Lakás komfort

Tágas külső terek a lakásban

Otthonaink soha nem látott mértékben nyílnak meg a külvilág felé. A tornácok, verandák és teraszok lassan visszafoglalják őket megillető helyüket, és külső nappali szobaként működnek.

Amikor már elkészültünk a kedves, meghitt és kényel­mes nappalival, ne habozzunk átültetni annak hangula­tát a teraszra vagy a tornácra, ha van rá lehetőségünk. Egyre szélesebb körben hódít az a felfogás, hogy a kül­ső tereket otthonunk kiterjesztett, szerves részének kell tekintenünk. A lazán berendezett, kényelmes, pihenésre és szórakozásra alkalmas külső tereknél nem szükséges olyasfajta, alapos tervezést igénylő előkészítő munka, mint a belső terek esetében, a gyerekeknek pedig való­di paradicsomot jelent a szabad levegő.

Tágas tér

Miután ma már sokféle kültéri kerti bútort lehet kapni, léteznek impregnált és hőálló anyagok, amelyeket ezeknél felhasznál­hatunk, a külső tereinket ugyanolyan gondosan beren­dezhetjük, mint a belsőket. Az előszobák szintén több figyelmet kapnak. Az egykor csupán szükséges térnek tekintett előterek és hallok ma már ugyanolyan megbe­csülésnek örvendenek, mint a ház többi helyisége. Kü­lönösen azokban a régiókban, ahol a klíma az év nagy részében enyhe, a külső terek egyre jobban kihasznál­tak. A kültéren is használható melegítőknek, a fedett te­raszoknak, a tűzrakóhelyeknek és grilleknek köszönhe­tően az udvar, a tornác, a veranda vagy a terasz ma már egész évben használható tér lehet.

Könnyed átmenet

A külső tér akkor eszményi, ha szervesen kapcsolódik a ház többi részéhez, és ha belső­építészeti elemek egészítik ki.

A kültéren berendezett nappali egyik óriási előnye, hogy a természetben tartózkodás élvezete mellett a vé­dettség érzetét is megadja. Ennek érdekében tegyünk meg mindent azért, hogy a külső és belső közötti köz­lekedés minél könnyebb legyen. A külső teret úgy ren­dezzük be, ahogyan a belső nappali teret is berendez­nénk, a külső burkolatokat pedig úgy válasszuk meg, hogy a lehető legtermészetesebb módon illeszkedjenek a belső tér burkolatához.

Tágas tér

Lehetőleg tartós, tíkfából vagy más, vízhatlan anyagból készült bútorzatot válasszunk, amelyeket nyugodtan kint hagyhatunk rossz idő esetén is. Olyan huzatokat és párnákat válasszunk, amelyek tartósak, ellenállóak és könnyen cserélhetők. Megvilágításként alkalmazzunk gyertyát, de gondoskodjunk kültéri lámpákról, vihar­lámpákról és rovarűző készülékekről is. A kültéren elhelyezhető kerekes zsúrkocsi kitűnő megoldás, de egy egyszerű konyhaszekrény is megteszi.

Miért jó?

A napfényes, dús növényzettel övezett, kedves fedett terasz maga a szobabelső hangulatú, tökéletes külső tér.

 • A SZÉLES PERGOLÁN a lecsüngő futónövényekkel és virágokkal körbe­futtatott ácsolt mennyezet biztonságot és védettséget ad a külső térnek.
 • A MASSZÍV bútorzat az időjárás viszontagságainak ellenálló fából készült, a párnák huzata vízhatlan szövet.
 • A KÉTSZÁRNYÚ AJTÓK körbeveszik a teret, s amikor teljesen nyitva vannak, szinte eltűnik a külső és a belső tér közötti határvonal. Az átjárhatóság megkönnyíti az ételekhez és italokhoz való hozzáférést.
 • A BÁRPULT könnyen odébb helyezhető, kint is és bent is egyaránt lehet használni.

