Lakásdekoráció

Hogyan fessünk beltérben falat, mázoljuk ajtót, ablakot? [TIPP]

Ideális esetben a festést jól szellőző helyi­ségben kell végezni, nappal, hogy kihasz­nálhassuk a természetes fény nyújtotta előnyöket. Ha mesterséges fény mellett festünk, néhány felületi hiba elkerülheti a figyelmünket Legjobb, ha meghatáro­zott sorrendben, a szoba legmagasabb pontjától a legalacsonyabbig haladunk.

Tetőtől talpig

Kezdjük a festést a mennyezettel, mert egy kevés beltéri falfesték elkerülhetetlenül lecseppen vagy ráfröccsen a falra.

Teljes festés lépései

Lépések:

 1. Átlagos, egyablakos és egyajtós szobában kezdjük a mennyezet festését az ablak felé eső oldalon, és haladjunk végig a mennyezeten úgy, hogy körülbelül egy méter széles, párhuzamos sávokban hordjuk fel a beltéri festéket, amíg el nem érünk az ajtó felőli oldalra (a fenti ábrán 1-5). Egyszerre akkora területen dolgozzunk, amekkorát kényelmesen el tudunk érni, akár rögtönzött állványon, akár létrán állva festünk. Ha rozetta vagy középre szerelt lámpa van a mennye­zeten, fessük szépen körbe egy kisméretű ecsettel, majd folytassuk a sávos festést.
 2. A következő lépés – amennyiben szükséges – az, hogy alapozót és közbenső bevonatot hordunk fel az összes fafelületre, a keretekre, az ajtóra és a szegély­lécekre, amit lehetőleg egy éjszakán át hagyunk száradni.
 3. Ezután fessük le a falakat. Kezdjünk az egyik fal bal felső sarkán, és ecsettel, hengerrel vagy festőpárnával dolgozva egyszerre körülbelül egy négyzetméternyi területet fessünk le. Haladjunk a mennyezettől lefelé, a padló irányába függőleges sávokban (fenti ábra 1-4). Ilyen sorrendben fessük végig a fal többi részét, majd a többi falat is. Fejezzük be az egyik falat teljesen, mielőtt egy másikat elkezdenénk. Az ablak mellett egy kisebb ecsettel fessük körbe a keretet, majd folytassuk a többi rész festését egy nagyobb ecsettel, hengerrel vagy festőpárnával.
 4. Miután ezzel elkészültünk, hordjuk fel a fedő­festéket az ajtó- és ablakkeretekre. Ezután mázoljuk le az ajtólapot, és legvégül fessük vagy lakkozzuk le a pad­lót. A falakra erősített díszléceket és a szegélyléceket az után fessük le, hogy a mennyezetet és a falakat teljesen befejeztük.

Praktikus tanácsok

 • Bár létrán állva is festhetjük a mennyezetet, igen fárasztó a lábnak a sok fel-lemászkálás, amikor időről időre odébb kell tenni a létrát. Ezt megspórolhatjuk magunknak, amennyiben két létrából vagy bakból és egy deszkából állványt készítünk.
 • Amikor a falakat és a mennyezetet festjük, hagyjunk elég időt a munka elvégzésére a falakat egyenként is lefesthetjük, a mennyezet esetében azonban ezt egy menetben kell elvégeznünk.

Beltéri ajtók festése

Távolítsunk el az ajtóról lehetőleg minden szerelvényt, mert a kilincseket, véreteket és akasztókat nehéz kör­befesteni. Terítsünk régi újságpapírt az ajtó alá, hogy megóvjuk a padlót, és megakadályozzuk, hogy az ecset szőrére piszok tapadjon. A festőszerszámot az ajtó felületének megfelelően válasszuk meg. Használjunk 75 mm-es ecsetet a sima ajtókhoz, illetve a betétes ajtók sima tábláihoz, és kisebbet (50 és 25 mm-est) a szegélylécekhez és az élekhez. A zsanérokkal szem­ben lévő élet fessük legutoljára, hogy valahol meg tudjuk fogni az ajtót.

Sima ajtók

Gondolatban osszuk a felületet kis részekre és próbáljunk gyorsan dolgozni, hogy elkerül­jük a látható csíkok és átmenetek kialakulását.

