Lakásdekoráció

Konyhai használat tervezése: konyhabútorok, megvilágítás, igénybevétel

A hagyományosan az otthon szívének tekintett konyha a legtöbbet használt tér a lakásban, ezért mielőtt elkezdünk a felújításról és az alkalmazni kívánt mintákról és színekről töprengeni, pon­tosan át kell gondolnunk, mit is várunk a konyhátok Szerencsések vagyunk, ha teljesen az alapoktól kezdhetjük a konyha átépítését vagy kibővítését.

Igénybevétel

Vegyük fontolóra, mennyi időt fogunk eltölteni a konyhában; hogy csak főzésre szolgál-e, vagy étkező­területet is ki kell-e alakítani benne, és hogy milyen készülékekre és tároló helyekre lesz szükségünk ahhoz, hogy kényelmesen főzhessünk. Nem sok helyen találni már manapság klasszikus tágas konyhát hatalmas tűz­hellyel és a vasárnapi ebédhez az egész család részére elegendő étkezőasztallal.

Konyha 2

Kisebb lakásokban a konyha sokkal inkább egyfajta kiszolgálóhelyiségként műkö­dik, és a hagyományos tevékenységek, például az étke­zés vagy a leckeírás, a nappali és hálószobákba szorul vissza. A konyhának azonban, méretétől függetlenül, meg kell felelnie a gyakorlati kívánalmaknak. Azt is vegyük számításba, hogy hány ember fogja rendszere­sen használni a helyiséget.

Legyünk reálisak a konyhaművészetünket illetően. Ne szerezzünk be egy csomó olyan készüléket, amelyet soha nem fogunk használni, és gondoljuk át, mekkora szekrényekre lesz szükségünk. Állandóan feltöltött kamrát szeretnénk, hogy bármikor egy szempillantás alatt összeüthessünk egy ebédet, vagy egyszerre csak annyi alapanyagot szoktunk vásárolni, amennyi egy étkezéshez kell?

Bárpult

A bárpult és a bárszékek kis helyen megvalósítható étkezőterületet alkotnak a konyhában, és aki itt helyezi magát kényelembe, az a főzés­sel foglalatoskodó háziasszonnyal is jól elcseveghet.

A konyhai munkafelület nagysága a következő megfontolandó részlet. Mérlegeljük, hogy akkora hely­re van-e szükségünk, hogy egyszerre akár három fogást is elkészíthessünk, és még maradjon hely a tészta ki-nyújtásához is, vagy reálisan mérlegelve valószínűbb, hogy többnyire csupán egytálételeket főzünk, amelye­ket nagyon kis helyen is elő lehet készíteni.

Hol legyen a mosógép?

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha van a házunkban külön háztartási helyiség vagy mosókonyha, ahol moshatunk, ruhát szárít­hatunk és vasalhatunk, esetleg elhelyezhetjük a szelektív hulladékgyűjtőt, a használaton kívüli kabátokat, sáros cipőket és más rejtegetni való holmikat. Ha nincs mosókonyhánk, de a kony­hában elég nagy helyünk van ahhoz, hogy leválasszunk egy ilyen célú területet, érdemes kihasználni a lehetőséget.

Ha erre nincs mód, gondoljuk át, hogy a mosást a konyhában kell-e végeznünk, vagy nem jobb-e a mosógépet máshol, például a fürdőszobában elhelyezni. Ha a rendelkezésünkre álló hely korlátozott, és szárítógépet is akarunk használni – ami télen különösen praktikus -, lehetőség szerint olyan készüléket vegyünk, amely mosó- és szárító­gép is egyben, hogy ne kelljen két külön készü­lékkel elfoglalni az értékes helyet.

Teljes átalakítás

Amennyiben abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy lehetőségünk nyílik néhány szerkezeti átalakítás­ra is, döntsük el, hogy a konyha teljesen különálló egység legyen-e, vagy esetleg jobb megoldás, ha egy nagyobb, nyitott elrendezésű tér részeként funkcionál (amerikai konyha). Ez utóbbi megoldás nagy előnye, hogy a határvonalak könnyebben áthelyezhetők. Ha a jelenlegi konyhánk nem túlságosan nagy, itt az alkalom, hogy tágasabbá tegyük, és ha szükséges, egy kicsit megnagyobbítsuk.

