Konyha

Hogyan alakítsuk ki a konyhaszekrényünk belső terét?

Az igényesen berendezett konyha akkor válik igazán értékessé, ha a bútorokat ésszerűen kialakított és elhelyezett belső felszereléssel gazdagítjuk. Ma már az elemes bútorok legtöbbje különféle belső rácskosarakkal, állítható polcokkal készül.

Régebbi építésű konyhabútoroknál is lehet javítani a belső kialakításon!

A régebben vásárolt konyhabútor vagy a házgyári lakás beépített bútora is kiegészíthető az üzletekben bő választékban kapható fedő és fűszertartókkal, kiemelhető és többrekeszes rácskosarakkal. E szerelvények segítségével nagyobbíthatjuk a munkafelületet, rendszerezettebbé tehetjük a tárolást, könnyebben elérhetővé a konyhai eszközöket.

Kihúzható asztallapok? Igazán praktikus!

A kihúzható asztallapokkal nagyobbíthatjuk a munkafelületet, használata különösen kis alapterületű konyhában hasznos. A kihúzható asztallap 50 vagy 60 cm szélességű szekrénybe van beépítve, 60-70 cm-es munkamagassággal. A legegyszerűbb megoldás, ha a szekrény belső mélységének megfelelő lapot szerelünk görgőkön vezetett acélsínre, ugyanúgy, mint a teleszkópos megvezetésű fióknál, vagy a kihúzható lapot a fiókcsúszóhoz hasonló keményfa lécen vezetjük.

Nagyobb, 60-170 cm mélységű lapot speciális fából vagy fémből kialakított, egymásba csúsztatható vezetékkel alakíthatjuk ki. A használaton kívüli pótlap a szekrény belsejébe visszatolható. Az így kialakított lap láb nélkül, egy fő számára étkezéshez vagy előkészítő munkához alkalmas.

Ha ugyanezt két görgős lábbal támasztjuk alá, munkahely és két személy számára állandó reggeliző hely lehet. A családban mindig gondot okoz a kenyérvágás. Nemcsak azért, mert sok morzsával jár, hanem szabályos, egyenlő vékonyságú karéjokat csak kenyérszeletelővel lehet vágni.

Legjobb az elektromos kenyérszeletelő, és ha a gép összehajtható, akkor egyszerű mozdulattal a szekrény belsejébe tolható vissza. A drótkosarak egy része az üzletekben megvásárolható, és az ajtó belső lapjára csavarozható, mosószerek és egyéb kisméretű eszközök számára. Ugyanezt a drótkosarat a felső ajtóra szerelve, praktikus fűszertartót alakíthatunk ki.

A mosogatómedencébe helyezett rácskosár védi a tál felületét, ezen kívül gyümölcsök és zöldségfélék mosására alkalmas. Az 50-60 cm mélységű alsó részekben tárolt főzőedények egymás mögött több sorban helyezkednek el. Legtöbbször a legbelső edényre van szükség. Ha ezt ki akarjuk venni, a többit is ki kell pakolni. Ezen a kellemetlenségen segítenek az eszköztároló fiókok, amelyek áttekinthetőbb tárolást, könnyebb hozzáférhetőséget nyújtanak.

Praktikus tároló fiókok
Praktikus tároló fiókok

Használjuk ki a sarok elemeket is!

A sarokelem jó kihasználását félkörformájú, elfordítható rácspolcokkal oldották meg. így az L alakban találkozó szekrények „holt” tere is kihasználhatóvá és könnyen hozzáférhetővé válik.

Tippek a mosogatószekrény praktikusabb  kihasználásához

A mosogatószekrény belső terét jobban kihasználhatjuk, ha a nyitott polcos felsőrész elem szeméttároló edényt az ajtó belső lapjára szereljük. Egyszerű szerkezet, az ajtó kinyitásakor felemeli a szeméttároló tetejét. Ha a teljes tetős, krómozott mosogató fölé edényszárító felső részt helyezünk, sohasem kell törölgetni.

Rendeltetése, hogy mosogatás és öblítés után az étkezés fajansz vagy porcelán edénykészletét, az evőeszközöket és poharakat azonnal a mosogató fölötti tároló rácsokra rakhatjuk. A tároló rácsokon elhelyezett edényekről a víz visszacsöpög a mosogatóba, az edények fényesre száradnak, törölgetés nem szükséges. A szekrény ajtóit becsukva, az edényeket itt tárolhatjuk a következő terítésig. A szekrényelem csak teljes szekrénylapot borító, krómozott mosogatótál fölött használható.

Mire figyeljünk a felső konyhaszekrény tervezésénél vagy kiválasztásánál?

A felső részek ajtói jobb, ha felfelé nyílnak, mert így nem ütközünk a nyitva hagyott ajtó sarkába. Az ajtó felnyílását biztosító vasalás jóval bonyolultabb és drágább az általánosságban hasiméit műanyag hátas pántoknál, ezért alkalmainak ritkán.

Az L alakban összeépített felsőrész elemek találkozása többféleképpen oldható meg:

  • Ajtós sarokelemmel, ahol az L alakban záródó kétajtós rési együtt nyílik,
  • Íves sarokmegoldás nyitott polcokkal,

Az alsó és felső rési közé szerelt kis mélységű, 10, 15 cm mély köztes elem másra nem használható területet tesz hasznossá. Ajtókkal zárt elemsornál szükséges egy nyitott polcos rész, hogy a gyakran használt csészéket, poharakat ne kelljen ajtó mögé rejteni,

A felső szekrénysort különféle megoldású íves véglezáró elemekkel fejezhetjük be, amely a bútor összeállítás esztétikai hatásét emeli, emellett kedvelt tárgyainkat, vagy gyakran használt eszközeinket könnyen hozzáférhetően, nyitott polcokon helyezhetjük el.