Lakásdekoráció

Bútorok és szerelvények a fürdőben: mosdók, WC kagylók, csapok

A fürdőszobai szerelvények gyártói egyre inkább törekednek a helytakarékosságra, hogy kreatív ötletekkel az összes sarkot az utolsó centiméterig ki lehessen használni. A padlót szabadon hagyó bútorok mindig nagyobbnak és kevésbé zsúfoltnak tünte­tik fel a helyiséget. Természetesen, ha na­gyobb fürdőszoba szerencsés tulajdonosai vagyunk, a hely nem korlátozza a beren­dezések és szaniterek megválasztását.

Méretre készített kádak

A szabadon álló kád jól mutat nagyméretű fürdő­szobákban, és amennyiben igény van rá, luxuskivitel­ben is beszerezhető. Ha a fürdőszobánk kisebb, akkor sem kell feltétlenül lemondanunk az olyan fürdőkád­ról, amelyben kényelmesen elnyújtózhatunk. Beépít­hető és szabadon álló kádakból egyaránt készítenek a megszokottnál valamivel rövidebbet is.

Alacsonyabb termetűeknek ezek tulajdonképpen kényelmesebbek, mert meg tudják támasztani a lábukat, s így nem kell attól tartaniuk, hogy lecsúsznak, miközben ellazulva fürdenek. Az egyik végén elkeskenyedő káddal is he­lyet lehet megtakarítani. Praktikus megoldás a sarok­kád is; modern stílusú fürdőszobához a legjobban a fehér színű illik, amelyet körülcsempézünk vagy faburkolattal veszünk körül. Ez jobban mutat, mint az egy darabban öntött műanyag sarokkádak.

Szögleteskád

A szögletes kád a bátor minimalisták kedvence lehet rácsos fémállványokkal a törülközőknek és a pipere holmiknak egy hipermodern fehér-vörös fürdőszobában.

Szabadonálló kád

A szabadon álló kád a fürdőszoba legszembetűnőbb darabja, akár íves peremű, hagyományos lábakon álló, akár a lenti képen láthatóhoz hasonló modern darab.

Praktikus tanácsok

Ha helyet szeretnénk megtakarítani egy kis fürdőszobában, cseréljük ki a többnyire vaskos és előreugró öntött műanyag kád­burkolatot sima csempére, festett MDF-lapra, homályos üvegre, faborításra vagy csap­hornyos lambériára.

Ha a kádat valamilyen rögzített burkolat mö­gé építjük be, ügyeljünk arra, hogy a csövek­hez hozzá lehessen férni, és könnyen el lehessen végezni a szükséges javításokat. Alaposan gondoljuk át, mennyi helyre van szükségünk a mosdónál, mielőtt újat építünk be. Vajon elég a hely ahhoz, hogy mosakodáskor kényelmesen fölé hajolhassunk, és kétoldalt a könyökünk is elférjen? Ha antik öntött vaskádat szeretnénk beállíta­ni, ellenőrizzük, hogy a fürdőszoba padlója elbírja-e a súlyát, és gondosan vizsgáljuk meg a kád állapotát. A zománc hajszálrepedéseit ki lehet javítani, de ne vegyük meg a kádat, ha mély repedéseket fedezünk fel rajta, vagy a zománc több helyen lepattogzott.

Ha elég hellyel rendelkezünk, és a helyiség jól szellőzik, egy kényelmes székkel vagy párná­zott paddal vonzó pihenőhellyé alakíthatjuk a fürdőszobát. Ügyeljünk arra, hogy a lámpák kifejezetten fürdőszobai használatra készüljenek. Az áramütés veszélye miatt speciális szabályok vonatkoznak a fürdőszobába szerelhető világítótestek típusára és elhelyezésére.

