Konyha

A konyha megtervezése konyhastúdióban

A konyha kialakítása előtt valószínűleg van­nak már elképzeléseink az építendő konyhá­ról, a bútorok stílusáról, hogy milyen konyha­gépeket szeretnénk stb. Ha úgy érezzük, hogy nehezen áll össze az elképzelésünk egységes koncepcióvá, nyugodtan forduljunk szakemberhez. Sokszor pont a velük foly­tatott konzultáció után ébredünk rá, hogy bár élt bennünk egy kép a kialakítandó kony­háról, kisebb-nagyobb változtatásokkal to­vább tökéletesíthetjük a konyha kialakítását. A szakemberek segítenek rendszerezni el­gondolásainkat, és úgy alakítani a terveket, hogy a konyha funkcionális és esztétikai szempontból is igényeinknek megfelelő legyen.

Elképzelések összeírása, vázlat készítése

Célszerű a legfontosabb információkat össze­gyűjteni, mielőtt felkeressük a konyhastúdiót. Ha a régi konyhabútort szeretnénk lecserélni, készítsünk alaprajzi és falnézeti vázlatrajzot a konyháról. Tüntessük fel rajta az alaprajzi méreteket, a mennyezet magasságát, a nyí­lászárók elhelyezkedését, ill. nyításirányukat.

A vázlatba rajzoljuk be, hol vannak villanykap­csolók, dugaljak, hol van a páraelszívó ki vezetőcsöve, merre húzódik a villany-, víz-és gázhálózat – ezeket egy belső saroktól kell lemérni. Segítségként keressük elő a lakás tervrajzait. Ha az új konyhabútorba a már meglévő konyhagépeket is be szeretnénk építeni, vigyük magunkkal ezek adatait is. Gondoljuk végig, milyen fal- és padlóburkola­tot szeretnénk.

Elrendezések, burkolat

Ha nem tervezzük a padló­burkolat cseréjét, vigyünk magunkkal egy fényképet róla, hogy a konyhabútor színének kiválasztásánál azt is figyelembe lehessen venni. Legyen elképzelésünk a világítótestek elrendezéséről, arról, hogy a konyha étkező­helyiség is lesz-e egyben, s ha igen, hány személy fog benne étkezni. Mindez még vál­tozni fog a konyhastúdió szakemberével foly­tatott megbeszélés során, aki igényeinket és elképzeléseinket végiggondolva megtervezi a nekünk ideális konyhát.

Az előzőekben leírtakat alkalmazhatjuk akkor is, ha új építésű lakásba vagy házba vásáro­lunk konyhát. Ilyenkor annyival egyszerűbb a helyzet, hogy az építész vázlatosan megter­vezte már a konyhát, valamint az elektromos és vizes csatlakozások helyét.

Kontrasztok a konyhábanAz asztal és a székek színe kellemes kontrasztot képez a konyhabútorral.

A konyhastúdiókban láthatunk teljesen berendezett konyhákat is; ezeket érdemes alaposan megnézni és ötleteket gyűjteni, amiket felhasználhatunk a saját konyhabúto­runk kialakításánál. A konyhatervező szak­embernek olyan információkra is szüksége lesz, hogy hány tagú a család, mik a szoká­saink, gyakran tartózkodunk-e a konyhában és gyakran főzünk-e otthon, vannak-e a családban gyerekek vagy esetleg tervezünk-e nagyobb családot a közeljövőben, hiszen más a konyha célszerű elrendezése gyer­mektelen, és megint más gyermekeket neve­lő családoknál.

Ha vannak gyerekeink, érde­mesebb gyerekzárral ellátott konyhagépeket választani, a fiókokra is szerelhetünk gyerek­zárat, a sütőt érdemes magasabbra helyezni a kicsik védelmében, viszont a mikrohullámú sütőt tehetjük alacsonyabbra, hogy a nagyobb gyerekek önállóan tudjanak maguknak ételt melegíteni.

Konyhagépek

A stúdióban a konyhagépek kiválasztásában is segíthetnek, annak megfelelően, hogy a beépített vagy a szabadon álló készülékeket részesítjük-e előnyben, hogy egyetlen gyártó termékeit szeretnénk-e használni vagy inkább az adott konyhagép műszaki jellemzői számí­tanak. A különböző készülékeknek eltérő az energiafogyasztása és a zajszintje is, ezt is vegyük figyelembe a konyhagépek kiválasz­tásánál, főleg, ha a konyha egy légtérben van a lakótérrel.

Tűzhely, főzőlap

Döntenünk kell arról is, hogy villany- vagy gáztűzhelyet szeretnénk, esetleg indukciós főzőlapot választunk. Határozzuk meg a mosogatógép helyét még akkor is, ha csak később szereznénk be a készüléket, mert így a konyha bontása és átépítése (vízvezetékek és elektromos csatlakozások kiépítése) nélkül helyezhetjük azt üzembe. Beépített mosoga­tógéphez feltétlenül vásároljuk meg az ajtajá­ra szerelendő frontot még akkor is, ha csak később szándékozzunk a mosogatógépet beszerezni. Erre azért van szükség, hogy ne legyen eltérés a később beépített gép és a már meglévő konyhabútor megjelenésében.

Modern konyhaModern konyháknál kihasználhatjuk a sötét és világos felületek látványos kontrasztját.

A konyhastúdió szakemberével folytatott megbeszélések alapján a stúdió munkatársai elkészítik a konyhabútor alaprajzát, nézetraj­zait, és három dimenziós látványtervét, vala­mint kiszámítják a konyhabútor árát is. Ezek ismeretében módosíthatunk az elképzelé­seinken.

Jó tanács

Előre gondoljuk át, hogy milyen színeket szeretnénk használni a nappaliban és a vele egybenyitott konyhában. Látogas­sunk el egy konyhastúdióba és készít­tessünk tervet, amelyet aztán lesz időnk átgondolni.

Amikor elégedettek vagyunk a konyhabútor terveivel és az árban is meg tudunk egyezni, a szakember felméri a helyszínt, pontosítja az általunk szolgáltatott adatokat és a konyha legyártásához szükséges műszaki paramétereket. Ekkor a konyháról részletes tervrajz készül, valamint egy lista a konyhabútor ele­meiről. A bútor szállítási határideje stúdión­ként eltérő, általában 6-8 hét. A konyhastú­dió szakemberei be is szerelik az elkészült konyhabútort.