Konyha

A konyha stílusa

A mai, korszerű konyhák tervezésénél a megfelelő elrendezés, az ergonómiai szem­pontoknak megfelelő kialakítás és a tökéletes felszereltség mellet nagyon fontos a stílusos megjelenés. Fontos az egyediség, az ötletes­ség, a különleges megoldások alkalmazása. A mai bútortervezők a múlt század stílus­irányzataiból merítenek, miközben bátran élnek a csillogó, magasfényű vagy éppen visszafogott, matt felületekkel, élénken ragyo­gó színekkel vagy a finom árnyalatok harmó­niájával.

A lakáskultúra még sosem volt ennyire válto­zatos, mint napjainkban. Különböző stílus él egymás mellett, nincs uralkodó irányzat. A modern, a klasszikus és a vidéki stílus köl­csönösen kiegészíti egymást, ezzel új és szokatlan változatokat hozva létre.

Amikor kiválasztjuk a konyhát, vegyük figye­lembe a ház, a lakás stílusát, az egyes helyi­ségek berendezését is. Ha a konyha önálló, elkülönített helyiség, akkor nem kell a többi szobáéhoz igazítani a konyhabútor stílusát. A nappalival egy légterű konyha tervezésénél azonban össze kell hangolnunk a színeket, stílusokat. Jó megoldás az is, ha semleges színű, visszafogott stílusú konyhabútort vá­lasztunk.

Vidéki stílusú konyha

Ha vidéki stílusú konyhát szeretnénk, igen sokféle irányzat közül választhatunk. Nap­jainkban népszerű az északi lakáskultúrára jellemző egyszerű, világos felületű konyhabú­tor, de divatos a sötétebb árnyalatú, a fa ere­deti színét látni engedő angol stílus is. Az ilyen konyhabútorok a vidéki élet nyugalmát, egyszerűségét testesítik meg ebben a rohanó világban.

KonyhaA vidéki hangulatú konyhánkban alkalmazhatjuk a manapság
nagyon kedvelt északi stílus egy-egy elemét.

A vidéki stílusú konyhák alapanyaga általá­ban a tömör fa, de találkozhatunk tömör fa és furnérozott felület kombinációjával is. A búto­rok többnyire matt lakkozásúak vagy a kívánt árnyalatra pácoltak. A kézi munkával készült, faragott bútorokat sokszor viasszal felület­kezelik. A vidéki stílusú konyhabútorok jel­lemző színei a fehér, a különböző pasztell­színek, a zöld, a kék különböző árnyalatai, valamint a fa természetes színei.

KonyhaKonyhánkat kialakíthatjuk az olasz vagy francia vidéki konyhákat idéző stílusban is

A vidéki stílusú konyhában általában több kiegészítő asztalka, polc, tálalószekrény talál­ható, és a használati tárgyak, edények sem maradnak rejtve, hanem szépen elrendezve díszítik a helyiséget. A stílusos kialakítás ré­sze a tömör fából készült, masszív asztal, amelyet akár különböző székekkel is körbe­vehetünk. A vidéki hangulatú konyhából nem hiányozhatnak a klasszikus kockás vagy apró­virágos vagy kis romantikus függönyök, drapériák, sem a kockás vagy hímzett asztal­terítő.

Vidéki stílusú konyhába is tehetünk korszerű, rozsdamentes acél konyhagépeket, hiszen divat a stílusok keverése. Arra is van lehető­ségünk, hogy a konyhagépeket is a vidéki hangulatú konyha stílusában válasszuk ki. Csaknem minden konyhagép gyártó cég kínálatában szerepelnek rusztikus formater­vezésű és anyagú gépek. Régies megjelené­sük ellenére minden korszerű funkció meg­található bennük.

Klasszikus konyha

A klasszikus stílusú konyha időtálló, mérték­tartó, kiváló minőségű és kényelmesen hasz­nálható bútorokkal berendezett helyiség. Klasszikus stílusú konyhához egyszerűbb formájú bútorok illenek, a bútor laminált vagy fóliázott, ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a bútor ajtóiba finom minták, marások kerül­hessenek. A fém kiegészítők szinte bármilye­nek lehetnek, választhatunk rozsdamentes acélt, bronzot, sárgarezet. A páraelszívó -amely a vidéki stílusú és a modern konyhák­ban meghatározó látványelem – itt vissza­fogott formájú.

Klasszikus konyhaA klasszikus konyha formái, anyagai időtlen eleganciáról tanúskodnak.

Klasszikus konyhaA klasszikus konyha túlzásoktól mentes,
ezért sokféle stílusú lakásberendezéssel harmonizál.

A munkafelület és a felső szekrények közötti falat burkolhatjuk különböző nagyságú és alakú kerámialapokkal. A szekrényajtók fogantyúi készülhetnek fémből, műanyagból, valamint fém és műanyag, fém és fa, esetleg fém és porcelán kombinációjával.

A klasszikus konyha színárnyalatai vissza­fogottak. Kerüljük a harsány színeket akár a bútorról, akár a falról vagy a textíliákról van szó. Érdemes csupán két-három szín árnya­latait alkalmazni a konyha tervezésekor.

Modern konyha

A modern stílusú konyhák tervezésekor elsőd­leges szempont a funkcionalitás, a díszítés­nek alig van jelentősége. A modern konyhák könnyed, szellős hatásúak, a konyhagépek jó minőségűek és nagy teljesítményűek, ame­lyek általában rejtve vannak a konyhabútor dísztelen felületei mögött. A konyhai eszkö­zök és a kisebb konyhai készülékek sincse­nek szem előtt, többnyire szekrényekben, fiókokban tároljuk őket. A modern konyhák­ban nagy hangsúlyt kapnak az aprólékosan kidolgozott bútorvasalatok, valamint a konyhaszekrények és -fiókok jól átgondolt belső szerkezete, amivel teljesen kihasználható a konyhabútor minden szeglete.

Modern konyhaA hideg szürke magasfényű és a meleg
fafurnéros felületek kombinálása barátságos, mégis modern összhatású.

A teljesen egyszerű ajtók egzotikus fából (makassar, zebrano, wenge) készült furnérral vagy ezeket utánzó mintájú dekorfóliával bo­rítottak. A modern konyhába választhatunk magasfényű, lakkozott felületeket is. Divato­sak az erőteljes, tiszta színek, pl. fekete, fehér, piros, szürke, zöld stb. és ezek kombinációi.

Az alsó szekrények könnyedségét és szellősségét az adja, hogy fémlábakon állnak, vagy a falra akasztják őket, a felső szekrények tömörségének megtörésére rozsdamentes acél vagy alumínium keretű, átlátszó vagy matt üvegajtókat alkalmaznak. A szekrények, üvegpolcok, bárpultok megvilágítása is jel­lemző. A modern konyhák kedvelt eleme a tér közepén álló, legkorszerűbb konyhatech­nikával felszerelt konyhasziget. A modern stílusú konyhákban ritkán találha­tunk apró kiegészítőket, dísztárgyakat, a stílus tisztasága megköveteli a tér átláthatóságát.