Az ülőkádak nagyon kis helyen elférnek. A lépcső­zetesen kialakított mély kádban víz alá merülhetünk anélkül, hogy a lábainkat kinyújtanánk. A legújabb változat a minimalista japán vagy skandináv stílusú négyzet alakú kád, gyakran faburkolattal. Ezek amellett, hogy formatervezettek, praktikusak is. Ne feledjük, hogy ha kevesebb extra szerelvényt használunk a fürdőszobában, nagyobb a szabadságunk a kád kiválasztásában. Ha például kihagyjuk a bidét és feláldozzuk a zuhanykabint, akár még egy szabadon álló, ívelt peremű kád is elfér. Valamilyen különleges, például hidromasszázskáddal fokozhatjuk a fényűzést.

Innovatív mosdók

Az elmúlt néhány évben rengeteg újdonsággal talál­kozhattunk a kereskedelmi forgalomban a mosdó­kagylók terén, ezért érdemes ötleteket meríteni például az elegáns éttermek mellékhelyiségeiben, míg a fürdőszobaszalonokban és a katalógusokban a teljes stílusválasztékot megcsodálhatjuk. Továbbra is gyártják a klasszikus, legömbölyített szélű, lábon álló kerámia­mosdókat (természetesen mindenféle méretben és stílusban), de a kisméretű fürdőszobában a lábazat túl sok helyet foglal el.

Érdemes beépített mosdót csináltatni, ez ugyanis nem vesz el több helyet a padlóból, mégis rengeteg tároló helyet biztosít. A pultba épített mosdókagyló körül hasznos rakodófelületet kapunk a pipere holmiknak, a pult pedig elrejti a nem kifejezetten esztétikus csöveket. Még ennél is jobb helykihasználást érhetünk el a falra szerelt típusokkal. Ezeknél a mosdó konzolokra támaszkodik, a csöveket pedig a falban vezetik, és a mosdó alatt a padló szabadon marad. így, mivel a padló területe felszabadul, nagyobb méretű mosdót is választhatunk, mert az összhatás kevésbé lesz zsúfolt.

A felület jelentősége

Valójában a felhasznált anyagok terén érzékelhetők a legnagyobb változások a modern mosdókagylógyár­tásban. Ezek nyitották meg az utat az újszerű formák számára. Üvegből (edzett, vastag, jéghez hasonlóan textúráit, homályos vagy füstüvegből) és rozsdamentes acélból sekély, elegáns tálak készülnek, amelyeket falra szerelt konzolok tartanak, vagy pultra helyezhetők. Sok helyet lehet velük megtakarítani, mert áramvonalasan lekerekítettek, nincsenek rajtuk zavaró szögletek. Ha több helyünk van, robusztusabb anyagok, például kő vagy márvány is szóba jöhetnek. Ötletes formájú mosdók, például kerek dézsák vagy mély tálak készül­nek belőlük, amelyek a hagyományos konyhai kiöntőkhöz hasonlítanak.

Vécékagylók

A legkedvezőbb helyzetbe lehet fordítani. Ez valóban hasznos lehet abban az esetben, ha bonyolult helyre kell beépíteni a vécét. Szintén helytakarékos, de nem olyan modern megjelenésű a magasra szerelt húzó­láncos tartály. Az óriási választékban kapható vécédeszka kicseré­lésével könnyen és gyorsan javíthatunk a meglévő vécé­kagyló megjelenésén, amennyiben nem szeretnénk új csészét beszereltetni.

WC kagylók

Az alattuk lévő padlófelület felszabadulásának köszönhetően a falra szerelt vécé kagyló és mosdó a tágasság látszatát kelti, így ideális megoldást jelentenek kisméretű fürdőszobákban.

Csapok

Amikor a fürdőszobában alkalmazni kívánt szanitereket tervezzük, több tucat különböző stílusú és kivitelű csaptelep közül kell kiválaszta­nunk a megfelelőt a kád és a mosdó fölé. Egy korszerű, modern berendezéshez például hasonlóan sima vonalvezetésű, minimalista karos csaptelep illik. Ezzel szemben a hagyo­mányos keresztfogantyús csapok inkább a klasszikus fürdőszobákban mutatnak jól. Az egységes hatás kedvéért alapvetően fontos, hogy ugyanolyan stílusú szerelvényed használjunk a fürdőkádhoz, a mosdóhoz, valamint a zuhanyhoz.

