Hőszigetelő anyagok

Gyapjú szigetelésre, tulajdonságai

Fogalma

A legdrágább természetes hőszigetelő anyag a gyapjú. Jó hőszigetelő képességű és jó páravezető. Különlegessége, hogy nagyobb páratartalom esetén jobb szigetelőképesség érhető el vele.

Gyapjúból készült hőszigetelő paplan

Gyapjúból készült hőszigetelő paplan

Története

Az állati eredetű anyagok szintén a legősibb szigetelőanyagok közé sorolhatók. Állati bőrökből, szőrmékből és gyapjúból az ember már az őskorban is készített magának különféle meleg ruhadarabokat, hogy megvédje magát a téli hideggel szemben.

Ezek az anyagok – főleg a gyapjú – természetesen kezdetleges épületek (kunyhók, sátrak) szigetelésére is alkalmasak voltak, de a modern építészetben a 20. század első felében megjelentek a gyapjúból készült hőszigetelő paplanok is.

Gyártása

Alapanyaga szinte egész Európában megtalálható, de más kontinensekről is importálják. Egyre inkább terjed a világban, a fő felhasználó jelenleg Ausztrália, Nagy-Britannia, Írország és Németország.

A gyapjú olyan állati szőrzet, amelynek szálai nyírás után is együtt maradnak, szálai finomak, simulékonyak, nyújthatók, erősek, rugalmasak. E tulajdonságok együttes birtokában fonalvonásra vagy nemesítésre alkalmas. A juhok gyapja főképp abban különbözik a többi állatétól (teve, jak, alpaka stb.) és a növényi rostoktól (gyapot, len, kender, juta stb.), hogy hullámos ívelődésű és zsíros. Emellett – miután a juh bőrében a szőrtüszők tekervényesek -a gyapjúszálak göndörödnek, ami javítja a hőszigetelő képességet.

Gyapjú szigetelés

A szigetelőanyagot tiszta birkagyapjúból állítják elő. A levágott birkagyapjút először megtisztítják, átmossák és gyapjút vagy filcet állítanak belőle elő. Az általában 10 cm vastag gyapjúszőnyegeket poliészterszálakkal erősítik. A többi természetes alapanyagú szigeteléshez hasonlóan bóraxszal impregnálják. A bórax egyben biztosítja a rovarok, gombák elleni védelmet és javítja tűzállóságát. Könnyen feldolgozható, újrahasznosítható, flexibilis és korhadás-mentes, nincs káros élettani hatása.

Tulajdonságai

A gyapjú elsődlegesen keratinnak nevezett fehérjeanyag, továbbá zömmel szénből, oxigénből, hidrogénből, nitrogénből és kénből összetett szerves vegyület, amelyben 18 különféle aminosav szerepel. A gyapjúszál alig gyullad, nehezen ég. Hő hatására alaktalan masszává olvad. A tiszta gyapjúszál a gyufa lángjában nem gyullad meg, hanem égett haj, égett köröm szagát terjesztve, fekete anyaggá zsugorodik. A gyapjú a lúgos mosásra különösképpen érzékeny.

A napfény komoly károsodást okoz a gyapjún, mert anyaga elbomlik. Ugyancsak károsítják a gyapjút a lúgok és az oxidálószerek. Már a leggyöngébb szódás oldat is károsan befolyásolja a tulajdonságait. Fölmelegített 10%-os káli- vagy nitrogénlúgban teljesen feloldódik. A híg savaknak jól ellenáll, de a tömény savak gyengítik. 100-105 °C-ig a hő nem károsítja, legfeljebb akkor, ha ez a hőmérséklet hosszú ideig hat rá.

Megfelelő fizikai feltételek (hő és nedvesség együttes hatása) mellett a gyapjú maradandóan alakíthatóvá válik. A penészgombák, baktériumok könnyen megtámadják, legveszedelmesebb kártevője a moly-hernyó (ruhamoly, takácsmoly).

7.15. táblázat. A gyapjú hőszigetelő anyagok fontosabb anyagtulajdonságai

TulajdonságJelMértékegységÉrték
Testsűrűségρkg/m320-70
Nyomószilárdságσ nyomókPa-
Húzószilárdságσ húzókPa-
Hajlítószilárdságσ hajlítókPa-
FajhőϹJ/kg x K960-1300
Vízfelvétel (rövid idejű)Wkg/m212
Vízfelvétel (hosszú idejű)Wkg/m233
Hővezetési tényezőλW/m x K0,035-0,045
Páradiffúziós ellenállási számµ-1-2
Páradiffúziós tényező-mg/ Pa x h x m-
Gyulladási hőmérsékletT°C130-150
Tűzvédelmi osztály--E

A gyapjú jellemző tulajdonsága a zsírossága. A gyapjúzsír a bőr faggyú- és verejtékmirigyeinek váladéka. A gyógyászatban használt lanolint ebből készítik. A szakemberek szerint a gyapjúzsír „szükséges rossz”. Szükséges, mert hiányában a napfény, a por, a homokszemcsék, a nedvesség, a legkülönfélébb mikrobák közvetlenül hatnának a gyapjúszálakra, és csökkentenék jó tulajdonságait. Rossz, mert a gyapjú feldolgozásakor fölösleges tehertétel, s mint ilyet, el kell távolítani, kimosása pedig költséges.

A gyapjúszigetelés tűzvédelmi szempontból is előnyös, mivel gyulladási hőmérséklete 580-700 °C között van, és magas nitrogéntartalma miatt jó tűzgátló hatású is.

Tömegének 33%-át képes nedvességként felvenni és ezt gyorsan le is adni anélkül, hogy elveszítené szigetelőképességét. További nagy előnye, hogy a szál szerkezetének köszönhetően a káros anyagokat, pl. a formaldehidet képes lebontani. A juh szőrének a szálai vékonyabbak, mint a mesterséges és a növényi szálak, rostok: 8-50 u között változik az átmérőjük.

Alkalmazása

A gyapjú szigetelések magas áruk miatt kevésbé elterjedtek. Az építőiparban különféle filcek, szigetelő paplan, és tömítő gyapjú formájában használják. Ily módon alkalmas födémekre terítve, tetőtér-beépítések hőszigetelésére szarufák közé helyezve, valamint kisebb üregek kitöltésére is. Ritkán előfordulhat homlokzati hőszigetelésként is. Favázas vagy boronafalas épületek hőszigetelésére különösen alkalmas. A beépítés során a gyapjútekercsek mindkét oldalára légzáró- és páraáteresztő réteget helyeznek.

Födém hőszigetelése ömlesztett birkagyapjúval

Födém hőszigetelése ömlesztett birkagyapjúval