Kint is, bent is

E kőből rakott kandallóval a nyári tornácot egész évben használható, pihenésre és kellemes együttlétre alkalmas térré alakították át.

A fedett tornác mindig is sokkal több volt, mint egysze­rű, időtöltésre alkalmas hely. Ma már egyre többen gon­dolnak arra, hogy a tornácon tűzrakóhelyet létesítse­nek, mert akárcsak egy hagyományos nappaliban, a kandalló természetes módon maga köré vonzza az em­bereket. Nem csoda, hogy, amennyiben lehetőség van rá, sokan ezt a megoldást választják kültéren is.

 

Nyilván erre akkor van lehetőség, ha olyan helyen la­kunk, ahol az időjárási viszonyok mindezt lehetővé te­szik. Rozsdamentes fémből, tíkfából vagy más, nedves­ségnek jól ellenálló anyagokból készült berendezést válasszunk, amit könnyű, fonott rattan vagy bambusz ülőalkalmatosságokkal egészítsünk ki. Az összeállítást még kényelmesebbé tehetjük egyszerű szőnyegekkel, színes takarókkal, párnákkal, sőt olvasólámpákkal. A vé­dettség és elzárhatóság érzetét tartós, vízhatlan anyagból készült függönyökkel fokozhatjuk.

Miért jó?

A könnyed, laza bútorzatot a puha, meleg kiegészítők teszik otthonossá. A kandallóval ellátott fedett tornácnak nyári tábor hangulata van.

 • A KŐKANDALLÓ lehetővé teszi, hogy a tornácot hideg évszakokban is használhassuk.
 • A VITORLAVÁSZONBÓL KÉSZÜLT függöny mintegy mozgatható falat képez, és védi a teret az esőtől és a széltől.
 • KÖNNYED BÚTORZAT: a fonott karosszékeket és az összecsukható kovácsoltvas ülőkéket a belső terekben is használhatjuk.
 • TARTÓS, IDŐTÁLLÓ anyagok: a tikfa és a réz idővel csak patinásabbá válnak,
 • A MENNYEZETVILÁGÍTÁS kellő fényt biztosít.

Hívogató előterek

Az otthonunkba belépő számára az előszoba nyújtja az első fontos benyomást, ezért alapfunkciójának szem előtt tartása mellett igen fontos a berendezése is. Az elő­szoba az érkezésről és az elindulásról szól alapvetően, így nem könnyű feladat ennek a megtervezése. Itt fo­gadjuk és köszöntjük az érkezőt, ezért nem árt, ha ezt – különböző apróságokkal – ki is hangsúlyozzuk.

Előtér

Az első és legfontosabb a tárolás megoldása, a rendezett­ség érdekében. Ha az előszobában nincs szekrény vagy komód, helyezzünk akasztókat a falra a kábátoknak és kalapoknak, gondoskodjunk esernyőtartóról és megfe­lelő helyről a sáros vagy vizes lábbelik számára. Legyen mód a kulcsok, csomagok és levelek elhelyezésére, egy kisebb asztal vagy fiókos szekrényke. Nem árt, ha van egy szék vagy pad, ahová kényelmesen le lehet ülni. Az előszoba és a lakás többi részének összekapcsolása akkor sikeres, ha a színek, a bútorzat és a kiegészítők összhang­ban vannak a szomszédos helyiséggel.

Egy nyitott polcos, fiókos szekrényke, kitűnő tárolási lehetőség egy forgalmas előszobában. A nagyobb tárgyak számára önálló fémko­sarakat helyeztek el, amelyek nem akadályozzák a közlekedést, a kalap­kollekció pedig kedves dekoráció ebben a rendezett előszobában.

