Lakásdekoráció

Családi fürdőszobák – ötletek, tippek

1. Ötlet
Családi fürdőszoba

Látvány. Ebben a világos és élénk fürdőszobában az egyszerű kék-fehér összeállítás a legtöbbet hozza ki a helyiségbe áradó ter­mészetes fényből. Kulcsszerepe van itt a kényelemnek, így példá­ul egy lakályos, kék szőnyegnek, amely elég puha ahhoz, hogy für­dés után kisgyerekek hempereg­jenek rajta.

Színek. Ezt a színösszeállítást könnyű utánozni, csak ragasz­kodjunk a fehér dominanciájá­hoz, minek látványán a feltűnő, kék színfoltok dobhatnak. Fürdő­szobák esetében nincsenek a szí­nekre vonatkozó szabályok, de a kék, zöld és aqua árnyalatok természetes választásnak tűnnek egy olyan helyiségben, ahol min­den a vízzel kapcsolatos.

Szaniterek. E fehér szanitereknek van néhány elegáns részlete, me­lyek jóval karakteresebbé teszik azokat az átlagos fürdőberende­zéseknél. Szoborszerűen megformált a kád takarópanelje, mellyel a WC lábazatának oldalai harmo­nizálnak. A kék WC-ülőke a be­rendezés legmeglepőbb részlete, mely vidám és élénk, a gyerekek imádni fogják.

Csempeburkolat. Ha a csempe­burkolat is teljesen fehér lenne, az túlságosan kifakítaná a fürdőt. Ehelyett itt a standard fehér csempéket gyönyörű, kézzel fes­tett, egyenetlen felületű darabok­kal keverték. Ily módon nagyon hatásos látványt alakíthatunk ki viszonylag kevés drága csempe megvásárlása árán is.

Ablak. Ha fürdőszobánk nagy­méretű ablaka elég távol áll a für­dőberendezésektől, s így nem fröcsköljük le, nyugodtan akaszt­hatunk rá függönyt. Ezt a fehér, füles függönyt napközben is az ablak elé húzhatjuk, mivel finom, fátyolszerű anyaga átengedi a napfényt s nagyszerűen illik a hely üde, szellős hangulatához.

2. Ötlet

Családi fürdőszoba

Látvány. Delfinmintás csem­pék, kagylóberakásos WC-ülőke és tükör, továbbá rengeteg ho­mokszínű csempe adja e helyi­ség tengerpart ihlette vidám hangulatát.

Színek. A semleges hátteret al­kotó magnólia árnyalatú falak a körbefutó, krémszínű csempék­kel harmonizálnak. Homokszínű törülköző, továbbá itt-ott feltűnő barna és krémszín mintás kedves kagylók egészítik ki a semleges összeállítást. A látvány finom részlete a delfinmintás bordűr csempe, amely sötétebb színnel és rengeteg vidámsággal egészíti ki az összeállítást.

Csempeburkolat. Ebben a fürdő­ben a falakat derékmagasságig mozaikcsempe borítja. Bár ez rengeteg csempét jelent, lágy, krémes színük révén mégsem uralják a teret. Az ezeket szegé­lyező téglalap alakú, delfinmintás csempe energikus és drámai hatást kelt, ez különíti el a csempé­ket a magnólia árnyalatú falaktól (mely összeállítás a bordűr nélkül unalmasnak hatna). Ez a vízszin­tes sáv a valóságosnál nagyobb­nak mutatja a teret.

Szaniterek. Ezen egyszerű, fehér szaniter fényes, krómozott csap­jai, fogantyúi és lágy, lépcsőzetes pereme mind hozzájárulnak a he­lyiség kedves, barátságos hangu­latának kialakításához. Egyetlen lehetőséget sem hagytak ki a ten­gerparti téma kibontásához, így például a WC-ülőkét kagylóbera­kás díszíti, melyet a gyerekek is garantáltan imádni fognak.

Kiegészítők. Tengeri-csillag min­ta teszi jellegzetessé a törülköző-és vécépapírtartó garnitúrát. Még több kagyló jelenik meg a tükör berakásos keretén, az öb­lítőtartályon és a csővezetékeket rejtő polcon, egyszóval rengeteg megfogható és gyönyörködtető kagylót találhatunk itt.

