Lakásdekoráció

Beltéri falak festése, fafelületek mázolása, festék tárolása

Ne kapkodjuk el a festést, várjuk meg, amíg a festék megszárad, mielőtt a követ­kező réteget felvinnénk. A diszperziós beltéri falfesték gyorsan szárad, ezért nem kell túl sokáig várnunk a rétegek között, de az olajfestékekhez több türelemre van szükség. A száradás időtartamával és a következő réteg felvitelével kapcsolatban olvassuk el a gyártó utasításait a dobozon.

Praktikus tanácsok

  • Ügyeljünk rá, hogy a fedél felnyitásakor a festékesdobozon ne legyen por vagy szennyeződés.
  • Ha a dobozon az áll, hogy a festéket fel kell keverni, használjunk erre a célra egy tiszta fadarabot.
  • Soha ne használjunk el rozsdásodott fém­nyakú ecsetet, mert elszínezi a festéket.
  • A festéket hűvös, száraz helyen, fagytól védve tároljuk.
  • Fessük le a doboz tetejét, hogy azonnal lássuk, milyen színű festék van benne, amikor később javítási munkára kerül sor.
  • Új vagy már egy ideje tárolt ecset felhasz­nálása előtt a sortéit dörzsöljük erőteljesen tenyerünkhöz, hogy fellazítsuk, és eltávolít­suk a ráragadt szennyeződést, illetve a levált sörtéket.
  • Az ecsetet a söntéinek legfeljebb egyharmad részéig mártsuk a festékbe, és húzzuk le róla a felesleges festéket (erre a célra kiválóan megfelel egy a festékesdoboz tetején keresztben kifeszített madzag vagy vékony drót.)

Beltéri falak festése

Festés lépések

Lépések:

  1. Olyan széles ecsettel, amelyet még kényelmesen meg tudunk fogni, függőleges, lefelé irányuló mozdu­latokkal húzzunk egymás mellé festéksávokat. A sávok között maradjon egy kis hézag. Ezután vízszintes irány­ban festve töltsük ki a festéksávok közötti területet, vé­gül fejezzük be könnyed, függőleges ecsetvonásokkal.
  2. Hengert és festőpárnát a legkönnyebben sekély, tég­lalap alakú festéktálcában festékezhetünk be. A tálca peremén le lehet húzni a felesleges festéket. Görges­sük a falon a hengert minden irányba – ügyelve, hogy az átfedéseket eltüntessük, és a hézagokat kitöltsük. A festést könnyed, azonos irányú hengervonásokkal fejezzük be. Egyszerre csak egy kisebb területen dol­gozzunk. Ne görgessük túl gyorsan a hengert, nehogy szétfröcskölődjön a festék. Hagyjuk, hogy a hengerből kifogyjon az összes festék, mielőtt újra bemártanánk. Vékony rétegben fessünk, ha kell, többször.
  3. A festőpárnát ugyanúgy cikcakkban mozgassuk, mint a festőhengert. Csak nagyon vékony diszperziós festékréteg felhordására alkalmas, ezért kétszer-három­szor át kell vele festeni egy-egy felületet, különösen, ha el szeretnénk tüntetni a korábbi festés nyomait. Igen hasznos a szélek egyenletes festéséhez.

Fafelület mázolása

Magas- vagy selyemfényű zománcfesték alkalmazásakor a nyersfa felületét először kezeljük le alapozóval. Szá­radás után finom csiszolópapírral dörzsöljük át, azután szöszmentes ronggyal portalanítsuk, és vigyünk fel rá egy réteg közbenső bevonatot. Erre abban az esetben természetesen nincs szükség, ha egyrétegű, közbenső bevonatot és fedőréteget is tartalmazó festéket haszná­lunk. Ép, festett felület átfestésekor nincs szükség ala­pozóra. Ha eltérő, különösen sötétebb árnyalatú színt szeretnénk átfesteni, használjunk közbenső bevonatot is tartalmazó festéket, illetve hordjunk fel közbenső bevonatot annyi rétegben, ahány szükséges.

Fafelület festése

A festéket a fa szálirányával megegyezően, egymás­tól kis távolságra lévő párhuzamos ecsetvonásokkal vigyük fel. Ez után anélkül, hogy újra festékbe márta­nánk, húzzuk az ecsetet a szálirányra merőlegesen, hogy a festéket a festetlen területeken is eloszlassuk. Végül a száliránnyal megegyező, könnyed ecsetvoná­sokkal gondoskodjunk a felület egyenletes fedéséről, a festékréteg simaságáról. Mindig kifelé, a szélek felé fessünk, nehogy a festék úgynevezett taréjt képezzen.

Takarószalag

Amennyiben az üvegtáblákat az ablakkeret festésének megkezdése előtt körül maszkoljuk, azzal később rengeteg időt és nem kevés fáradságot takaríthatunk meg magunknak.

Takarószalag

Takarószalaggal ragasszuk körbe az üveget ott, ahol az a fakeretbe illeszkedik. Hagyjunk szabadon egy keskeny szegélyt, hogy egy vékony csíkban a festék rámenjen az üvegre, és lezárja a fa és az üveg közötti rést. Ezt a csíkot egy vékony ecsettel fessük szálirányban. Amint a festéktapintásra száraznak tűnik, távolítsuk el a takarószalagot.

A festék tárolása

A maradék festéket tegyük csavaros tetejű befőttesüvegbe. Ha minden levegőt sikerül kiszorítani, a festék gyakorlatilag örökre elraktározható, és később felhasználható javítási munkákhoz. Címkézzük fel az üveget, írjuk rá a festék típusát, és azt, hogy mire használtuk. Az eredeti dobozában a festék hamar beszárad.

Ha a hosszabb ideje tárolt festék tetején barna folyadék úszik, keverjük bele a festékbe. Amennyiben bőr képződött a felszínén, késsel vágjuk körbe, majd miután lekapartuk az alsó feléről a rátapadt festéket, dobjuk ki. Újrafelhasználás előtt festékszűrőn vagy tisz­ta nejlonharisnyán szűrjük át a festéket. Befőttes gumival lazán rögzítsük a harisnyát a dobozra, és nyomjuk a festékbe, majd merítsük az ecsetet a szennyezetlen festékbe. Ha a diszperziós festék doboza elrozsdáso­dott, öntsük át a festéket egy ép dobozba.

További hasznos tanácsok festés-mázolás témakörében>>