Lakásdekoráció

Beépített konyhabútor színe és felülete. Kész vagy méretre gyártott?

A konyhabútor stílusa többnyire meg­határozza az egész konyha jellegét. Szánjunk elég időt a megfelelő bútor kiválasztására, már csak azért is, mert valószínűleg több pénzt kell áldoznunk a konyhára, mint bármelyik másik szobá­ra. A szabadon álló bútorok a nagyobb, hagyományos stílusú konyhákhoz illenek, míg a beépített bútorokkal jobban kihasz­nálhatjuk a rendelkezésre álló helyet.

Beépített bútorok

A beépített konyhabútor többnyire elfedi a konyhai falfelület nagy részét. Ez annyit jelent, hogy a bútor elemeinek stílusa és színe szolgál háttérül minden más berendezési tárgy és készülék számára. Legtöbben ugyanazt a színt és kidolgozást választják a bútor összes eleméhez, bár mutatós az alsó és a felső szekrények közötti enyhe kontraszthatás is. A sima ajtók kevesebb piszkot vonzanak, mint a berakásos felületek, tisztán tartani is könnyebb őket. A fényvisszaverő (magas fényű festék, fém vagy üveg) felületekkel és fogantyúkkal szerelt elemek visszatükrözik a fényt, és csillogó, funk­cionális, modern megjelenést adnak a konyhának.

A valódi fa konyhabútor említésekor általában a vidékies stílusú konyhák jutnak az ember eszébe, azonban sima fronttal, fémfogantyúkkal és rozsdamentes acél munkalappal korszerű, városias hatást is kelthet. A modern kivitelezésű, halványsárga, füstüveg betétes ajtók vissza­verik a fényt, és fokozzák a tágasság látszatát az amúgy is nagyméretű, U alakú konyhában.

Szín és felület

Egyszínű fehér: A takaros, visszafogott és a tágasság látszatát keltő egyszínű fehér bútor jó választás akkor, ha nem vagyunk biztosak a színösszeállításban, vagy semleges színre van szükségünk a helyiség többi eleme miatt. A fehér berendezés mindenhez illik, és az ilyen konyhát könnyű felújítani, ha néhány év múlva kor­szerűsíteni szeretnénk.

Natúr fa: A fa meleg tónusai jól illenek a vidékies stílu­sú konyhákba, de ha sima, tiszta vonalú bútort válasz­tunk, halvány tónusú fa, mint például a juhar, a bükk vagy a világos tölgy (mivel a sötét felületek túl hangsúlyosak) – sima vagy keretes frontlapokkal, díszszegélyek és más díszí­tőelemek nélkül.

Festett vagy lakkozott: Az ilyen kivitel lehetőséget nyújt arra, hogy játszhassunk a színekkel. A merész elsődle­ges színek kozmopolita jelleget kölcsönöznek a bútor­nak, a halványabb pasztellszínek pedig inkább a fény­visszaverést és a tágasságot szolgálják. A rózsaszín, a banán sárga és a púder kék bútorok retro hangulatúak, és vidámságukkal ellensúlyozzák a szerelvények és konyhagépek funkcionális megjelenését. Válasszunk olyan színt, amely harmonizál vagy folytonosságot mu­tat a konyhához csatlakozó helyiségekkel. Ha különálló helyiségről van szó, egyes fiókokat és szekrényajtókat ellentétes árnyalatúra is festhetünk.

Üveg: A natúr fa, a fehér és a festett szekrényekre tele ajtólapok helyett üvegbetétes ajtót szerelhetünk, amely a világosabb, nyitottabb hatás mellett a szekrény tartal­mát is láthatóvá teszi. A betétek készülhetnek rücskös, acélszálas vagy füstüvegből. Modern megjelenést ad a bútornak, ha az egész ajtó üvegből van. A halványkék vagy zöld fóliázott üvegből készült szekrényfrontok acélfogantyúkkal a modern szekrénykészítés leghatáso­sabb megoldásai közé tartoznak. Még szebben mutatnak, ha a szekrényekbe világítást szereltetünk.