3. Ötlet

Családi fürdőszoba

Látvány. Lágy, barnás rózsaszín színösszeállítás és takaros fürdő-berendezés gondoskodik e fürdő visszafogott eleganciájáról. A fal­ra szerelt tároló dobozok nagysze­rű látványt nyújtanak, rendkívül praktikusak s ezeknek köszönhe­tően bőven akad látnivaló a kicsik számára is.

Színek. Egy kagylógyűjtemény ihlette a fürdő lágy színeit. Ez a barnás-rózsaszín árnyalat kifi­nomult hatást kelt anélkül, hogy kisebbnek mutatná a teret, ellen­tétben egy erősebb rózsaszínnel. A krémszínű szaniter tökéletesen illik környezetébe s nem olyan feltűnő, mint amilyen a hófehér változata lenne. A kőszínű padló és falicsempék barátságos és semleges árnyalatukkal teszik nyugalmassá a légkört.

Szaniterek. Ezt az elegáns és íz­léses berendezést az egyik barkácsáruház leértékelésén vá­sárolta a tulaj, amely azt bizonyít­ja, hogy nem kell feltétlenül sokat költenünk, ha jól tervezett szaniterre vágyunk. A WC vízöblítő tartálya magas és keskeny, így kevés helyet foglal a falon, a mos­dónak pedig lágy és kompakt for­mái vannak.

Radiátor. Ez az ötletes modell egy radiátort és egy törülköző­tartót ötvöz magában. Egy régi, elemes radiátor alkotja a szerke­zet közepét, melyet fényes króm­cső vezeték vesz körül, melyre a törülközőket akaszthatjuk szá­radni. Ez is egy olyan kompakt eleme a fürdőnek, amely nagy­szerűen illeszkedik ebbe a helyhi­ánnyal küzdő térbe.

Tárolók. A kád beépítésével még több tárolóhelyet hoztak létre. A kád vége egy csempézett polc, melyre fedeles rattan kosarakat állítottak, míg alatta szekrény rej­tőzik, melybe egy ajtón keresztül nyúlhatunk be. Ebbe biztonságosan elzárhatjuk a gyerekek elől a veszélyes tisztítószereket.

4. Ötlet

Családi fürdőszoba

Látvány. Egyszerűsége teszi ide­álissá ezt a fürdőt felnőttek és gyerekek számára egyaránt. A kedves, barátságos színek, az egyszerű csappal kiegészített ha­talmas kád, s a kis kutakodó ke­zek elől elrejtett fürdőszobai kel­lékek teszik lehetővé, hogy mind a felnőttek, mind a gyerekek jól érezzék magukat itt. A nyugodt színek és letisztult formák gon­doskodnak arról, hogy egy nehéz nap után maradéktalanul kipi­henhessük magunkat.

Színek. A levendula nagyon nyugtató hatású árnyalat, mely fehérrel társítva egyszerű, tiszta látványt nyújt. A csíkos csempék, melyek a kád érdekes cseppfelfo­gó falát alkotják, tökéletesen ke­verik e két színt, a képkeretek és a polc meleg barna fafelülete pe­dig épp a szükséges tonális variá­ciót adja az összeállításhoz.

Szaniterek. Ez a fürdőberende­zés a legjobb formájában mutat­ja az egyszerű, modern designt. Az élek lágyak és lekerekítettek (ez pont megfelel egy olyan helyiségben, melyet gyerekek is használnak), a fürdőkád pedig nagyvonalú arányai ellenére sem túl tolakodó. Ebben a fürdőben nem találunk zuhanyberende­zést. Ebben az egyszerű térben nagyszerű lehet megmártózni a diszkrét és elegáns csappal fel­szerelt kádban.

Padlóburkolat. A fehér padló­deszkák egyrészt illenek a szín­összeállításhoz, másrészt nagyon praktikusak. A festék- és lakkréte­geknek köszönhetően teljesen vízállóak, ami itt elengedhetetlen, mivel, ahol gyerekek is fürödnek, ott elkerülhetetlen a kifröcskölt víz. A puha, levendulaszínű kilépő folytatja a színharmóniát, barát­ságosabbá teszi a nagy, fehér felü­letet, s amikor kiszállunk a kád­ból, valami lágyra léphetünk.

Kiegészítők. A zsúfolt fürdőszoba nem gyerekeknek való. Itt, mint azt a tükörből is láthatjuk, polcok állnak rendelkezésre, hogy az összes fürdőkelléket elhelyezhes­sük, minek következtében a helyi­ség többi része rendezett marad.

