Hőszigetelés tudástár

A padlásfeljáró szigetelése: egy fedél a hideg levegő ellen

További gondoskodás az energiatakarékossághoz az, ha szigeteljük a padlásfeljárót, ezt a munkát minden laikus elvégez­heti. Ha alig több mint egy négyzetméter a felület, akkor is szigetelni kell.

Padlásszigetelés

(Kép fent) Egy doboz alakú fedél a szigetelés külső kereten lehet. Csappal és enyvvel erősítjük össze a léce

Padlásszigetelés

(Kép fent) Oldószer nélküli ragasztóval két réteg keményhabot eltolt illesztéssel a fafedélre erősítünk.

Ha a betolható padlásfeljáró létra egy kicsit öregebb modell, mint az ifjabb testvérei, akkor nincs szigetelve. A hi­degnek az általában nem szigetelt fel­ső padlástérből csak egy vékony lécnyi hely szükséges az átjutásra, és már kel­lemetlenné válik a felső szintünk. Ha a betolható létra kétszer összehajtha­tó, tehát három részből áll, aminek nem kell nagy tér, könnyen elhelyez­hetjük felülről a hideg elleni szigete­lést. Az egyik segítség, amikor speciá­lis szigetelőlemezt helyezünk a felület­re, a másik az, ha jól szigetelt fedelet készítünk a vékony lezáró lemez he­lyett.

Hogy az ilyesmi hogy nézhet ki, az ábrán szemléltetjük. A szigetelőtest lécből készült doboz, aminek a falát kemény hablemezzel szigeteltük. Olyan méretűnek kell lennie, hogy a betolt, összehajtott létrát befedje. A belső tér felől is el kell látni vékony forgácsle­mezzel, hogy a szigetelőanyag ne ká­rosodjon. Az egyik keskeny oldalon a fedelet két pánttal rögzítjük. Egy hú­zókötél, amin ellensúly lóg, könnyíti meg a fedél nyitását.

Padlásszigetelés 3

(Kép fent) 1.3 mm vastag forgácslemezzel burkoljuk a kemény hablemezt belülről. A kapaszkodólé­cet enyvvel és csavarral rögzítjük.

Padlásszigetelés  - csiga

(Kép fent) Csiga egy vékony drótkötéllel és ellensúllyal a másik oldalon megkönnyíti a tető kezelését.

Padlásszigetelés - 3

(Kép fent) Elég hely van a háromrészes betolható létrá­nak a fedél belső terében. Alulról és felülről is nyitható.