Konyha

Konyhai felületek

Legtöbben tágas és világos konyhát szeretnénk, de nem mindenhol van lehetőség az elképzelésünk kialakítására. Általában valamilyen kompromisszumot kell kötnünk, mert a konyha elhelyezésére szánt helyiség túl kicsi, túl magas, túl keskeny, esetleg túl sötét. Ezeket a hátrányokat a felületek színével, mintázatával, megfelelő világítással és átgondolt bútorelrendezéssel tudjuk kompenzálni. Szűkös és rosszul megvilágított térben ne használjunk sötét színeket és nagyméretű mintákat. A világos színek, a fényes felületek optikailag tágítják a teret, a sötét színek barátságosabbá teszik a nagy helyiségeket.

A megfelelő padlózat

A konyha kialakításánál elsősorban a jó minőségű konyhabútor és a korszerű konyhagépek beszerzésére szoktuk helyezni a hangsúlyt, azonban nem szabad megfeledkeznünk a kiváló minőségű  padlóburkolat kiválasztásáról sem. Gondoljunk csak arra, hogy a mindennapi használat mekkora igény­bevételt jelent. Fontos, hogy a konyha padló­burkolata strapabíró, könnyen tisztán tartható és biztonságos, azaz csúszásmentes legyen. Ha lakótérrel egybenyitott konyhánk van, a konyharész burkolatának harmonizálnia kell a lakótér stílusával, ezért bizonyos esetekben érdemes az egész lakótérben egységes meg­oldást, azonos padlóburkolatot választani.

Régebben kerámia burkolólappal vagy linó­leummal burkolták a konyhák padlóját, mára azonban számtalan lehetőség közül választ­hatunk.

Hagyományos kerámia

Továbbra is népszerűek a padlófűtéshez al­kalmazható burkolólapok. Választhatunk kerámia, gres vagy kő burkolólapot. Hosszú élettartamúak, karcállóak, nem érzékenyek a hőmérséklet vagy a páratartalom változá­sára.

A kerámia burkolólap a legáltalánosabb konyhai padlóburkolat. Manapság a nagyobb méretű lapok divatosakA kerámia burkolólap a legáltalánosabb konyhai padlóburkolat.
Manapság a nagyobb méretű lapok divatosak.

Manapság divatosak a nagyobb, 30 x 60 cm-es, 60 x 60 cm-es formák, de találkozhatunk 120 x 60 cm-es burkolólapokkal is. Ezek elő­nye, hogy a padlófelület egységesebb benyo­mást kelt. A nagyméretű, élcsiszolt (rektifikált) padlólapok lerakásakor nem keletkeznek hézagok; ez különösen a mintáknál és struk­túráknál előnyös, mert a padlózat így egy­befüggő hatást kelt és optikailag tágítja a teret.

A kereskedelemben nagy a szín- és minta­választék a 33 x 33 cm, 40 x 40 cm vagy 45 x 45 cm-es burkolólapokból. Kedveltek a természetes, meleg tónusú, világosabb színek, az okker vagy terrakotta árnyalatok. Különlegesek a fát, fémet, természetes követ, de akár textíliát vagy bőrt utánzó burkolóla­pok, és megjelentek a tapétákra vagy sző­nyegmintákra emlékeztető mintázatúak is.

A burkolólap megvásárlása előtt készítsünk vagy készíttessünk burkolatkiosztási tervet. Az átlósan (diagonálban) lerakott burkoló­lapok optikailag tágítják a teret. Viszont ekkor több burkolólapra lesz szükség, mert vágni kell őket, és több hulladék is keletkezik. A téglatest formájú burkolólapokat tégla­kötésben is lerakhatjuk. Újabban a különbö­ző formák vagy felületek társítása került elő­térbe. Gyakran kerülnek egymás mellé fényes és matt felületek. A konyhában a fényes padlóburkolat nem túl praktikus, mert min­den csepp víz és olaj vagy zsiradék meglát­szik rajta. A kerámia burkolólapot könnyű tisztítani, ehhez használjunk tisztítószeres meleg vizet.

A konyhában örök helyük van a higiénikus és esztétikus kerámia burkolólapoknakA konyhában örök helyük van a higiénikus és esztétikus kerámia burkolólapoknak.

Ne használjunk savakat és erős tisztítósze­reket, amelyek tönkretehetik a fugákat. A konyhában érdemes speciális, rossz nedv­szívó képességű fugázóanyagot használni, hogy a szennyeződések ne ivódhassanak beléjük.

Linóleum

A linóleum nagy visszatérése arról tanúsko­dik, hogy szeretünk visszatérni a régebben már bevált és sok éven keresztül gond nélkül használt anyagokhoz. A múlttal ellentétben ma sokkal több színből és mintázatból lehet válogatni. Kellemes színek egész palettája kapható, jellemzőjük a márványra emlékez­tető, finom mintázat. A különböző felületi struktúrájú és színű linóleumok egymással kombinálhatók is.

A linóleum természetes anyagokból készül: lenolajból, természetes gyantákból, mészkő­porból, fa- és parafalisztből, valamint festé­kekből. Kitűnő szigetelők, tartósak, és antisztatikus, valamint antibakteriális kezelésük­nek köszönhetően allergiásoknak is jó vá­lasztás. Fontos azonban, hogy viasszal vagy speciális pasztával rendszeresen ápoljuk, hogy ne veszítse el fényes felületét. Napjainkra egyszerűsödött a linóleum lerakása is.