5. Ötlet

Családi fürdőszoba

Látvány. Ez a világos, kedves für­dő gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt tetszik. Hívogató és ba­rátságos, s rengeteg érdekes részlet bújik meg benne, ami azt jelenti, hogy mindenki találhat benne valami megfogni, nézeget­ni való apróságot.

Színek. A klasszikus formájú szaniter fehér színe jól társítható bármilyen színnel. A lágyzöld fa­lak és beige csempék jól illenek egymáshoz és a toll-kavics min­tás beige rolóhoz. Az összeállítást kosarak, törülközők és a padló beige és olívzöld árnyalatai egé­szítik ki. A fából készült faliszek­rény sötétebb, drámaibb színe kontrasztot képez ezekkel.

Falak. A falakat viszonylag maga­san borították csempével, ami a kád körüli falrészeket óvja a gyerekek fröcskölésétől és a ké­zi zuhanytól. A csempeburkolat a csővezetékeket is szépen elrejti a kád végénél és a mosdó alatt. Ha ilyen sok falfelületet egyszerű beige csempékkel burkolnánk, az eredmény kissé unalmas látvány lenne, ezért, hogy érdekesebbé tegyék, egyenetlen felületű csem­pét választottak, amelynek felszí­ne a fényt visszaverve érdekes mintázatot ad.

Tárolók. Ebben a fürdőszobában ügyesen használták ki a különbö­ző felületeket. A csővezetékek beépítésével polcokat hoztak lét­re, a kád végében rendelkezésre álló teret és az ablakmélyedést is tároló hellyé alakították, melyekre kosarakat, vázákat és fogmosó poharakat állítottak. A faliszek­rény a gyerekektől távol tartja a fürdőszobai apróságokat, de rá­csos ajtajának köszönhetően tar­talma jól látható. Egy nagy szizálkosárban, melynek beige színe harmonizál az összeállítás egészével, tárolhatjuk a mosnivalókat vagy a törülközőket.

6. Ötlet

Családi fürdőszoba

Látvány. E világos, tágas fürdő­ben bőséggel találhatunk gyerek­szem számára kedves színeket és érdekes részleteket. A türkiz fa­lak, a halványlila és fekete csem­pék és a szép padló teszi a helyi­séget barátságossá és élénkítő hatásúvá, ráadásul rengeteg polc és rakodófelület áll rendelkezés­re, hogy a pipere holmikat gyer­mekektől távol tarthassuk.

Színek. E fürdő három kulcsszí­ne a türkiz, a halványlila és a fe­kete. A régi, mintás tapétát élénk türkiz festékkel mázolták át, mely színt halványabb árnyalatú lilával társították, ami végigfut a fafelületeken, a kád takarópa­neljén s még ráadásul néhány csempén is. A látványnak hatá­rozott színt ad az ablakkeret és a fürdőterület körül futó fekete csempék bordűrje.

Csempeburkolat. A túlnyomó­részt fehér csempék magasan a kád fölé nyúlnak, így nyugodtan zuhanyozhatunk, s a gyere­kek fröcskölése sem árthat a fa­laknak. A fehér felületet keskeny, téglalap alakú csempékkel törték meg, melyek körbeveszik és kö­zépen keresztezik a fehér terüle­tet, s amelyek közül némelyiket fekete, míg másokat lilára festet­tek. Ezek harmonizálnak a fafelü­letekkel. Az átfestés nagyszerű módja annak, hogy a csempék­nek új életet adjunk. Látogas­sunk el a helyi barkácsáruházba, és vizsgáljuk át a leszállított árú csempefestékeket. A mosdó mö­gött látható kagyló és tengeri csikó motívumos cseppfelfogó fal kedves és vidám ékessége a fürdőnek.

Lambéria. Hornyolt deszkalam­bériát használtak a kád és a cső­vezetékek takarására. Halvány orgonaszíne kedves, vidékies han­gulatot és közvetlen, családias látványt teremt. A csővezetékek beépítésével létrejött felület hasz­nos polc a fürdőkellékek számára.

7. Ötlet

Családi fürdőszoba

Látvány. Egyszerű, színes, tiszta és rendezett felületeivel tökéletes családi fürdőszoba látható a képen. A derékmagasságig csem­pézett falak biztosítják, hogy a kád és a mosdó körüli felület vízálló legyen, a kád fölött maga­san elhelyezett polc pedig a gye­rekek kezétől tartja távol a fürdő­kellékeket.

