Lakásdekoráció

Milyen padlóburkolatot válasszunk? Kemény, rugalmas, puha?

Rengeteg különféle padlóburkoló anyag létezik, de mielőtt nekilátnánk az öreg padlódeszka felszedésének vagy a csodála­tos márványburkolat lerakásának, próbáljuk objektíven felmérni a kívánt hatást, a padlóval kapcsolatos elvárásainkat és az anyagi lehetőségeinket.

Választék

A padlóburkolatok három alapvető típusát különböz­tethetjük meg:

 • Kemény: idetartozik a tégla, a kő, a fa és a csempe.
 • Rugalmas: például a PVC, a linóleum és a gumi.
 • Puha: azaz szőnyeg, valamint az olyan természetes padló­burkoló anyagok, mint a szizál vagy a juta.

Puha padlóburkolat

A puha padlóburkolat meleg felületet nyújt és kényelmes megoldás a nappali szobába, de a világos színek nem túl praktikusak az olyan otthonokban, ahol kisgyerekek és háziállatok vannak.

Gyakorlati szempontok

A padló nagy igénybevételnek van kitéve – végigtrap­polunk rajta vizet, sarat és homokot hordunk be a szabadból; a lábunk ugyanazt a helyet koptatja a székek és a kanapék előtt; csúnyán lekoptatjuk ott is, ahol csak egyetlen lehetséges útvonalon lehet keresz­tülmenni a szobán. Szomorú látvány, amikor a sok idő és fáradság árán lefektetett padlóburkolat néhány hónap leforgása alatt megkopik. Ha biztosra szeret­nénk menni, a döntés meghozatala előtt vegyük sorra a következő praktikus szempontokat.

Ezek a szempontok:

 • Milyen mértékű igénybevételnek lesz kitéve a padló? A sokat használt, nagy átmenő forgalomnak kitett padlórészekre, például az előszobába, a lépcsőkre és a lépcsőfordulókba kopásálló anyag ajánlott.
 • Szükség van mosható felületre? Az előszoba, fürdő­szoba, konyha és gyerekszoba padlójának könnyen tisztíthatónak kell lennie.
 • Hosszú időre szóló burkolatot szeretnénk, ami bölcs döntés a konyha, veranda és előszoba esetében, vagy valami olyat, amit nem túlságosan nehéz lecserélni?
 • Milyen állapotban van a meglévő padló? Eltávolítani vagy leburkolni könnyebb?
 • Olyan padlóburkoló anyagra van szükségünk, ame­lyet saját kezűleg is le tudunk rakni, vagy van rá elég pénzünk, hogy szakembert bízzunk meg a munká­val? A nagyméretű lapok vagy a tekercsben kapható padlószőnyegek lerakása meglehetősen nehéz, ha nem rendelkezünk tapasztalattal ezen a téren.

Tervezési szempontok

A padlónak, amely a helyiség felületeinek jelentős hányadát teszi ki, illeszkednie kell a berendezés stílusá­hoz. A gyakorlati megfontolások mellett tehát alaposan át kell gondolnunk az esztétikai szempontokat is.

 • Az erőteljes színek és merész minták nagyon szembe­ötlők, ezért kerüljük őket, ha nyugodt környezetre vágyunk.
 • Olyan helyen, ahol a padló nagy részét bútorok fog­lalják el, kárba veszett erőfeszítés mintás padlóbur­kolatot készíteni, amelyben senki sem gyönyörköd­het. Az érdekes minták az előszobákban, konyhákban, folyosókon és nagy, gyéren bútorozott szobákban mutatnak a legjobban, ahol teljes szépsé­gükben érvényesülnek.
 • Gondoljuk át a minták méretét a szoba arányaihoz viszonyítva. A halvány színek és kisméretű minták elég bágyasztóan hatnak nagyobb helyiségekben.
 • Mintás padló megtervezésekor, legyen az járólap vagy faburkolatra festett minta, vegyük fontolóra, hogyan viszonyul a mintázat a helyiség alaprajzához – elég kellemetlen lenne egy csúnya „törés” a mintá­ban például az ajtónál vagy a kandalló előtt. Nagy segítséget nyújt, ha négyzethálós papíron először megtervezzük a mintát.
 • Szerezzünk be mintákat a kiválasztott padlóburkoló anyagból, és vegyük szemügyre őket a helyszínen.

Burkolat előszobában

Az elkerülhetetlenül nagy átmenő forgalomnak kitett helyiségekben, például az előszobában, a fapadló strapabíró és könnyen tisztán tartha­tó megoldás.

Praktikus tanácsok

 • Mindig a legjobb minőségű padlóburkolatot vásároljuk az anyagi lehetőségeink határain belül. Az ár általában jó útmutató: ha egy drá­ga, minőségi szőnyeget nem engedhetünk meg magunknak, keressünk valamivel ol­csóbbat, de semmiképpen se nagyon olcsót.
 • Ha a tágasság látszatát szeretnénk kelteni, használjunk hasonló anyagú vagy ugyan­olyan színű burkolatot minden helyiségben.
 • Ha két különböző padlóburkoló anyag talál­kozik egy ajtónál, küszöb kialakítására lehet szükség. A fémküszöbök nagyon praktiku­sak, a fából készültek pedig könnyen átfesthetők, hozzáigazíthatók a padló színéhez.
 • Lehetőség szerint mindenhol használjuk a padlóburkolat gyártója által ajánlott ragasztót és tömítőanyagot.
 • Olvassuk el a kezelési útmutatót is, nehogy helytelen ápolással tegyük tönkre a padlót.
 • Egyes padlóburkoló lapokat lerakás után le kell kezelni, hogy megvédjük a szennyező­déstől. Kövessük a használati utasítást.

Díszített burkolat

Használjunk stencilező sablont és padlófestéket a lecsiszolt fa padlóburkolat díszítésére, hogy mintás szőnyeg benyomását keltse – olcsóbb megoldás, mint a valódi szőnyeg.