A csaptelepek elhelyezését is végig kell gondolnunk. Felszerelhetjük őket közvetlenül a mosdóra vagy a kádra, ezek vízszintes felületei­re, vagy, ami a legelegánsabb, a falra. Ez utóbbi megoldás helytakarékos, mert így a mosdó és a kád pereme szabadon marad a piperecik­kek számára. A falba süllyesztett csaptelepek esetében körülbelül 8 cm beépítési mélység­gel kell számolnunk. Könnyebb őket tisztítani, mert kisebb részük marad szabadon. Különösen zuhanyzók esetében jó megoldás a süllyesztett csaptelep.

Gégecsöves tusoló

Gégecsöves zuhanyfejet a hagyományos fürdőkád fölé is beszerelhe­tünk, de a speciális zuhanyozókád valamivel szélesebb a csaptelepes végénél, ahol van elég hely állva zuhanyozni.

Ha nem szeretnénk lemondani a fürdőkádról, a kád fölötti falra szerelt gégecsöves zuhanyzós meg­oldást is választhatjuk, vagy akár a káddal egybeépített zuhanytálcát, amelyben van elég hely kényelmesen állva zuhanyozni. Ha azonban nem vagyunk helyszűké­ben, a különálló zuhanykabin a legmegfelelőbb meg­oldás – részben azért, mert így egyszerre két ember is használhatja a fürdőszobát, másrészt a legmoder­nebb zuhanyozókat fantasztikus extrákkal, például hidromasszázzsal és gőzkabinnal szerelik fel.

Az átlagos méretű zuhanytálca egy négyzetméter­nyi helyet foglal el, de ügyeljünk arra, hogy elég hely maradjon a ki- és beszálláshoz. Ha kevés a hely, a zuhanyfüggöny, a toló- vagy behajtható ajtó jobb megoldás, mint a kifelé nyíló. A padlófelület maxi­mális kihasználását szolgálják a sarok zuhanykabinok.

Nyitott megoldások

Sok tekintetben az a legjobb, ha egyáltalán nem zárjuk el a zuhanyzórészt. Ha a fürdőszoba amúgy is kismére­tű, mi értelme lenne egy még kisebb szobát kialakítani benne? Hagyjuk, inkább elöl nyitva a kabint úgy, hogy az oldalai felfogják a vízsugarat (a legjobb vízszigetelő a mennyezetig csempézett fal), ajtó azonban ne legyen rajta. Ha mégis inkább zárt helyen szeretnénk zuha­nyozni, akasszunk fel dupla zuhanyfüggönyt, amelynek a belső oldala vízhatlan, kívülről pedig valamilyen mutatós anyag látszik.

Valamennyi megoldási forma közül a legfényűzőbb a svéd rendszerű fürdőszoba, ahol az egész tér csempé­zett, és a víz a padlóba épített lefolyón keresztül távo­zik. Kialakítása elég költséges, egyrészt a nagy csempe­felület miatt, másrészt pedig azért, mert jól szigetelt vízelvezető rendszert kell kiépíteni hozzá – ami fahá­zakban különösen lényeges. A tervezők azonban már tudják a megoldást a problémára (például alumínium­tálca beépítése a padlóba a csempeburkolat alá), ezért érdemes elgondolkodni rajta. Amennyiben a nyitott zuhanyzó mellett döntünk, ne feledjünk megfelelő tároló helyet kialakítani a törül­közőknek, különben a helyiség többi részével együtt azok is csuromvizesek lesznek.

Nyitott tusoló

A félig zárt zuhanyzónak ebben a svéd rendszerű fürdőszobában nincs ajtaja és zuhanytálcája – a víz a helyiség csempézett padlójában kialakí­tott lefolyón keresztül távozik.