Lakásdekoráció

Konyhai tároló helyek: beépített szekrények, egyedi tervezésű fiókok

Mivel a konyhában rengetegféle dolgot kell tárolni, többek között konyhagépe­ket, edényeket, étkészleteket, fűszereket, asztalneműket, mosószereket, szakács­könyveket és szemetesvödröket a szelektí­ven gyűjtött hulladékoknak, ezért itt több kreatív tárolási megoldásra van szükség, mint a lakás bármelyik más helyiségében. A modern bútortervezők egymással versengve próbálnak minél nagyobb kapacitású tároló helyeket kialakítani a lehető legkisebb helyen.

Beépített megoldások

A legnagyobb tároló helyet a beépített szekrényekben lehet kialakítani. Ezek segítségével a konyha rendben tartható akkor is, ha a minimális felszerelésen túl is van tárolni valónk. A beépített bútorok segítenek kihasznál­ni a holttereket is. Fiókok találhatók például az alsó szekrények lábazati részében közvetlenül a padló fölött, vagy kiforduló polcok a sarokelemekben. A ki­húzható elemekben borosüvegeket, zöldségeket vagy szemetesvödröt tarthatunk, olyan tárgyakat, amelyek máskülönben értékes helyet foglalnának el a pulton vagy a padlón.

Szekrények, fiókok, polcok

Van, aki úgy véli, hogy a fiókok könnyebb hozzá­férést biztosítanak az eszközökhöz, mint a szekrények, és általában hatékonyabban lehet elrakodni bennük. A betétek és elválasztok, a lapos fiók tartalmát szépen elrendezik, míg a különleges tárgyak befogadására nagyobb méretű fiókok állnak rendelkezésünkre, pél­dául rendkívül mély fiókok a lábosoknak és a fazekak­nak, illetve miniatűr fűszerfiókok.

A felső szekrények sora jól mutat, kis térben azon­ban elég nyomasztóak lehetnek. A nyitott polcok könnyedebbek, s amennyiben rendben tartjuk és rend­szeresen takarítjuk őket, praktikusak is. Jól mutatnak rajtuk a porcelán- és pohárkészletek, a fűszertartók és a különféle tároló dobozok. A vaskos „lebegő” fa-polcok, amelyeket hosszú csavarokkal kell felszerelni, hogy ne látsszon a felfüggesztés, és amelyeket a háttér­ben lévő fallal harmonizáló színűre festenek, úgy néznek ki, mintha a konyhabútor tartozékai lennének. A fém- vagy vastag üvegpolcok hűvösebb, funkcionálisabb benyomást keltenek.

Lebegő polc

A „lebegő” polcokat rejtett rögzítő elemekkel erősítik fel, és a bútorzat szerves részét képezik. Mivel nyitottak, könnyebben lerakódik rájuk a por és a szennyeződés, és mindig rendben kell őket tartani.

Egyedi tervezésű fiókok

A szabványos alsó elemekben négy fiók fér el akkora helyen, mint egy kétpolcos szekrény. A fiókok lehetővé teszik, hogy felülről tisztán láthassuk a tartalmukat ahelyett, hogy derékmagasságnál alacsonyabb szek­rényben kellene turkálnunk azért, hogy hátulról elő­halásszunk valamit. A leghatékonyabbak a keskeny, kihúzható fiókok, amelyeket úgy alakítanak ki, mint egy mély fiókot, de a belsejük rekeszekre van osztva, hogy mindkét oldalról jól láthassuk, mi van bennük, és mindent elérhessünk. Ezek alsó vagy teljes magasságú elemek, utóbbiakban egyetlen keskeny front mögött elhelyezhetjük kamránk egész tartalmát.

Fiók

A rendkívül mély fiókok a szekrények szerepét átvéve biztosítanak könnyen áttekinthető tárolási lehetőséget azoknak az edényeknek, amelyeket nem szeretnénk, elöl tartani.

Zsúrkocsik, tálcák, ládák

A beépített fiókokat önálló tárolókkal is kiegészíthet­jük, amelyeket az asztalok és munkalapok alá tolha­tunk, vagy a felső szekrények tetejére tehetünk, hogy ezzel is kihasználjuk a nagy belmagasságot. A fonott kosarak és dróttálcák evőeszközök vagy más holmik önálló tárolóiként bárhol elhelyezhetők, ahol helyet találunk számukra. Nagyobb fémládákban lábosokat és tésztaszűrőket tarthatunk. Szükség szerint zsúrkocsikat vagy görgős rekeszeket is beszerezhetünk. A kere­kes vágódeszka munkalapként szolgál, alatta pedig akár polcok is helyet kaphatnak.

Sínek, tartók, akasztók

A felfüggesztett tárolási mód helytakarékos. A gyakran használt eszközöket a munkalap fölött a falra rögzített, vagy a lap elülső éle mentén futó acélrúdra akaszthat­juk, a mennyezetre függesztett tartókkal pedig a fejünk fölött tárolhatjuk a serpenyőket, tepsiket és más edé­nyeket. A falra erősített fogasokon és kampókon tart­hatunk például bögréket, sajtreszelőt vagy mérőpoha­rat, a csöpögtető tálca fölé a falra szerelt rács pedig az edényszárítást is megoldja

Helykihasználó ötletek

Szerezzük vissza a felületeinket. Hacsak nem akarunk szándékosan falusias benyomást kelteni, ahol mindig minden elöl, van, helyezzük a fűszertartókat és dobozokat polcokra, vagy tároljuk őket a szekrényekben.

  • Ne engedjük, hogy a régről ránk maradt élel­miszerek feleslegesen foglalják a helyet. Rend­szeresen ellenőrizzük a szekrényeket, és dob­junk ki minden lejárt szavatosságú terméket.
  • Ne hagyjuk, hogy összegyűljenek a mosatlan edények. Minél hamarabb tegyük a mosogató­gépbe vagy mosogassuk el, majd tegyük el őket a helyükre.
  • A szelektíven gyűjtött hulladékoknak, például a papírnak, az üvegeknek és a konzervdobo­zoknak, találjunk egy félreeső, de könnyen hoz­záférhető helyet, és gyakran ürítsük a tartókat.

Tartók konyha

A rudak és akasztók használatával felszabadíthatjuk a munkalapokat a fontosabb eszközök számára. A képen egy szép emeletes boros­üvegállvány látható, amely szükség esetén soronként bővíthető.