Lakásdekoráció

Gépek és szerelvények a konyhában: ötletes mosogató, főzőlap

A konyhai eszközök beszerzésekor nemritkán hatalmába kerít bennünket a túlzott mohóság, hiszen mindegyik olyan hasznosnak tűnik, és azt szeret­nénk, hogy a konyhánk a lehető legjob­ban felszerelt legyen. Először mégis próbáljunk az alapvető dolgokra, például a hűtőszekrényre és a tűzhelyre összponto­sítani, majd a helytől és a pénztárcánktól függően vegyük sorra a többi lehetőséget.

Méretek és arányok

A szabványos készülékek 60 cm szélesek (mint a szab­ványos konyhai alsó szekrények), de ha a konyhának nem kell egy egész családot ellátnia, ennél kisebb készülék is elegendő lehet. Mosogató- és mosógépet például 45 cm szélességben is forgalmaznak a szűk he­lyekre és a kisebb háztartásokra is gondolva. A rendkí­vül kevés hellyel rendelkező konyhákban jó megoldás egy 55 cm széles vagy mini hűtőszekrény. A másik végletet jelentik az extraméretű háztartási gépek, például az amerikai stílusú óriási hűtő-fagyasztó szekrények.

A szabványos főzőlap négyégős és négyzet alakú, bár manapság már kaphatók más méretű főzőlapok is különféle elrendezésű égőkkel. Választhatunk két-égőset is, ha nincs szükségünk többre. Ha a munkalap túl keskeny a szabványos főzőlaphoz, keskeny, egy sor­ban elhelyezett négy égőt tartalmazó főzőlapot is beépíthetünk. Nagyobb a rend, és plusz munkaterületet nyerhetünk, ha a főzőlapnak lehajtható teteje van. Beszereltethetünk pluszégős főzőlapot vagy dupla sütőt is, ha nem vagyunk helyszűkében, sőt akár egy szabadon álló tűzhely is szóba jöhet.

Álljunk ellen a kísértésnek

  • Kerüljük az olyan „ügyes kisgépek” vásárlá­sát, amelyekre semmi szükségünk sincs, és szabaduljunk meg azoktól, amelyeket valószínűleg soha nem fogunk használni.
  • Vegyük számba azokat a vízforralókat, turmixgépeket és kenyérpirítókat, amelyekből kettő is van – válasszuk ki mindegyikből a jobbat, a másikat pedig selejtezzük ki.
  • Ne hagyjuk, elöl a pulton a robotgépet, a ke­nyérsütőt vagy más készülékeket, hacsak nem használjuk őket naponta, mert csak út­ban vannak, elpiszkolódnak, és folyton tisztít­hatjuk őket. Tároljuk ezeket valahol máshol, lehetőleg zárt helyen.

Ötletes mosogatók

A mosogató a konyha egyik legfontosabb tartozéka. Sokféle méretben és alakban kapható, beleértve a sa­rokmosogatót is, amely amúgy kihasználatlan helyekre építhető be. Mini mosogató is létezik, amely négyszög­letes kialakítású és elég mély is, de nem foglal el sok helyet. Ha mosogatógépünk van, vagy egyszerre csak kevés edényt szoktunk elmosogatni, nincs szükség nagy csepegtetőtálcára.

A kétmedencés mosogató hasznos az olyan konyhá­ban, ahol elegendő hely áll rendelkezésre. Ha viszont nincs sok helyünk, keressünk olyat, amelyhez az egyik medencére illeszthető vágódeszka is tartozik, hogy ezzel is növeljük a munkafelületet. A mosogatóra min­denképpen lengőkaros keverőcsapot szereltessünk.

Elrejtett kincsek

Ha igazán kevés hely áll rendelkezésünkre, például, ha egy főzőfülkét szeretnénk leválasz­tani egy apró lakás nappali szobájából, állítsunk be olyan mini konyhát, amely egyetlen bútor­darabban tartalmazza az összes alapvető konyhai berendezést. Divatos, formatervezett rozsdamentes acél kivitelben is kapható ilyen egység.

Mosogató, hűtőszekrény csepegtető-tálca, beépített főzőlap, grill, mikrohullámú sütő, sőt még egy mosogatógép is beleférhet egyet­len kredencméretű bútordarabba, amelyet felső szekrények egészítenek ki. Forgalmaznak olyan változatot is, amelyik beépített sütőt és fagyasztós hűtőszekrényt is tartalmaz, mások háromszög alakú modulként beilleszthetők egy sarokba – praktikus megoldásként egy mutatós harmonikaajtó mögé.

Mosdó

A kerek, süllyesztett mosogató helytakarékos megoldás a kisméretű konyhákban csakúgy, mint a flexibilis csaptelep, amely félrehajtható, ha nincs rá szükség.

Tűzhely

Nem kötelező szabványos, négyégős, négyzet alakú főzőlapot válasz­tani. A különféle elrendezésű főzőlapok jól illenek a változatos alaprajzú és stílusú modern konyhákba.

Ügyes kombinációk

Ha a konyha nem elég nagy, állítsunk be többfunkciós gépeket, mint a mosó-szárítógép vagy a fagyasztóval egybeépített hűtőszekrény. Egyes kombinált tűzhelyek­ben mikrohullámú sütő is van, sőt van olyan mikrohul­lámú sütő, amelynek az oldalán kenyérpirító nyílást is kialakítottak. Léteznek többfunkciós konyhai robotgé­pek, amelyek a szokásos üzemmódokon túlmenően nemcsak főzni és párolni tudnak, hanem még elektro­mos mérleget is tartalmaznak.

A tűzhely egyik legfontosabb kiegészítője a pára-és szagelszívó, amelyre különösen az amerikai konyhák esetében van szükség. A szagelszívók többségébe lámpa is van beépítve, sőt az egyik legkorszerűbb modell szag­elszívó és mikrohullámú sütő egyben