Lakásdekoráció

Fürdőszoba elrendezése: tervezés, bútorok, víz- csatornarandszer

A szabadon álló bútorokkal berendezett nappali és hálószobáktól eltérően a für­dőszobában nem lehet tetszés szerint vál­toztatni a berendezési tárgyak helyét, ha netán kedvünk támad átrendezni a helyi­séget. Ezért már a tervezéskor meg kell találni a jó megoldást, később legfeljebb az apróbb tárgyakat cserélhetjük le.

Tervezés papíron

Készítsük el a fürdőszoba tervrajzát milliméterpapíron 2,5:100 méretarányban (2,5 cm 1 m-nek felel meg). Tüntessük fel a nem mozdítható elemeket, például ajtókat, ablakokat és beugrókat, és addig tologassuk papíron a szanitereket és a beépített bútorokat, amíg meg nem találjuk a legjobb megoldást. Tekintsük át a következő oldalakon bemutatott fürdőszoba bútor­elrendezéseket, hogy tájékozódjunk a lehetséges for­mákról és méretekről, beleértve a speciálisan a sarkok­ba és más kis helyekre tervezett elemeket is.

A fürdőkádat ne állítsuk automatikusan a leghosszabb fal mellé. Egy valamivel rövidebb kád a rövidebb falnál is elfér, s így a nagyobb falfelület mentén több hely marad más berendezési tárgyaknak. A kád például kerülhet az ablak alá, olyan helyre, ahol a mosdó vagy a vécé elhelyezése problémás lehet, vagy ferde mennyezet alá, ahol kevés a hely ahhoz, hogy felegyenesed­ve álljunk, de bőven elég ahhoz, hogy fekve kényelme­sen elnyújtózzunk.

Térelválasztó

A térelválasztó fal pluszfelületet biztosít, amelyre felszerelhetjük a mos­dókagylót. A kád jól beilleszthető a ferde mennyezet alá, ha lemondunk róla, hogy felegyenesedjünk benne.

Gondoljuk át, hogy szükség esetén át lehet-e helyez­ni az ajtókat és az ablakokat. A sarokba áthelyezett ajtó több szabad helyet hagy a falfelületen a szerelvények­nek. Ha pedig a fürdőszoba a tető alatt helyezkedik el, érdemes megfontolni tetőablakok beépítését és a meg­lévő ablaknyílások befalazását, hogy ezzel is több helyet nyerjünk.

Ha nincs elég falfelületünk a radiátorok elhelyezé­sére, lábazatba építhető radiátort lehet beszerelni a beépített bútor alsó elemeinek lábazatába. Ahol csak lehet, hagyjuk szabadon a padlót. Falra erősíthető bútorokkal és szerelvényekkel, valamint helytakarékos kiegészítőkkel, például süllyesztett szappantartóval is nyerhetünk értékes szabad felületet.

A bútorok beépítése

A konyhához hasonlóan a fürdőszobában is beépített szekrényekbe rejthetjük a csöveket, amelyek körül hasznos tároló hely is adódik. A padlótól a mennyezetig érő beépített bútorok, amelyek csak egy-két nyitott polcos elemet tartalmaznak, rendkívül jól mutatnak, bár viszonylag költséges beruházásra kell számítanunk, ha méretre kell készíttetni őket.

A bútorokat a szaniterek köré is építhetjük. Külö­nösen praktikusak a mosdó köré épített szekrények, amelyek felső részében a kozmetikumokat tartjuk, a mosdó alatti részben pedig bármi egyebet. A fürdőszobában lévő esetleges beugrót érdemes maximálisan kihasználni. Elhelyezhetjük benne a vécét vagy a mosdót, a felső részébe pedig polcsort szerelhe­tünk a tiszta törülközők vagy piperecikkek tárolására.

Zsalu térelválasztó

Zsalus ajtó vagy térelválasztó segítségével önálló kis helyiséget alakíthatunk ki a fürdőszobán belül, így a család többi tagja nyugodtan használhatja a vécét és a mosdót, mialatt valaki más fürdik.

Térelválasztók

Már a tervezéskor gondolni kell rá, ha térelválasztókkal szeretnénk felosztani a helyiséget. A zuhanyozót vagy a vécét például a fürdőszoba hátsó felében helyezhetjük el, és fallal eltakarhatjuk.

Amennyiben elegendő hely áll rendelkezésünkre, mindkét szerelvényt elhelyezhetjük a fent említett módon, egymással szemben lévő falakon, és mindket­tőt elválaszthatjuk a helyiség többi részétől. Ez a meg­oldás azzal az előnnyel is jár, hogy nagyobb falfelület marad szabadon, amelyre felszerelhetjük a kádat vagy a mosdót.

Praktikus tanácsok

Mérjük le, hogy mekkora helyet foglal el a befelé nyíló ajtó nyitott helyzetben. Elképzel­hető, hogy helyet takaríthatunk meg azzal, ha kifelé nyílóvá alakítjuk át, esetleg tolóajtóra cseréljük. Ha a padlófelület maximális kihasználására törekszünk, általában az a legjobb megoldás, amennyiben a szanitereket az oldalfalak mentén vagy a belső el választófalak mellett helyezzük el. Ezzel a csővezetékek szerelé­sét is leegyszerűsítjük.

Víz- és csatornarendszer

Az új fürdőszoba-berendezés beépítése viszonylag egyszerű és olcsó művelet, amennyiben nem akarunk változtatni a szaniterek helyén. A csőhálózat adott, így mindössze be kell szereltetnünk az új kádat, mos­dót és vécét.

Egy rossz elrendezésű fürdőszoba felújításakor azonban – különösen akkor, ha ráadásul annak alap­területe is kicsi -, valószínűleg a teljes átalakítás a leg­jobb megoldás. Ez esetben azonban minden bizonnyal komplikáltabb, magasabb költséggel és várhatóan nem kevés bonyodalommal járó vízvezeték-szerelési munká­ra van szükség.

  • A vécé áthelyezésekor egy a falon kívül futó csövet kell a lefolyócsőhöz csatlakoztatni, vagy át kell helyezni a lefolyócsövet, ami nagyon költséges. Lehet, hogy a vécécsésze 90 fokos elforgatása meg­oldja a problémánkat.
  • Zuhanycsatlakozás kialakítása – akár a kád fölött, akár külön fülkében – új csövezést igényel, sőt az utóbbi esetleg elektromos csatlakozás kiépítését is.
  • A melegvíz-vezetéket a lehető legrövidebbre tervezzük, hogy csökkentsük a hő veszteséget.
  • A csúnya, falon kívül futó csöveket beépített bútorokkal lehet elrejteni. Másik megoldás, hogy asztalossal burkolatot készíttetünk a csövek köré.

Fürdőszoba

A beugróban kiválóan el lehet helyezni a vécét vagy a mosdókagylót, a falba süllyesztett polcok pedig praktikus tároló helyet biztosítanak a törülközőknek és a piperecikkeknek.