagokba rakjon kis kődarabokat, majd homokkal vagy száraz habarcskeverékkel (6 rész finom homok, 1 rész cement) töltse ki a fugákat.