Ajtó festése

Lépések:

 1. Kezdjünk a bal felső sarokban (vagy a jobb felső sarokban, ha balkezesek vagyunk), és haladjunk körül­belül az ajtó szélességének feléig (1). Először függőle­ges ecsetvonásokkal vigyük fel a festéket, majd oszlas­suk el könnyű, vízszintes ecsetvonásokkal.
 2. Mázoljuk le ugyanígy a többi részt is (2-6). Nagyon fontos, hogy egyenletes ecsetvonásokkal dolgozzunk, mert csak így lesz az egész ajtón egyforma vastagságú a festékréteg.
 3. Kisméretű ecsettel fessük le az ajtó éleit (7), és végül fessük le az ajtókeretet (8).

Praktikus tanácsok

 • Annak érdekében, hogy elkerüljük a festék­foltok megtapadását, kenjünk egy kevés vazelint az ajtók és ablakok zsanérjaira és más szerelvényeire.
 • Munka közben folyamatosan ellenőrizzük a festésen az esetleges megfolyásokat, hogy még a festék megszáradása előtt kijavíthassuk őket.

Betétes ajtók

Betétes ajtók esetében a festési sorrend kissé bonyolul­tabb, és a munkához két-három különböző méretű ecsetre is szükségünk lesz.

Betétes ajtó festése

Lépések:

 1. Először fessük le a táblák körüli szegélyléceket (1), majd magukat a táblákat (2). Kezdjük a felső táblákkal, és haladjunk fentről lefelé. Mindegyik táblát a tetején kezdjük mázolni, és lefelé haladva dolgozzunk függő­leges ecsetvonásokkal, amelyeket azután könnyed víz­szintes ecsetvonásokkal festünk át.
 2. Ezután mázoljuk le az ajtó közepén a táblákat el­választó részt (3). Folytassuk fentről lefelé haladva a vízszintes átkötésekkel (4).
 3. Fessük le az összes élt (5).
 4. Végül fessük le az ajtókeretet (6).

Beltéri ablakok mázolása

Az ablakok festése előtt lehetőleg távolítsuk el az összes veretet és kilincset, így könnyebb mázolni, és a festék­réteg is szebb lesz. Ha kell, készítsünk ideiglenes kitá­masztót vagy reteszt.

Ne engedjünk a kísértésnek, hogy túl széles ecsetet használjunk. Munka közben fém- vagy műanyag lappal védjük az ablaküveget, vagy ragasszunk takarószalagot az üvegre. Később szikével, borotvapengével vagy üvegkaparóval gondosan távolítsuk el az üvegről a rászáradt festéket.

Tolóablakok

Tolóablakok festéséhez toljuk a külső ablakrészt le, a belsőt pedig fel úgy, hogy az alacsonyabban lévő részből legalább 20 cm szaba­don maradjon.

Tolóablak festése

Lépések:

 1. Fessük le a hátsó ablakrész alsó keresztlécét és a szabadon lévő függőleges részekből amennyit lehet.
 2. Húzzuk fel a hátsó ablakrészt úgy, hogy majdnem be legyen csukva, és fessük le a többi részét.
 3. Nyissuk ki egy kissé az első ablakot, és mázoljuk le,
 4. Amikor mindkét tolóablak megszáradt, fessük le a keretet, csukjuk be az ablakot, és fessük le a csúszó-sínek szabadon lévő részeit, a huzalokat azonban ne. Az ablakpárkányt hagyjuk utoljára.

Praktikus tanácsok

Az ablakokat érdemes reggel, minél korábban lefesteni, hogy a festéknek a nap folyamán legyen elegendő ideje megszáradni, és éj­szakára már be lehessen csukni őket. Ha ezzel szemben úgy csukjuk be az ablakokat, hogy a festék még nem száradt meg tökéletesen, fennáll a veszélye annak, hogy beragadnak, és csak nehezen tudjuk őket újra kinyitni.

Osztott ablakok

Osztott ablak festésekor rögzítsük az ablakszárnyat enyhén nyitott helyzetben.