Színek. A sárga és zöld tavaszt idéző kombinációja tökéletesen illik ehhez a napsütötte helyiség­hez. A csillogóan fehér ablakkeret és a ragyogó, fehér berendezés áradóan üdévé teszi a látványt, míg a halvány fapadló még nagyobbnak és világosabbnak mu­tatja a teret.

Szaniterek. Barátságos, lágy vo­nalai és lekerekített peremei van­nak ennek az egyszerű, modern fürdőberendezésnek. A falmélye­désbe illesztett kádnak köszönhe­tően a tér, ha lehet, még tágasabbnak és rendezettebbnek látszik. Egy kézi zuhany hasznos kiegészítője lehet olyan fürdőszobának, melyet gyerekek is hasz­nálnak. Ezzel sokkal biztonságo­sabban csutakolhatjuk le őket, vagy moshatjuk meg hajukat, mint a hagyományos, falra szerelt változat segítségével. Ezzel a ká­dat is kiöblíthetjük, miután a kis szurtosok összefröcskölték.

Ablak. Azzal, hogy a kádat az ablak alá építették be, az ablak­párkány átalakult a fürdőszobai kellékek tárolóhelyévé. Ennek eredményeképpen nincs akkora szükség robusztus szekrényekre, vagy más tárolófelületekre, me­lyek csak zsúfolttá tennék a teret. Az egyszerű rolót az ablakpárká­nyon álló dolgoktól függően, egészen mélyre ereszthetjük. Az ablak keretét néhány réteg lakkal tették vízállóvá.

Kiegészítők. Egészen kevés ki­egészítőt találhatunk itt, ezért a helyiség tágas és derűs. Két vé­kony sínt szereltek a csap fölött a falra, melyek biztosítják, hogy a törülközők már akkor kezünk ügyében legyenek, mielőtt még kilépnénk a kádból. Diszkrét és elegáns az üvegpolc, amely távol tartja a gyerekeket a fürdősóval teli üvegektől. Virágok teszik tel­jessé a tavaszi hangulatot, a fog­kefetartó és a szappantartó pedig illik a berendezés ízlésesen ren­dezett látványához.

8. Ötlet

Családi fürdőszoba

Látvány. Ebben a fürdőben minden könnyed és barátságos. Jut hely egy szabadon álló zu­hanynak, egy nagy kádnak, s bőségesen található tárolóhely is a család minden tagjának für­dőkellékei számára. Puha sző­nyeg, lágy színek és vonalak – egy enteriőr, amely felnőtthöz, gyerekhez egyaránt illik.

Szaniterek. Egy mindkét végén lekerekített kád ideális kétgye­rekes családok számára – egy­szerre és kényelmesen megfür­dethetjük őket, amivel meleg vizet és energiát is spórolha­tunk. Ennek a hatalmas modell­nek lágy vonalai vannak, csak­úgy, mint a mosdónak, míg a zuhany kicsit hagyományosabb megjelenésű. Az óriási zu­hanyrózsából bőségesen ömöl­het a víz, de a falat teljes magasságában borító mozaik­csempe az egész területet víz­hatlanná teszi.

Színek. Lágy rózsaszín és törtfe­hér adja a hátteret ebben a fürdő­ben, mely színek finomak, barátságosak, de nem annyira hidegek és tiszták, mint a fehér. Az összeállí­tást zöld zuhanyfüggöny és málna­színű kilépő teszi élénkebbé.

Tárolók. Ha van elég helyünk, és szeretjük kezünk ügyében tartani a pipere holmikat, egy hosszú polc falra szerelésével minden tárolás­sal kapcsolatos problémánkat egy­szeriben megoldhatjuk. Ezt a szép és praktikus polcot csinos üvegek, vázák és gyertyák tarkítják.

Padlóburkolat. Fürdőszobákban legpraktikusabb burkolat a csem­pe, a szőnyeg puhasága pedig különösen barátságossá tehet egy olyan teret, amelyben sokat tar­tózkodunk mezítláb. Kérjünk felvilágosítást a gyártótól, hogy az általunk választott darab ned­vességtűrő-e és használható-e fürdőszobában.

9. Ötlet

Családi fürdőszoba

Látvány. Egy hatalmas ablaknak köszönhetően rengeteg fényt kap ez a tágas fürdő, melyből a lágy kékek és üde fehérek színösszeál­lítása a legtöbbet hozza ki. A be­rendezésnek és a kiegészítőknek kissé régies hangulata van, míg néhány kagyló és kavics, s a ked­ves, halmintás kilépő a tenger­part látványát idézi. Ezekben kedvtelve gyönyörködhet gyerek és felnőtt egyaránt.

