Lakás komfort

Felfrissülés testnek és léleknek

A fürdő a test és lélek megújulásának helyszíne. Otthonunkban is átélhetjük ezt az élményt, ha fürdőszobánkat ennek megfelelően rendezzük be.

Fürdő

Kevés embernek adatik meg, hogy naponta fürdőbe járjon, ennek varázslatos hangulatát azonban otthonunk­ban is megteremthetjük. A fürdőkben régen is a gyó­gyulást keresték az emberek, s így van ez ma is; gondoljunk csak a fürdőhelyek változatlan népszerűsé­gére. Otthonunkban nekünk is van lehetőségünk arra, hogy — kisebb léptékben és szerényebb formában — hó­doljunk víz iránti szenvedélyünknek.

Felfrissülés

Egy süllyesztett káddal és néhány kényelmes kiegészítővel, sezlonnal, párnákkal valódi fürdőhangulatot varázsolhatunk fürdő­szobánkban. Kisebb helyiségben egy szauna padhoz hasonló, párnákkal körberakott szófa is megteszi. Az a leg­fontosabb, hogy a környezet megnyugtató és pihentető hatású legyen. Engedjük be a természetes napfényt, te­gyük szabaddá a kilátást, és válasszunk olyan színössze­állítást, amely a víz árnyalatait adja vissza. Élvezzük az aromaterápiás olajok, a friss virágok, a gyertyafény és a puha törülközők keltette luxuskényelem finomságát.

Luxusfürdőzés

Kényeztessük magunkat a modern fürdőszoba nyújtotta élménnyel. A medenceszerű káddal máris fürdőhangulatot teremthetünk.

Luxusfürdőzés

Japánban a fürdőzés sokkal több egyszerű tisztálkodás­nál — több évszázados rítusról van szó, amely a test és lé­lek megújulását is jelképezi. Ehhez egy mély kádat, az úgynevezett ofurót forró vízzel töltenek meg, ami már lazítás; a tisztálkodás ugyanis az ofuro előtt zajlik. Sokan szeretik esténként fél óráig áztatni magukat egy kád for­ró vízben, kipihenve a nap fáradalmait.

Ma már széles választékban állnak rendelkezésre ottho­ni használatra szánt beépíthető fürdőkádak Méretre készülő, személyre és tér­re szabott kádakat is rendelhetünk – ezek cédrus-, tik-, vagy más nemes fából készülnek. Vannak előregyártott modellek, szabadon álló és beépíthető változatban, ezek anyaga szintén változatos: akril, üvegszál, fém és fa.

Miért jó?

Japán stílusú merülőmedence

Az esztétikailag és fizikai komfort­érzetünk szempontjából is harmo­nikus összhatást nyújtó otthoni fürdő japán stílusú merülőmedencéje itt a tökéletes pihenés záloga.

 • A CÉDRUSFA MERÜLŐKÁD szinte gőzfürdővé varázsolja a helyiséget, ahol nagyobb társaság is élvezheti a fürdés jótékony hatásait. A hagyományos, faszerkezetű japán berendezés melegséget sugároz.
 • GYERTYÁK ÉS FÜSTÖLŐK illatosítják a szobát. Kellemes, növényi alapú hab­fürdők és aromaterápiás olajok teszik kényelmessé a fürdőzést.
 • BEÉPÍTETT PADKA és párnák sora ad helyet a beszélgetéshez, lustálkodáshoz vagy épp meditáláshoz. A sezlon kellemes nyújtózkodó pihenőhely fürdés előtt vagy után.
 • TERMÉSZETES ANYAGOK találhatók a helyiségben; kellemes hatású vízhatlan réteggel vonták be őket.
 • AZ ÜVEGFAL a lehető legtöbb természetes fényt bocsátja be.

Természetes érzékkel

Teremtsük meg fürdőszobánkban a fürdő békességét – használjunk egyszerű, zárt formákat, természetből vett mintákat, tárgyakat és anyagokat, illetve növényeket.

Természetes érzékkel

Ahhoz, hogy fürdőszobánk fürdőhöz hasonlatos legyen, a legegyszerűbb, elemi formák is elégségesek. Válasszunk egyenes vonalvezetésű szerelvényeket és beren­dezési tárgyakat, kombináljuk őket természetes színek­kel és anyagokkal — máris luxushatást értünk el.

Természetes érzékkel

Akárcsak a ház többi helyiségében, az egyszerű darabok itt is azért kiválóak a berendezéshez, mert tiszta forma­világuk tágasságot kölcsönöz a fürdőnek. A falra szerelt mosdókagyló szabadon hagyja az alatta lévő teret. A sza­badon álló kád, akármilyen tömör is, kevésbé hat masszívnak, mint a beépített. Mindezt kombináljuk a ter­mészetből vett színekkel, anyagokkal — terrakottával vagy kővel, majd frissítsük fel a teret zöld növényekkel.

Miért jó?