Tervezői lecke: az előtér burkolatának megválasztása

Mindegy, hogy a bejárati ajtótól előtérbe, előszobába vagy közvetlenül a nappaliba lépünk-e be, a bejárat területének burkolata nagy igénybevételnek van kitéve. Az első benyomás sem elhanyagolható. A burkolat nem csak a bejárati tér, de az egész ház hangulatát is meghatározza.

Burkolatok

Két szempontot is figyelembe kell vennünk tehát az alakot és a tartósságot. Egy elegáns házban az elő­térnek is erre a stílusra kell utalnia, a könnyedebb hangvétel viszont másfajta anyagválasztást feltételez. Az előteret vizuálisan megnövelhetjük, ha ugyanazt a burkolatot választjuk, amely a közvetlenül ide nyíló helyiségekben van. Ezzel esetleg feladjuk a tartósság szempontját főleg ha ezekben a szobákban faburkolat és nem mondjuk csempe van.

 • A FA meleg, szép és kellemes burkolat, de bizonyos időközönként csiszolásra és lakkozásra is szükség van a tartósság érdekében.
 • A KEMÉNYCSERÉP-BURKOLAT ásványok és agyag olyasfajta keverékéből készül, amelyet magas hőmérsékleten égetnek ki, ezért az ilyen burkolat tartós, ellenálló és jól karbantartható. A nagyobb járólapoknak gyakran kőburkolat hatásuk van.
 • A MÉRETRE VÁGOTT KŐBURKOLAT kiváló variációs lehetőséget biztosít és rengetegféle változatban kapható. Nem a legolcsóbb, de mindenképpen tartós és szép.
 • A TERRAKOTTA PADLÓ meleg, rusztikus hatású. Miután felülete mázatlan, szigetelőlakkal kell bevonni, de egyébként könnyen kezelhető.

Festett fából készült kapu

A bejárati kapunak egyedinek kell lennie, hogy tükrözze a mögötte álló ház stílusát.

Fából készült kapu

Ez az egyedi kialakítású és különleges színű kétszárnyú bejárati ajtó arra utal, hogy a ház, amelyet őriz. vidéki stílusú. Az áttört fémbetét barátságos elem, könnyedebbé és kevésbé hivalkodóvá varázsolja a kaput.

Lépcsős előtér

A régi ház előterét alapvetően meghatározza a masszív faragott lépcső, amelyet a különleges festéssel és a fordulóban elhelyezett bőrönd­kollekcióval igyekeztek könnyedebbé varázsolni.

Lépcsős előtér

A figyelem ezzel elterelődik az egyébként gyönyörű tartóoszlopokról.

Deszkatároló

A víkendház hangulatát idéző előszobában egyszerű deszkákkal osztották fel a fadeszkákból ácsolt előszobafalat, ahol mindenki személyre szabottan helyezheti el a dolgait.

Deszkatároló

A táblákra a családtagok neveit írták – mindez egyúttal laza, de rendezett benyomást kelt.

Kovácsoltvas betétes kapubejárat

Kovácsoltvas betétes kapubejárat

A masszív ajtót még a finom mintázatú, elegáns belső kovácsoltvas betét sem teszi kevésbé impozánssá. A kertbe betekintést engedő ajtó ezzel együtt vidéki kúria jelleget sugároz, erős, mégis barátságos hangulatú.

Nappali előtere

Nappali előtere

Amikor a bejárati ajtó kinyílik, ez az előtér tárul elénk – a konzolasztal uralja a teret, a felette elhelyezett akasztókon a kabátok, táskák és kalapok szinte művészi kompozíciót alkotnak. A fiókban kulcsokat, sálakat, kesztyűt és a gyakran felgyülemlő postát is el lehet helyezni.

Álfal

Nyitott terek esetében gyakran van szükség átmeneti helyiségekre.

Álfal

Ahol nincs zárt előtér, egy szabadon álló, felhajtható tetejű ládapaddal ellátott előszobafal kitűnően ellátja ezt a funkciót. A bútor tárolóként és kényelmes csizma fel-lehúzó helyként is szolgál.