Színek. A kéken antikolt falak jó­val élethűebben idézik meg a fel­hőtlen ég látványát, mint az egyöntetű kék felületek. Először fessük fehérre a falakat, majd széles, szabálytalan ecsetvoná­sokkal mázoljuk át erősen felvi­zezett oldattal, hogy a kék alól át­tűnhessen a fehér alap.

Szaniterek. A lábaskád-repro­dukció ragyogóan társul a mos­dóval és a WC-vel, azok retro vonalainak köszönhetően. E for­mák nagyszerűen illenek egy családi fürdőszobához, melynek egyszerre teherbírónak, praktikusnak és szépnek kell lennie. Különálló zuhanyfülkének már nem jutott hely, ezért a kád fölé szereltek egy zuhanyrózsát és egy mozaikmintás zuhanyfüg­gönyt, amely a kifröccsenő víz­től óvja a padlót.

Padlóburkolat. A fapadló nagy­szerű és higiénikus burkolata le­het a fürdőszobánknak. Itt ennek aranyló fenyőszíne teszi barátsá­gosabbá ezt az üde enteriőrt, és jól harmonizál a WC-ülőkével. Ügyeljünk arra, hogy a padlót fe­dő lakkréteg tökéletes legyen, hogy megóvhassa a fát a megvetemedéstől.

Kiegészítők. Sok szép kiegészítő látható ebben a fürdőben, melyek megteremtik nyugodt karakterét, és a tér sem hat rendezetlennek. Az öblítőtartály teteje otthont ad egy cserepes növénynek, kagylóknak, egy mécsesnek és egy képkeretnek is, az ablak mellett pedig szép, fűzfavesszőkkel teli váza nyújt dekoratív látványt. A régi, fonott karosszék tökélete­sen illik a helyiség óvilágot idéző hangulatához, míg a modern ki­lépő kis vidámságot csempész a fürdőbe.

10. Ötlet

Családi fürdőszoba

Látvány. Az egyszerű szaniter ebben a színes, családi fürdőben szabad teret enged a dekoráció kreatív alkalmazásának. A fé­nyes, kék csempék és az átlósan fektetett padló életre kelti ezt a helyiséget.

Színek. A 70-es években a szí­nes szaniter rendkívül népszerű volt, manapság a fehér a legdiva­tosabb szín, ami nem is csoda. A fehér bármilyen színnel jól tár­sítható, tiszta, üde és időtlen. Itt a falak barátságos orgonalilája (ez a pihentető árnyalat lusta für­dőzésre csábít) vibráló kék csempékkel (melyek vidámak és üdék, gyerekeknek nagyszerűek) társul. Természetes hangot üt meg a halvány fapadló, míg az összes többi kiegészítő kék vagy lila színű, így a helyiség hangula­ta kiegyensúlyozott és nyugodt marad.

Szaniterek. Lágy íveivel és ízlé­ses alakjával ez a fürdőberende­zés szinte bármilyen enteriőrben jól mutatna. A csapok fehér fo­gantyúi valóban üde hatásúak, s a vízöblítő tartály rejtett nyomógombja különlegesen elegáns és modern.

Falak. A kék csempe tökéletes választás egy fürdőszobába, mi­vel színe üde, és a tengert idézi egy olyan helyiségben, ahol min­den a víz körül forog. A felső sor­ban világosabb és ezüstbetétes, sötétebb csempék váltakoznak. Ezek kedves bordűrt alkotnak, melyen az ezüstberakás a képen nem látható tükör keretével, a polc és a törülközőtartó fémes felületeivel harmonizál. A felettük húzódó orgonaszínű falfelület kis­sé nyugodtabbá teszi az összeál­lítást. Egy kék festmény tökéletes harmóniát alkot a csempékkel.

Padlóburkolat. A fapadlót átló­san fektették, ezzel a szellemes trükkel egy négyszögű fürdő ke­vésbé dobozszerűnek és tága­sabbnak hat. Olyan fürdőszobák­ban is nagyszerű szolgálatot tehet egy ilyen megoldás, ahol a csempesorok túlságosan vona­las, szimmetrikus látványt alkot­nak, hisz a parketta diagonális csíkjai segíthetnek oldani ezt a hatást.