Lakásdekoráció

Textíliák a konyhában, színek kiválasztása, roletta, függöny

A konyhának, akár egyetlen személynek szolgál munkaterületként, akár nagyobb, társasági életre is alkalmas helyiségként használjuk, vidámnak és otthonosnak kell lennie. Különféle textíliákkal feldob­hatjuk a konyhát, és ügyesen felhasznál­hatjuk őket a színek összehangolására is.

Textíliák a konyhában

Rengeteg lehetőségünk van arra, hogy kelmék segítsé­gül hívásával tegyük hangulatosabbá a konyhánkat. Ezek felhasználási helyei főként az ablakok, az asztalok és a székek. Kezdjük azzal, hogy a kiöregedett konyha­ruhákat, kéztörlőket és edényfogó kesztyűket új, össze­illő darabokra cseréljük. Más módszert is bevethetünk, például a polcokon kiállított porcelánkészlet színeihez illő textileket.

Nem beépített konyhákban egyszerű, ráncolt füg­gönyöket rudakra vagy huzalokra fűzve eltakarhatjuk az edényekkel megrakott rendetlen polcokat vagy nyi­tott szekrényeket. Válasszunk mosható anyagot, amelyet beavatunk, nehogy később összemenjen. Az étkezősarok esetleg nem egészen összeillő székeire készítsünk ráköthető ülőpárnákat. A székeket a szöveten előforduló valamelyik színre is átfesthetjük, ha pedig modernebbé szeretnénk vará­zsolni régi székeinket, fessük őket tört fehérre vagy valamilyen halvány színre.

Konyha

A többi tárggyal harmonizáló szép konyharuhák és edényfogó kesztyűk felélénkítik, és textúrával gazdagítják az egyszínű konyhai összeállítást.

Konyhaablakok

A szabadon lengő függönyök meglehetősen veszélye­sek a tűzhely közelében, és mivel a mosogatót gyakran helyezik az ablak alá, a függönyökre ráfröcskölődhet a víz, és hamar bepiszkolódhatnak. A konyhákban éppen ezért általában nem használnak függönyt, annak elle­nére, hogy ettől akár ridegnek és barátságtalannak is tűnhet a helyiség.

A roletta azért jó megoldás, mert nem lóg rá az ablakpárkányra, és kis átalakítással hozzáilleszthetjük az ablak méretéhez, de még a roló is egy kissé sterilnek tűnhet. A római roló ügyes alternatíva a vidékies stílusú konyhában. Készítsük el sikkes csíkos vagy kockás anyagból, amely még a modern fém és laminált felületekhez is jól illik. Ha szép kilátás nyílik az ablakból, elképzelhető, hogy nincs szükség semmilyen árnyékolóra. Városi konyhákban azonban többnyire szeretnénk, hogy este ne lássanak be. Ilyen esetben válasszunk valamilyen egyszerű függönyt az ablakra.

Ha jobban szeretjük a függönyt, mint a rolót, nincs okvetlenül szükség a teljes ablakot eltakaró függönyre, feltehetünk egy rúdra erősített ráncolt keresztdrapé­riát vagy egy csík sima vásznat is. Esetleg az ablak köze­pére erősített rúdra tegyünk az ablak alsó felét takaró vitrázsfüggönyt, amellyel megakadályozhatjuk a be­látást még egy földszinti konyhában is, de mégis elegendő napfény jut a helyiségbe. Az alagsori konyhákban, ahol minden természetes fényre szükség van, fontos, hogy halvány színeket alkal­mazzunk, és ne takarjuk el teljesen az ablaktáblákat.

Konyha

Egy egyszerű abrosszal eltakarhatjuk a csúnyácska asztalt, és barátságosabbá tehetjük az egyébként rideg hangulatú, modern stílusú konyhát.

Az étkezőhely kialakítása

Az otthonunk étkezésre szolgáló területét étkezési szokásainknak megfelelően kell kialakítani, legyen szó többségében fesztelen családi vacsorákról, ünnepi ebédekről vagy heti rendszerességű vendégségekről. Manapság nem sok lakásban van különálló ebédlő, általában olyan helyiségben étkezünk, amelynek több­féle funkciója van. Az állandóan az asztalon lévő abrosz egyrészt megvédi az asztallapot, másrészt eltakarhat egy csúnya felületet.

A klasszikus fehér nem mindig a legjobb színválasztás; a gyakori mosást igénylő fehér és a többi halvány szín visszatükrözi a fényt, ami fárasz­tó és zavaró lehet, amikor dolgozni vagy írni szeret­nénk az asztalnál. Válasszunk más színeket, és az ab­roszra terített második terítővel évszakonként változtassunk az összeállításon.  Vendégfogadáshoz és különleges alkalmakkor cse­réljük le a hétköznapi abroszt kézimunkával díszített, elütő színeket alkalmazó abrosz- és szalvétagarnitúrával, amely sokkal ünnepélyesebb.

Praktikus tanácsok

  • Ne használjunk a konyhában olyan kényes vagy drága anyagokat, amelyeket nem lehet mosni, mert hamar elpiszkolódnak.
  • Olyan textíliákat válasszunk, amelyek kevéssé szívják be az étel- és zsírszagot; a nehéz gyapjúkat és a textúráit-szöveteket hagyjuk meg olyan szobákba, ahol nem kell túl gyakran tisztítani őket.
  • Ha azon szerencsések közé tartozunk, akik­nek a lakásában van ebédlő az ünnepélyes vacsorák lebonyolítására, használjunk benne más telt színeket, amelyek remekül mutatnak a falakon és a kárpitozott bútoron, és ünne­pélyes, mégis meghitt hangulatot árasztanak.
  • Ha az étkező egyben dolgozószoba is, ragaszkodjunk a világosabb színekhez, hogy napközben is kellemes legyen benne tartózkodni.

Étkező

Ha az étkezőt más tevékenységekre is használjuk, a berendezés inkább világos színű legyen, és az asztalneműk révén csempésszük be a telt színeket, amelyek az esti étkezés hangulatához illenek.