Ennek a főként különböző szélességű szalagokban árusított padlóanyagnak a fektetése aránylag komoly feladat volt és maradt. A gyártók azonban piacra léptek egy újdonsággal – ez az úsztatott padló rendszerű marmóleum. Az alap egy HDF lap, a kopóréteget a 2 mm vas­tag természetes linóleum alkotja. Az egyes lamellák könnyen egymásba csúsztathatóak, így kapcsolódnak egymáshoz, ami meggyor­sítja és egyszerűsíti a marmóleum lerakását.

PVC

Konyhapadló burkolataként használhatunk PVC-t is. A linóleummal ellentétben ez telje­sen mesterséges anyag. A többrétegű PVC-burkolat élettartama hosszabb, mint a gyen­gébb egyrétegűé. A piacon megjelent a lágyított PVC, amely könnyen tisztítható, de több rétegből tevődik össze, vastagsága eléri a 3 mm-t, kopórétege kb. 0,5 mm-es. A modern PVC már kopásállóbb és jobban ellenáll az átrepesztésnek, átlyukasztásnak is. Nem hagynak rajta nyomot a bútorok vagy a sötét színű cipőtalpak. A zajt akár 17 dB-lel is képes tompítani, ezenfelül hőszigetelés­ként is működik.

Manapság a PVC már nem sivár szürke, több száz féle színből és mintából választhatunk. A PVC ára is kedvező, sokkal olcsóbb, mint a természetes linóleum. Takarításához használ­junk tisztítószeres vizet.

Novilon®

Az üzletekben kapható Novilon® padlóburko­lat is. Ez az átlátszó kopásgátló védőréteggel ellátott, nagyon erős és merevített habrétegre felvitt lágy PVC kiváló minőségű. Könnyű tisz­tántartani és ápolni, hosszú az élettartama, valamint újrahasznosítható. Kitűnő rugalmas­sága révén nem okoz egészségügyi (hátge­rinc) problémákat. Lerakás után viasszal kell kezelni, majd a további használat során is rendszeresen kezeljük speciális polírozószer­rel. Tisztítószeres vízzel könnyen takarítható.

Parafa

Ha a természetes anyagokat részesítjük előnyben, padlóburkolatnak választhatunk parafát. A gondosan válogatott és feldolgo­zott parafából más anyagokkal összehason­lítva melegebb és ellenállóbb padlózat készíthető. A parafa elnyeli a hangot, rugalmas, ami kedvező hatással van a hátgerincre és az ízületekre. Látványa meleg, barátságos han­gulatot teremt.

Választhatunk parafa burkolólapokat, ame­lyeket az aljzathoz kell ragasztani, vagy olyan elemeket, amelyeket úsztatott padló módon kell lerakni, illetve készparkettát is. A burkoló­lapok lehetnek természetes felületűek, lakkozottak vagy festettek. Mindegyiknél ajánlott a lerakás után felületkezelést végezni, a termé­szetes felületűnél több rétegben felhordott lakk javasolt. Ezzel bezáródnak a csatlakozó­hézagok, egybefüggő felület jön létre, és nem kell attól tartanunk, hogy a padlóba víz kerül. A viasszal bevont parafa padlót évente két-három alkalommal tiszta méhviasszal kell kezelni. A mindennapi használat során tisztí­tószeres vízzel könnyen takarítható.

Fa

A faburkolat a konyhában különösen nagy terhelésnek van kitéve. Ritkán használjuk, bár vannak előnyei is, pl. a padlóra leeső edé­nyek nyomot hagynak, de a fát le lehet csi­szolni, majd újra lehet lakkozni.

FapadlóNapjainkban egyre többször találkozhatunk fapadlóval a konyhákban is.

Amennyiben a konyhába fapadlót szeret­nénk, inkább többrétegű terméket válasszunk. A több réteg ugyanis korlátozza a faanyag természetes deformálódását. A fa burkolóanyagok választéka rengeteg mintá­val és fafajtával bővült. A kemény fajtákból (tölgy, bükk) gyártott hagyományos faparketták mellett egyre növekvő az érdeklődés az egzotikus anyagú, modern, hézagmentes fapadlók iránt. A sötét árnyalatú merbau, ipe, wenge, afrikai tölgy és az egyedi megjelené­sű bambusz rendkívül divatos. Használatukkal markáns belső tereket alakíthatunk ki.

Különlegesek azok a fapadlók, amelyeket a gyártási folyamat végén kézzel munkálnak meg, hogy öreg, barázdált vagy szúette pati­nát alakítsanak ki rajtuk. Amennyiben a faparkettát drágának találjuk, választhatunk laminált padlót is. A fapadlók­hoz hasonlóan a laminált padlók esetében is a sötétebb árnyalatok és az egzotikus famintázatok divatosak. Ugyanúgy, ahogy a fa­anyagot, hosszú távon a laminált padlót is károsítja a víz.

Öntött padlók

Az utóbbi időben a lakásban és a konyhában is teret hódítanak az öntött padlók, amelye­ket valaha kizárólag ipari létesítményekben és raktárakban alkalmaztak. Az öntött padló nagyon ellenálló, komoly terhelést visel el és hézagmentes, azaz könnyű takarítani és ápolni. Ez a burkolattípus is széles színvá­lasztékban kapható.

Öntött padlóA régebben csak ipari épületekben használt, hézagmentes,
öntött padlót ma előszeretettel alkalmazzák a konyhákban is.