Fürdőszoba

E városi fürdőszobában a fürdők egyszerű stílusa kelt luxushatást. A visszafogott földszínek nyugalmat és békességet árasztanak, az élénk­zöld csempe frissességet sugároz.

 • AZ AKRIL MERÜLŐKÁD kifejezetten modern formájú, a helyiség legszembetűnőbb darabja.
 • EGYSZERŰ SZERELVÉNYEK és bútorzat – falra szerelt mosdókagylók, süllyesztett szekrények, formatervezett WC – teszik esztétikussá a helyiséget.
 • A MÁZAS CSEMPE padlóburkolat kellemes tapintású, természetes hatása szép kontrasztot alkot az egyébként hipermodern berendezéssel.
 • AZ ÜVEGMOZAIK a tusoló falán fényes hangulatot kelt.
 • A CSEREPES NÖVÉNYEK kedvelik a párás fürdőszobát, s nyomatékosítják a helyiség fürdőhangulatát. A citrusfélék egyúttal finom illatot árasztanak.

Kézi zuhanyozó

Kézi zuhanyozó

A huszadik század korai éveit idézi ez a nosztalgikus utánzat, amely funkciójában már teljesen modern. Az egyetlen darabból álló szerelvény a fürdőkád csaptelepét, a keverőkart és a zuhany csövét és tartóját is magában foglalja, a csövezés függőleges.

Külső szerelvényezés

Külső szerelvényezés

A külső csövezésű csap­telepek, amelyeket a kád közepére szerelnek, lehetővé teszik, hogy a kádat mindkét végéről használni lehessen, és így egyszerre két ember fürödhessen benne. Ez a modell ma nagyon népszerű.

Özönvíz zuhanyrózsa

Özönvíz zuhanyrózsa

Ez a kör alakú zuhanyrózsa ­típus – eső, illetve napra­forgó néven is ismert – a zivatar érzetét kelti. Több méretben kapható, éltető erejétől jól kezdődik a nap. Azért ne felejtsük el, hogy a vízfelhasználása ennek a stílusú zuhanyzónak több, mint az általában használatos tusolóké, ugyancsak gondolnunk kell a megfelelő vízmelegítési kapacitásra

Keverő csaptelep

Keverő csaptelep

Zuhanypanel, klasszikus viktoriánus stílusban, külön szabályozható a hőfok és a vízmennyiség. Keverő csaptelepek modern változatban is kaphatók.

Kádak és szerelvények

A fürdőkád mérete két szempontból is lényeges: el kell férnie a fürdőszobában, és használója testi adottságaihoz is illeszkednie kell. Az átlagfürdőkád hossza 152, széles­sége 81 cm, de kapható rövidebb, hosszabb vagy mé­lyebb modell, többféle stílusban.

A kád kiválasztásában nem utolsó szempont a fürdőszo­ba aljzata, de a látványt végül is az határozza meg, hogy mi magunk milyet szeretnénk. A nem beépített, orosz­lánkarmos változat helyigényes, de bárhova beállítható. A szintén hagyományos beépített kádak ma már gyak­ran fa-, csempe- vagy kőburkolatot kapnak, ami bútor­jelleget kölcsönöz. Az általunk választott szerelvény stílusban ne üssön el a fürdőkád­tól. Bővebben erről az Anyagok című részben.

Fürdőkád

Fürdőkádak klasszikus kerekített (kép fent) szélű kád faburkolattal, márványszegéllyel; empire fürdőkád padlóra szerelt csapteleppel; színes betonba épített pezsgőfürdő és hagyományos oroszlánkarmos kád.

Tervezői lecke: fürdőkádak, pezsgőfürdők

Ma már olyan kádakat terveznek, amelyekben az élményfürdőzés örömei otthon is élvezhetők. Az erre alkalmas fürdőkádak néhány centivel mélyebbek, hogy testünk elmerülhessen a megnyugtató vízben.

Tervezői lecke: fürdőkádak, pezsgőfürdőkFormájuk, méretük változatos, különféle anyagokból készülnek: zománcozott öntöttvasból, akrilból, kerámiából, vörösrézből, vinilből vagy fából. Mélységük 51-65 cm, szemben a hagyományos fürdőkádak 36-41 cm-es mélységével. A japán ofurót idéző merülőkádban (86 cm mély) nyakig érő vízben ücsöröghetünk. Igen divatosak a jacuzzi kádak.

Ha merülőkádat tervezünk fürdőszobánkba, az alábbiakat ajánlatos figyelembe vennünk.

 • VÍZKAPACITÁS A merülőkád megtöltéséhez 227-284 I vízre van szükség (a hagyományos űrtartalma 159 I), ehhez megfelelő teljesítményű vízmelegítőre van szükség.
 • SÚLY Majdnem 300 I víz súlya 303 kg. Egy akrilkád tömege 57 kg, a zománcozott öntöttvasé 227 kg. Ekkora súlyt kell elbírnia a fürdőszoba aljzatának.