Rozsdamentes acél: A korábban csak az éttermek kony­háiban alkalmazott anyag mára a modern konyhák egyik elfogadott anyagává vált. A rozsdamentes acél már bizonyította előnyös tulajdonságait a konyhai gé­pek, munkalapok, fali csempék és cseppfogó panelek terén, és egyre szélesebb körben használják konyha­szekrények és előlapok készítéséhez is. Kiterjedt fényes acélfelületek létrehozásával professzionális megjele­nést adhatunk a konyhának.

Konyha fém

A könnyen tisztán tartható rozsdamentes acél fronttal készített szekré­nyek és fiókok visszaverik a fényt, és elegáns megjelenést nyújtanak a modern stílusú konyhában.

Fogantyúk

A fiókok és szekrények fogantyúinak lecserélésével teljesen megváltoz­tathatjuk a divatjamúlt konyhabútor megjelenését. Ezeket a széles fém rúdfogantyúkat rendkívül könnyű tisztán tartani.

Felújítás

Ha a meglévő konyhabútor jó állapotban van, és tetszik a térbeli elhelyezése is, sok időt és fáradságot takarítha­tunk meg, ha elbontás és új bútor beszerelése helyett inkább felújítjuk a régit.

  • Az ütött-kopott szekrényeket átfestéssel újjávarázsol­hatjuk. Sima, lemosható felszín kialakításához használjunk magas fényű vagy selyemfényű festéket, illetve a melamin borítású szekrényekhez speciális festéket. Hordjunk fel néhány réteg jó minőségű színtelen lakkot is az olyan konyhában, ahol élénk családi élet zajlik, vagy a bútor nagy igénybevételnek van kitéve.
  • Új ajtó- és fiókfogantyúk felszerelésével tehetjük teljessé a felújítást. A legelegánsabbak a diszkrét fém fiókfogantyúk, a hosszúkás D alakú fogantyúk vagy a széles fém rúdfogantyúk, amelyek könnyen tisztít­hatók. Ha valami feltűnőbbre vágyunk, választha­tunk színes üveggombokat.
  • Teljes átalakításhoz tartsuk meg a szekrénytesteket, de cseréljük le az ajtókat. Sokféle előre gyártott frontelem kapható, amelyeket csak fel kell illeszte­nünk a meglévő szerelékekre. így viszonylag gyorsan, teljesen új konyhánk lesz anélkül, hogy ki kellene fizetnünk egy vadonatúj bútor beépítésének árát.

Gyakorlati kérdések

A szekrények megtervezése – beleértve a nyitási és zárá­si mechanizmust – fontos feladat, különösen kisméretű konyhákban. A szokványos zsanéros ajtó sok helyet foglal el teljesen kinyitott állapotban, ami meglehető­sen sokat számít keskeny konyhákban vagy U alakú elrendezés esetén, ahol egy nyitott ajtó az egész teret elfoglalhatja. Helytakarékos megoldás a rolós vagy a tolóajtó, amely függőlegesen, illetve oldalirányban mozog. A félmagas alsó vagy osztott felső szekrények ajtaja felfelé nyílik, vagy a szekrény belsejébe tolható, s így nem vesz el helyet a konyha teréből. Jó tudni, hogy a keskeny szekrények normál zsanéros ajtói nyitott állapotban kevesebb teret vesznek el a helyiségből.

Konyha

Kész vagy méretre gyártott?

A kész konyhaszekrények lapra szerelve, a mellékelt kiegészítők felhasználásával (konzolok, csavarok és zsanérok) házilag összeszerelhető változatban, illetve előre összeszerelt korpusz formájában kaphatók. Ez esetben meg kell elégednünk a szabványos bútormére­tekkel, ami azt jelenti, hogy a sarkoknál üres helyek maradhatnak. Ha a pontos illeszkedés és a helykihasz­nálás az elsődleges szempont, esetleg különleges for­májú helyiséget kell berendezni, érdemes inkább mé­retre gyártott, egyedi bútorok készítésével foglalkozó céget megbízni, amely pontosan megtervezi, és az adott méretre legyártja azt, amit elképzeltünk.

Alaposan mérlegeljük a költségeket. A lapra szerelt bútorok sokkal olcsóbbak, de fizetnünk kell az össze­szerelésért, ezért elképzelhető, hogy megéri egy kicsit többet áldozni egy méretre gyártott konyhabútorra, amelynek az ára a beszerelést is magában foglalja.

