Lakásdekoráció

Ülőgarnitúra kiválasztása a nappaliban: kanapé formája, kényelmes székek

A hagyományosnak számító, a kandalló vagy a televízió elé félkörben elhelyezett háromrészes ülőgarnitúra helyett a mo­dern nappali szobákat inkább különböző méretű és alakú különálló bútordarabok­kal rendezik be, ami lehetővé teszi, hogy az ülőhelyeket a szoba alakjához igazítsuk, és személyesebb stílust alakítsunk ki.

Rugalmas lehetőségek

A berendezési tárgyak legyenek rugalmas elrendezésű­ek, mint amilyen például egy kisméretű kanapé, több karosszék és néhány összecsukható szék párnával. Van, aki hátradőlve szeret ülni, mások egyenes háttal, ezért teremtsük meg a választás lehetőségét.

Antik dívány

A hagyományos antik dívány e modern változata egyszerű, letisztult vonalaival és a készítéséhez használt természetes anyagokkal hat.

A kanapé formája

A kanapé még ma is a legfényűzőbb megoldás, s ha van hozzá elég hely, valószínűleg mindenki szívesen beszerez egyet. Mérjük fel a lehetőségeket, és ne feltét­lenül a lehető legnagyobbat válasszuk, amely még be­fér a szobánkba. Elképzelhető, hogy két kisebb kanapé L alakban vagy egymással szemben jobban illik a helyi­ség arányaihoz. A kanapékat zsámolyokkal, puffokkal vagy nagy ülőpárnákkal egészíthetjük ki, ha nincs elég hely karosszékek számára.

Nappali berendezés

Rugalmasabb a nappali berendezése, ha van benne egy-egy nem a garnitúrába illő darab, amelyet szükség szerint lehet mozgatni a szobában.

A nyitott elrendezésű nappali szobákhoz különösen jól illő sarokkanapékból hatalmas választék áll rendel­kezésünkre. Az többségében alacsony háttámlás, szög­letes vonalú bútordarabbal maximálisan kényelmes ülőhelyet alakíthatunk ki amúgy kihasználatlan sarkok­ban. Külön erénye, hogy moduláris bútor, amelyet olyan alakzatban állíthatunk fel, amilyenben tetszik.

Érdemes körülnézni a szokványostól eltérő formájú kanapék között is. A gyakran mutatós fakerettel és elegáns, részben párnázott karfával készült antik szófák általában kisebbek, kecsesebb vonalúak, és érdekes kontrasztot képeznek a modern környezettel. Az egyik végén magasított fejrészű, alacsony háttámlával rendel­kező klasszikus sezlon karcsúbb és könnyedebb megje­lenésű, mint a kanapék (bár az elhelyezését meghatá­rozza, hogy melyik végén van a magasított fejrész, ezért vásárlásnál erre is figyeljünk). Az elegáns, két végükön hajlított karfával készült heverőket a falhoz lehet tolni, és párnákkal kényelmes háttámla alakítható ki rajtuk.

Praktikus tanácsok

  • Ne próbáljunk túl sok bútort bezsúfolni a nap­pali szobába – nem mutat jól, és nem is ké­nyelmes. Csak annyi ülőbútor legyen benne, amennyi szellősen elfér, szükség esetén áthozhatunk székeket a másik szobából.
  • Ne tegyünk be újabb és újabb bútordarabo­kat csak azért, hogy változtassunk a beren­dezésen. Ha meguntuk a bútorokat, újítsuk fel őket a meglévő darabok kreatív átalakítá­sával, rendezzük át a szobát, vagy cseréljük ki a huzatokat és a díszpárnákat.
  • Ne hagyjuk, hogy a televíziókészülék diktálja az ülőgarnitúra elrendezését. Vegyük számí­tásba az ablakok és ajtók elhelyezkedését, ha van kandalló, azt is, s ezek után helyezzük el a televíziót a megfelelő helyre.
  • Kisméretű nappali szobában az alacsony ülőgarnitúra mutat jól, amely magasabbnak tünteti fel a mennyezetet, és általában tága­sabbnak a szobát. Az alacsony ülőhelyek azonban kényelmetlenek lehetnek az idős vagy nehezen mozgó vendégek számára.
  • A nagyméretű kárpitozott bútorok drágák. Az olcsóbb kanapék és karosszékek minő­sége megfelel az árnak, ám ezek a darabok nem lesznek örök életűek. A használt minőségi ülőgarnitúrák adott esetben jobb beruházásnak bizonyulhatnak.

Székek

Nem feltétlenül kell a nappali szobánkba kanapét beál­lítani, ha a helyiség erre nem alkalmas. A szoba stílusá­hoz illő karosszékek, kényelmesebbek és sokkal jobban mutatnak, mint egy olyan kanapé, amelyet szabályosan bepréselnek a számára túlságosan kis helyre. A bőr karosszékek jól mutatnak önmagukban is, elegáns, klasszikus megjelenésűek, ami jól érvényesül semleges, modern környezetben.

Ne hagyjuk, hogy az összhatás túl funkcionálissá és irodaszerűvé váljon, de kerüljük a másik végletet is, hogy a nappalink úgy fessen, mint egy tizenkilencedik századi űri szalon. A legkényelme­sebb és legvonzóbb stílus „képlékeny” és kissé kopot­tas, praktikusságot és tartósságot sugároz anélkül, hogy túlságosan antiknak tűnne.

Felmérés

A konyha mellett a nappali szoba az, ahol a leginkább szükség van a pontos tervezésre. Ne essünk abba a hi­bába, hogy nagyméretű bútordarabokat vásárolunk anélkül, hogy legalább kétszer ellenőriznénk a mérete­ket. Ragasszunk össze régi tapéta- vagy újságpapír­darabokat a megfelelő méretre, és próbáljuk ki, hogy jól elfér-e a bútor, amit kinéztünk. Meg leszünk lepve, milyen nagy helyet foglal el!

Kényelmesen körül tud­juk járni? Van elég hely, hogy poharakkal megrakott tálcával elmenjünk mellette? Eltakarja a fűtőtestet, vagy esetleg túl hangsúlyos a látványa? Legtöbbször némi kompromisszumra van szükség, és szinte lehetet­len, hogy a nappali szobánk abszolút tökéletes legyen, ám a lakberendezés művészete arról szól, hogy felfedezzük és kihasználjuk a meglévő lehetőségeket.