Lakásdekoráció

A padló előkészítése burkoláshoz

Bármilyen padlóburkolatot választunk, mindenképpen sima, tiszta, vízszintes és száraz aljzatra kell leraknunk. Az olyan problémákat sem hagyhatjuk figyelmen kívül, mint a nedvesség vagy a kor hadas.

Az egyenetlen aljzat kijavítása

  • Borítsuk le furnér-, faforgács- vagy farostlemez la­pokkal. A farostlemezt sima oldalával felfelé tegyük le, ha ragasztót szeretnénk használni, vagy az érdes felével felfelé, hogy jobb tapadást alakítsunk ki a sző­nyegalátétnek és a puha padlóburkoló anyagoknak. Az új lapok illeszkedéseit úgy igazítsuk, hogy ne esse­nek egybe az eredeti padlódeszkák illesztékeivel.
  • Használjunk önterülő aljzatkiegyenlítő anyagot. Általában por alakban kapható, amelyet vízzel kell összekeverni, majd a padlóra önteni, ahol a massza kitölti a hézagokat, és magától szintbe állva tökélete­sen egyenletes felületet képez.
  • Bontsuk fel a padlót, és egyenlítsük ki az aljzatot. Az ilyen munkát szakemberrel érdemes elvégeztetni.

Burkolás

Az egyenetlen aljzat farost- vagy forgácslemezzel történő lebontásával elérhetjük, hogy a padlóburkolat kifogástalan felületet alkosson.

Régi járólapok felszedése

A régi PVC és parafa padlóburkoló lapok eltávolítását kezdjük egy meglazult lapnál vagy a padló közepén. Rugalmas spaklival feszítsük fel egyenként a lapokat, majd forró légfúvóval puhítsuk meg és kaparjuk fel a padlón maradt ragasztót. A linóleumot is hasonló módszerrel távolíthatjuk el. Egy hosszú nyelű padló­kaparó megkönnyíti a munkát. A régi gres- és kerámiacsempék felszedéséhez kala­pácsra és vésőre van szükség. A munkához viseljünk védőruházatot, azaz kesztyűt és védőszemüveget.

Régi felület

Hacsak nem feltétlenül szükséges, ne szedjük fel a régi, mutatós járó­lapokat. Először vegyük fontolóra, nem lehetséges-e felújító anyagokkal helyreállítani a felületet.

Régi padlódeszka

Ha azt tapasztaljuk, hogy a régi padlódeszkák között levegő és por jut a szobába, próbáljuk meg méretre szabott fadarabokkal vagy papírmaséval tömíteni a réseket.

Régi fapadlók javítása

A régi padlódeszkák többnyire egyenetlenek, és a ké­sőbb beépített vagy javított csövek és kábelek miatt ki­vágások is lehetnek rajtuk. A puha és rugalmas padló­burkolóval borított padlón a deszkák egyenetlenségei az új burkolat elhasználódásával lassanként átütnek, még akkor is, ha alátétet használunk. Akár felújítani akarjuk tehát a padlódeszkákat, akár elrejteni, ügyel­nünk kell arra, hogy jó állapotban legyenek.

Töltsük ki a hézagokat faékekkel, amelyeket mind­két oldalukon beragasztózunk, majd a szomszédos deszkákkal egy síkban a helyükre ütünk. A kisebb réseket papírból és vízalapú PVA ragasztóból készített papírmaséval tömítsük. A sérült deszkákat javítsuk vagy cseréljük ki. A szögek fejét üssük be (a felülettől számítva legalább 3 mm mélyre, ha csiszolni szeret­nénk a fát), a meglazult deszkákat pedig csavarozzuk le (előtte bizonyosodjunk meg arról, hogy nem fut alatta kábel vagy cső, amelyet megsérthetnénk).

A régi padlódeszkákat meg is lehet fordítani – az alsó felületük valószínűleg sima, a faanyag pedig érett és mutatós. Bízzunk meg szakembert, mert nehéz munkáról van szó, amely a szegélylécek eltávolítását és cseréjét is szükségessé teszi.

Praktikus tanácsok

  • Soha ne terítsünk új padlószőnyeget a régi szőnyegre vagy szőnyegalátétre, mert
  • a kikopott foltok hamarosan át fognak ütni az új szőnyegen is.
  • Ne öntsünk betont a már meglévő keményfa padlóburkolatra, ezzel ugyanis örökre tönkre­tesszük. Mielőtt az új burkolat lerakásához hozzálátnánk, lehetőség szerint próbáljuk megmenteni a másutt még felhasználható faanyagot. Ezt akár értékesíthetjük is, vagy odaadhatjuk valaki olyannak, aki szívesen felhasználná.
  • A padló festésekor, pácolásakor vagy csempézésekor mindig az ajtótól legtávolabb eső sarokban kezdjük a munkát, és az ajtónyílás felé haladjunk.
  • Ha padlóburkolatot rakunk le, ne feledjük, hogy a jövőben előfordulhat, hogy hozzá kell férnünk az alatta lévő csövekhez és kábelek­hez. Érdemes tehát a padlódeszkákon beje­lölni a vezetékek helyét.

Csiszolt burkolat

A padlódeszkák a csiszolástól világosabbak lesznek, de ha a szobabelsőhöz jobban illik a sötét szín, pácolással vagy festéssel ismét sötét színű felületet hozhatunk létre.