A konyha berendezésének újratervezése kiváló le­hetőség a világítás és a vizesblokk átalakítására is, hogy hatékonyabban tudjunk dolgozni, és az igényeinknek megfelelően átrendezzük a vízvezetékeket, vagy újabb konnektorokat szereltessünk be a konyhai gépeknek.

Nagy konyha

Nagyméretű konyhákban hasznos a szigetszerű kialakítás, amely plusz munkafelületként és rakodóhelyként szolgál, de szükség esetén térelválasztó szerepe is lehet a konyha és egy másik helyiség között.

Amerikai konyha

Az amerikai konyha közepén elhelyezett asztal és székek étkező­helyként szolgálnak, az összehajtható, valamint az átlátszó műanyag székek pedig tágítják a kis teret.

Az étkezőhely kialakítása

Néhány nagy konyhában lehetőség nyílik arra, hogy a helyiséget teljes értékű étkezőként is használjuk. Még a kis konyhákban is lekanyaríthatunk egy étkezősarkot, amely elég nagy a reggelizéshez vagy a kávézáshoz. A reggeliző pult jó ötlet beépített bútorú konyhákban, de akár még egy asztalkát is elhelyezhetünk valahová. A kerek asztalok kevesebb helyet foglalnak el, mint a szögletesek (ideálisak a kis kerti asztalok), és néhány összecsukható székkel megoldhatjuk, hogy több hely maradjon szabadon.

Ha a konyha nyitott terű nappali szobával szomszé­dos, az utóbbi felé bővíthetünk, és tágasabb étkezőhe­lyet alakíthatunk ki a két helyiség határán. A konyha­bútor egy eleme vagy egy szekrény kitűnő térelválasztó lehet, amennyiben egyértelműen szeretnénk jelezni, hogy két különböző területről van szó (a lekerekített szélű szigetszerű egységgel kevésbé éles határvonalat teremthetünk, és nem kell hegyes sarkokat kerülget­nünk sem), de a területek szétválasztását stílusváltással is megoldhatjuk. Másfajta padlóburkolattal (például linóleum helyett parketta) az étkezőhelyet szobaszerűbbé tehetjük, de az is jó megoldás, hogy más színűre festjük a falait.

Az alaprajz elkészítése

Ahelyett, hogy kizárólag a vizuális hatásra összpontosítanánk, szánjunk elegendő időt a konyha berendezésének praktikus megtervezésére. Érdemes tanácsot kérni lakberendező szakembertől, a konyha­bútort forgalmazó cégek többsége kínál ilyen szolgáltatást.

A munkaháromszög

A konyha tervezésekor mindenképpen tekintetbe kell venni a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény együtte­sét, amelyet a tervezők általában „munkaháromszög­nek” neveznek. Ezeket az egységeket úgy kell elhelyez­ni, hogy könnyen és akadálytalanul mozoghassunk közöttük. Először a mosogató helyét jelöljük ki, mert ha csöpögtetőt is csatlakoztatunk hozzá, valószínűleg ez lesz a pult leghosszabb egysége. (Ha mosogatógépet és mosógépet is szeretnénk betenni, ezek legyenek a mosogató közelében, hogy csökkentsük a vízszerelés költségeit.)

Ezután tervezzük meg egymás közelében az előkészítő és a főzésre szolgáló területeket. Ügyel­jünk arra, hogy a főzőlap és a sütő csak néhány lépésre legyen a mosogatótól. A hűtőszekrényt az előkészítő terület szomszédságában helyezzük el, de tartsuk távol a mosogató körüli forgalomtól. Próbáljunk a legfonto­sabb egységek közé egy-egy munkafelületet beilleszte­ni, de az előkészítő terület mindenképpen a főzőlap és a mosogató között legyen.

Konyha 2

A tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény alkotta praktikus munka­háromszög képezi a berendezés alapját. Megfelelő kialakítás esetén mindhárom pontot jól el lehet érni munka közben.