Osztott ablak festése

Lépések:

 1. Először mázoljuk le a hornyokat (1), aztán a víz­szintes és a függőleges keresztléceket (2).
 2. Mázoljuk le a vízszintes felső és alsó részeket és éleket (3), majd a függőleges részeket és éleket (4).
 3. Amikor az ablak megszáradt, mázoljuk le a keretet az élekkel együtt (5).
 4. Az ablakpárkányt (6) fessük utolsónak, nehogy összekenjük. Ha az ablakkitámasztó is festésre szorul, hagyjuk a legvégére, hogy végig használhassuk.

Szegélylécek mázolása

Amikor az egész szobát frissen kifestettük, az elszínező­dött szegélyléc csúnyán lerontja az összhatást. A sze­gélyléc mázolása gyors munka, amelyet a falak befeje­zése után a legjobb elvégezni. Mivel a szegélylécek alacsonyan helyezkednek el és keskenyek, használjunk kisméretű ecsetet és nagy kopásállóság festéket, amely ellenáll az ütődéseknek. Nedves ruhával töröljük le a szegélylécről a port, és porszívózzuk végig a padlót az alsó pereme mentén, hogy eltávolítsuk a piszkot vagy a szőnyegpadló szöszeit, amelyek beleragadhatnak a friss festékbe.

A padló védelmében terítsünk le újság­papírt. A falat festés közben óvjuk egy kemény karton­lappal vagy vékony falemezzel, amelyet a fal és a szegély közé dugunk. Ha a fal már jól megszáradt, alacsony tapadású takarószalagot is használhatunk, ne feledjük azonban eltávolítani, még mielőtt a zománc­festék megszárad. Vízszintes ecsetvonásokkal mázol­junk, egy irányt követve körben, a szobában. Amikor a padlóhoz közel festünk, a karton- vagy falapot a léc és a padló közé dugjuk be védőrétegként.

Lépcső melletti fal festése

A lépcsők melletti falak festése az egyik legnehezebb tatarozási feladat, de nem kell megijednünk a kihívás­tól, bizonyosan megbirkózhatunk vele saját kezűleg, még akkor is, ha nem vagyunk túl tapasztaltak.

A lépcsők melletti falak festése nem egyszerű. Szükségünk lesz hozzá valamilyen állványra, valamint a hengerhez vagy festőpárnához csatlakoztatható hosszabbító nyélre is.

Ehhez azonban szükségünk lesz néhány segédesz­közre. Legelőször is megfelelő állványra van szükség. A legmegbízhatóbb megoldás az, ha speciálisan ilyen feladatokhoz kialakított létrát kölcsönzünk, amely állítható lábainak köszönhetően stabilan felállítható a lépcsőkre. Ha azonban nincs tériszonyunk, saját állványt is építhetünk háztartási létrákból és egy szál deszkából. Gyakran ellenőrizzük a deszka helyzetét, nehogy elcsússzon a helyéről, különösen, amikor fel- vagy lemászunk. Hosszabbító nyéllel ellátott teleszkópos festőhenger vagy festőpárna segítségével lényegesen nagyobb távolságra érhetünk el, és a fejünk felett a mennyezet­re vagy a magas lépcsőfalakra is felhordhatjuk vele a festéket.

Képakasztó lécek és felső szegélyek mázolása

A képakasztó lécek lefestése előtt távolítsuk el a felüle­tükről – különösen a felső szegélyükről – a port, az egyéb szennyeződéseket, valamint a zsírt. Általában hasonló fajta festékekkel dolgozhatunk, mint a falak esetében, tehát többnyire diszperziós festékekkel, de mindenképpen érdemes valamilyen elütő színt választani, hogy kiemeljük a léc esetleges díszítéseit. Kisméretű ecsettel hosszirányban fessük le, és a munka során az alsó szegélyléc festésekor leírtak szerint véd­jük a falat a festéktől.

Felső díszlécek festésekor is általában ugyanolyan típusú festéket használjunk, mint a falak esetében. A festék a fal vagy a mennyezet színével harmonizáló, illetve kontrasztos árnyalatú is lehet, hogy kiemelje a díszítést. Ez esetben is védjük a falat kartonlappal vagy takarószalaggal.

Praktikus tanácsok

Mindenféle felújítási feladattal, sokkal gyorsab­ban és kényelmesebben végezhetünk, ha a munka megkezdése előtt az összes bútort és más berendezési tárgyat ki tudjuk hordani a szobából, és az egész padlót leterítjük műanyag fóliával.

Tanácsok az anyagigény kiszámításához>>