Hőszigetelés hátrányai

Hőszigetelés: hogyan válnak a házak tűzcsapdává?

daserste.ndr.de

Az energiarendszer átalakítása a sztiroport számos politikus legjobb barátjává tette: ezzel az anyaggal szigetelik németek milliói a házaikat, amelyre jelentős, milliárdos nagyságrendű támogatást kapnak az államkasszából. Így a lakások télen melegek, nyáron pedig hidegek maradnak. Ezáltal energia takarítható meg, és a klímát is védi. Tehát minden nagyszerű, csak ne lenne ott az a bosszantó tűzvédelmi kérdés (Londoni tűz gyors terjedésének okai).

Tűz

Németek milliói szigetelik sztiropor segítségével a házaikat, amelyre jelentős, milliárdos nagyságrendű támogatást kapnak az államkasszából. Tűz esetén azonban ez pusztító következményekkel járhat.

A tűzzár hatástalan volt a nagy kiterjedésű frankfurti tűznél

Ahogy néhány héttel ezelőtt Frakfurtban drámai módon beigazolódott, a sztiropor szigetelés tűz esetén pusztító következményekkel járhat. Ugyanerre az eredményre jutott egy évvel korábban a „45 perc” című műsorban elvégzett tűzvizsgálat is az NDR csatornán. Ezt az eredményt az iparág és a felelős Német Építéstechnikai Intézet kétségbe vonta. Az indoklás: a vizsgálat során hiányoztak az úgynevezett „tűzzárak”.

Ezek a szervezetek hamis biztonságot ígérnek, mint ahogy azt a nagy kiterjedésű frankfurti tűz is bizonyítja: a tűzzárak itt nem tudták megfékezni a tüzet. Ezért a tűzoltók a sztiropor szigetelőanyagként történő felhasználásának megszüntetését követelik. A politikusok nyugalomra intenek, és először mindent alaposan meg szeretnének vizsgálni.

Forrás: daserste.ndr.de

A tanulmányból leszűrhető, hogy a kültéri és beltéri hőszigetelésben egyaránt vannak még olyan területek ahol a gyártók jelentős fejlesztésekbe bocsátkozhatnának.