Személyre szabva

Kis konyhákban, amelyeket egyetlen ember használ, az U vagy patkó alakú elrendezés a legkézenfekvőbb. Ha egynél többen is megfordulnak majd a konyhában, a szekrénysorral és szerelvényekkel kialakított nyitott L alak megfelelőbbnek bizonyulhat. Hosszú, keskeny he­lyiségekben a kétsoros elrendezés a legpraktikusabb, ahol a készülékek és a munkafelületek a hosszú falak mentén nyernek elhelyezést. A nagyobb konyhákban akár szigetszerű egységet, bárpultot vagy étkezőasztalt is el tudunk helyezni.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő munkamagasság és az elérhetőség egyéni szempontjairól sem. Döntsük el, hogy számunkra a fiókok vagy a szekrények biztosí­tanak könnyebb hozzáférést a tárgyakhoz. Tervezzük a sütőt és a hűtőszekrényt szemmagasságba, a mély­hűtőt, amelyet ritkábban használunk, alacsonyabbra. Ügyeljünk rá, hogy a munkalap és a mosogató magas­sága megfeleljen a testmagasságunknak – nagyon kényelmetlen a konyhában úgy állni és dolgozni, hogy ezek túl magasak vagy túl alacsonyak. A minőségi konyhabútoroknak egyébként állítható lábai vannak, amelyeket tetszés szerinti magasságúra igazíthatunk.

A konyhabútor mérete

A modern konyhaszekrények különféle széles­ségben kaphatók, hogy maximálisan kihasznál­hassuk a rendelkezésünkre álló helyet. Általá­nosságban azonban elmondhatjuk, hogy a szabványos alsó konyhaszekrények 60 cm szélesek és körülbelül 60 cm mélyek (ezáltal a legtöbb szabványos konyhai készülék be­építhető), de a kisebb konyhákhoz igazodva léteznek 50 cm mély bútorok is. A szemmagas­ságba akasztható felső szekrények általában 32-35 cm mélyek. Mielőtt kiválasztanánk a bútorokat, ellenőrizzük ezeket a méreteket.

Egy kisméretű konyha könnyen túlzsúfolttá válhat a benne elhelyezett bútoroktól és háztar­tási gépektől. Gondoljuk át, nem lehetne-e kes­kenyebb bútorokkal levegősebbé tenni a helyi­séget (könnyen levághatunk egy darabot a bútorok hátuljából). Szellős hatást kelt, ha csak alsó szekrényeket teszünk be, és a falak felső részét szabadon hagyjuk.

Kör alakú konyha

A kör alakú konyha nagy kihívást jelent, és rendkívüli pontosságot követel a bútorok és munkalapok beillesztésénél, ezért ilyen helyiségbe érdemes méretre készíttetni a berendezést.

A konyhaszekrények

Mielőtt elkezdenénk a konyhabútor-szaküzleteket jár­ni, meg kell tudnunk, hogy pontosan mekkora hely áll rendelkezésünkre. Még ha szakemberrel terveztetjük is a konyhát, nem árt, ha milliméterpapírra magunk is fel­vázoljuk a tervrajzot, hogy jobban átlássuk az igényeket és a gyakorlati lehetőségeket.

  • Rögzítsük a helyiség minden méretét, a belmagassá­got is beleértve – sok gyártó készít ugyanis különbö­ző magasságú szekrényeket
  • Jelöljük be a helyhez kötött elemeket, például a radiátorokat, ajtókat, ablakokat, falmélyedéseket és szegélyléceket, tüntessük fel a méretüket, és ábrá­zoljuk a közműcsatlakozásokat (gáz, víz, áram) is.
  • Mérjük le az összes kiszögellést és a csöveket, amelye­ket meg kell kerülni. Akár fényképeket is készíthe­tünk emlékeztetőnek, hogy segítségünkre legyenek, amikor a tervezővel tárgyalunk.
  • Mérjük le azokat a berendezéseket, amelyeket meg szeretnénk tartani.

A munkalap megvilágítása

Tervezzünk hatékony világítótesteket a munkalapok megvilágításához. Válasszunk megfelelően elhelyezett mennyezeti lámpákat, ha a pultok fölött nincs felső szekrény. Ha a konyhabútorhoz szemmagasságba akasztott felső szekrények is tartoznak, a lámpákat ezek alá is felszerelhetjük. A még jobb megvilágítás érdeké­ben szabadon álló, halogén spotlámpákat helyezhe­tünk a sarkokba. Az üveges ajtajú felső szekrények bel­ső részébe szerelt lámpák finom háttérvilágítást adnak, és világító paneleket is szerelhetünk a falra a munka­lap fölé.

Keskeny konyha

A keskeny helyiség kedvezőtlen arányait korszerű bútorokkal és felületekkel ellensúlyozhatjuk. Mivel itt nincsenek felső szekrények, a mennyezeti spotlámpák közvetlenül megvilágítják a munkalapot.