Konyha

Konyhai ergonómia

Új konyha tervezésénél elsőrendű szempont a használhatóság, mivel a konyha lényegé­ben munkahely. A konyhabútornak különbö­ző ergonómiai szabályoknak kell megfelelnie, hogy azt a későbbiekben kényelmesen hasz­nálhassuk. Ezek az ergonómiai szabályok segítenek abban, hogy a bútorokat, a konyha­gépeket és munkafelületeket a legoptimáli­sabban helyezhessük el.

Manapság az egy­séges, szabványméretek háttérbe szorultak és előtérbe kerültek az egyéni igényeknek megfelelő konyhakialakítások. Ehhez figye­lembe vesszük a konyha használójának test­magasságát, hogy a konyhában jobb- vagy balkezes, esetleg mozgássérült.  Az egyes konyhai munkafázisokhoz is más-más ideális pultmagasság tartozik.

MunkapultokA korszerű konyhában az egyes munkaterületek pultfelületei különböző magasságban vannak.

Már 80 cm hosszú munkafelületen is kényel­mesen el lehet készíteni az ételt, ha a kony­habútort optimálisan alakítjuk ki. A munkapult közelében vagy alatta helyezzünk el fiókos szekrényeket, amelyekben a különböző konyhai segédeszközöket, edényeket tárol­juk. A hagyományos, polcos alsószekrénye­ket lassan háttérbe szorítják a könnyebben kezelhető, áttekinthetőbb fiókos szekrények (40-60 cm magas fiókokkal).

Munkafelületek

Ha a munkafelületet kisebb konyhagépek -vízforraló, kávéfőző, kenyérpirító – elhelyezé­sére is használjuk, akkor válasszunk hosszabb és esetleg mélyebb pultot. A megszo­kott, 60 cm-es pultmélységet 10-30 cm-rel lehet növelni. Ez ugyan drágább megoldás, de a jobban kihasználható munkafelület kárpótol minket a többletköltségekért. Ebben az esetben a munkalap hátsó részén, a falnál elhelyezhetünk egy többfunkciós, süllyesztett csatornát is, edénycsepegtetővel, tárolóhellyel és elektromos csatlakozóaljzatokkal. A meg­növelt munkafelületen elhelyezhetjük azokat a tárgyakat, konyhai kisgépeket, amelyeket gyakran használunk, sőt ezek elrejtésére tolóajtót is beépíthetünk.

KonyhaA konyhai munka kényelméhez a megfelelő magasságú munkafelület is hozzájárul,
az általános pultmagasság 85 cm

Mélyebb kialakítású munkalapnál a felsőszekrények lejjebb kerül­hetnek anélkül, hogy a fejünket bevernénk. Igen fontos a munkapult magasságának helyes megválasztása, amely a konyha hasz­nálójának testmagasságától függ. Általában a munkapult 85-95 cm magas, de lehet akár 100-105 cm is, ha 180 cm-nél maga­sabbak vagyunk. Ma már elavult megoldás az egységes magasságú munkapult kialakítása, hiszen a különböző munkafolyamatok­hoz más-más pultmagasság ideális. Praktikus megoldás az edények könnyebb mozgatásá­hoz és az egyszerűbb főzéshez a főzőzónát 10-15 cm-rel alacsonyabbra helyezni, mint a mosogatót. Gyakori a szemmagasságban beépített sütő.

Egyre többször találkozunk felsőszekrény nélküli megoldással. Ekkor sokkal nagyobb hangsúlyt kap a munkalap fölötti hátsó függőleges felület minél lát­ványosabb kialakítása. A munkaterületek sorrendje balról jobbra, jobbkezes felhasz­náló esetén a következő: élelmiszerek tárolása (hűtőszekrény, fagyasztó, élelmiszerszek­rény), min. 30 cm széles munkapult, moso­gatás (mosogató, mosogatógép), min. 30 cm széles munkapult, főzés (tűzhely, sütő, főző­lap, mikrohullámú sütő), min. 30 cm széles munkapult és végül a konyhai edények tárolása.

Kényelem a kerekesszékeseknek is

A mozgáskorlátozott, kerekesszékkel közle­kedő embereknek fontos, hogy úgy helyez­zük el a konyhaszekrényeket, a konyhagépe­ket, a mosogatótálcát és a munkafelületet, hogy mindenhez kényelmesen és biztonsá­gosan hozzáférhessenek. Erre legmegfele­lőbb az L alakú elrendezés. A konyhában mindennek elérhetőnek kell lennie kerekes­székből. A munkalap olyan magas legyen, hogy kényelmesen be lehessen tolni alá a széket, ezért a munkafelület alatti teret sza­badon kell hagyni. A munkapult min. 90 cm-es szakaszon legyen térdszabad kialakítású. Ha a konyhában kevés tárolóhely marad, akkor a munkalap alá kisebb, guruló tároló­szekrényt érdemes elhelyezni, amelyet mun­kavégzéskor egyszerűen arrébb lehet gurítani és aminek a teteje lerakófelületként is hasz­nálható.

Konyha + kerekesszékMozgássérülteknek kialakított konyhában mindennek elérhetőnek kell lennie kerekesszékből is

Az olyan konyhában, amelyet csak mozgás­korlátozott használ, a munkalap nyugodtan lehet rögzített, állandó magasságú.  A konyhabútor felsőszekrényeit is el kell tudni érni a kerekesszékből. A felső polcokat ezért ajánlott legfeljebb 150 cm magasra tenni. Tökéletesen komfortos megoldást a kerekes­székesnek a fel- és lehúzó szerkezettel ellá­tott felső szekrény nyújt. Ekkor elég meghúz­ni a szekrény alsó részén levő fogantyút, és lehúzni a bútort a munkalaphoz.

A konyhagépeket is más magasságba tegyük egy mozgáskorlátozott részére átalakított konyhában, mint ahogy az általában megszokott. A sütőt a padlótól 90 cm-re építsük be. Hogy a mosogatógép és a hűtőszekrény alsó rekeszei is könnyen elérhetők legyenek, kb. 40 cm magas talapzatra szükséges helyezni őket