Szabadon álló bútorok

A szabadon álló konyhabútorok a konyha rugalmasabb elrendezését teszik lehetővé, és azzal az előnnyel is jár­nak, hogy költözéskor magunkkal vihetjük őket. Nem olyan meghatározó jellegűek, mint a beépített konyha­bútor. Egy nagyméretű konyhát teljesen berendezhe­tünk ilyen bútorokkal, vagy akár elhelyezhetünk egy-egy önálló darabot a beépített konyhabútor mellé, hogy így tegyük egyénibbé és érdekesebbé a konyhánk berendezését, különösen, ha az közvetlenül kapcsoló­dik a nappali szobához vagy az ebédlőhöz.

A szabadon álló bútorok másik előnye, hogy nem kell időt és pénzt szánni az összeszerelésükre. Állítsuk a helyükre a bútordarabokat, majd szükség szerint alakítsuk ki a gáz, az elektromos áram, valamint a víz-és csatornahálózathoz való csatlakozást. További előny, hogy akár darabonként is megvehetjük őket, és nem kell egyszerre akkora összeget kifizetnünk, mint a beépített konyhabútor esetében.

Konyhabútor

A szabadon álló kredenc különösen vidékies stílusú konyhák­ban mutat jól. Előnye, hogy rejtett és látható tárolási lehetősé­geket egyaránt kínál.

Sziget konyhában

A szigetszerű elem úgy néz ki, mintha szabadon álló bútor lenne, ám nem lehet elmozdítani, és akár tűzhelyet vagy mosogatót is építhetünk bele.

Hasznos ötletek

Egy kredenc vagy magas pohárszék ideális lehet az edé­nyek, evőeszközök és asztalneműk tárolására, és izgal­mas ellentétet képez a modern beépített konyhabúto­rokkal. Más szabadon álló darabot is érdemes beállíta­ni a konyhába: tálalót, húsbontó tőkét, márvány tetejű asztalt a tésztagyúráshoz vagy hagyományos stílusú lócát. Ezek tárolási lehetőséggel is szolgálnak. Asztalos megrendelésre elkészítheti, vagy régiségbolt­ban beszerezhetjük őket.

Másféle hatást vált ki egy-egy fémpolc vagy hálós ajtajú fémszekrény. Ha a lehető legmodernebb, speciálisan a maximális helykihasználásra tervezett szabadon álló darabokra van szükségünk, válasszunk laboratóriumi stílusú acélbútort, amely mosogatót és munkalapot – sőt néha még főzőlapot is – magában foglal. Ez egy egész szekrénysort kiválthat, vagy sziget­szerűen elhelyezve elválaszthatja a konyhát a hozzá kapcsolódó helyiségtől. Néhány ilyen jellegű konyha­bútorhoz alsó szekrények is tartoznak, mások lábakon állnak, így nyitottabb, tágasabb benyomást keltenek, és elfér alattuk egy-egy önálló tároló rekesz, zsúrkocsi vagy összehajtható szék.

Helykihasználó ötletek

Ha kevés hely van a konyhában, határozott, áramvonalas formákra van szükség, minden­féle felesleges díszítőelem nélkül.

Helykihasználó bútor

  • Alacsony belmagasságú helyiségben érde­mes félmagas felső szekrényeket felszerelni, mert a teljes magasságúak túlnyomasztóan hathatnak.
  • Szereljünk a szekrénysor végére záró elemet lekerekített polcokkal, hogy mutatósabbá tegyük a sarkokat.
  • Az ajtókat és a fiókokat fogantyúk helyett rejtett nyitókkal szereljük fel, hogy semmise szakítsa meg a bútorfrontok egybefüggő, fényes felületét.
  • Rejtsük a szerelvényeket nyitható homlok­lemez mögé, hogy semmi se törje mega szekrény szabályos vonalait.
  • Vágjunk le egy keveset a szekrények hátul­jából, hogy csökkentsük a mélységüket, és ne nyúljanak annyira be a helyiségbe.
  • Kifelé nyíló ajtók helyett válasszunk toló vagy redőnyös ajtókat.