Lakásdekoráció

Természetes stílusú lakások: természetes színek, látvány, falak, függönyök, rolók

Ez a lakberendezési stílus a természetet használja kiindulópontként, amelyre építkezhet, és amelyből ihletet meríthet ahhoz, hogy a legtöbbet kihozza a termé­szetes anyagokból – lágy színeikből és kortalanul klasszikus formáikból. Az ilyen stílusú otthon egyszerű és egyedi, olyan, ami soha sem megy ki a divatból.

A látvány

Az érett vagy durván megmunkált fa, hideg kő, üde pamut, természetes vesszőfonat és a nehéz, textúráit szövet csak néhány példa a természetes stílus megjele­néséhez szükséges alapvető elemek közül. Halvány, semleges színeinek és csodálatosan eklektikus textúrái­nak köszönhetően maradandó vonzerő jellemzi ezt a stílust, amely városi és vidéki otthonokban egyaránt jól mutat.

A természetes színek és tónusok felhasználása rengeteg lehetőséget kínál. Tisztán természetes formájukban a nyers textúrák, vaskos formák és nehéz textíliák egyszerű, rusztikus megjelenést nyújtanak, ha azonban a természetes anyagokat szögletesebb, áramvonalasabb formákkal és felületekkel párosítjuk, az összhatás inkább modern jellegű.

Bármelyik változatot is részesítjük előnyben, a stílus alapjainak tekintetében ugyanazok a főbb szabályok. Kezdjünk egyszerű háttér létrehozásával a falakon, a padlón és más felületeken. Eközben alkalmazzunk néhány domináns textúrát a természetből, például sima követ, régi fapadlót, faburkolatot vagy szabadon hagyott fagerendákat, amelyeknek azonban összhang­ban kell lenniük a háttérrel. A kiválasztott bútorok és berendezési tárgyak semleges közegbe állítva meg­nyugtató és pihentető környezetet teremtenek.

Természetes stílus

A fehér falak az érdekes textúrákat és tónusokat ötvöző bútorokkal és berendezési tárgyakkal párosítva nyugodt hangulatúvá teszik, tágasnak és világosnak láttatják a nappali szobát.

Fő jellemzők

  • Természetes anyagok: Melegsége miatt a fa a természetes stílus nélkülözhetetlen eleme. A felülete lehet rusztikusán durva, sima és halványított, antik és öregített, vagy modern, fényesre lakkozott. E sokoldalú anyagot fel­használhatjuk a padlók, a falak vagy a mennye­zet burkolásához, lambériázáshoz, illetve búto­rok és más berendezési tárgyak formájában. A kő szintén praktikus burkolóanyag; használ­hatunk gres-, homok- és mészkő lapokat, vagy rusztikus téglát és terrakotta burkolóanyagot.
  • Textúra: Próbáljunk érdekes felületeket kialakítani az egész házban, és válogassunk össze különféle textúrájú felületeket a szerelvé­nyeken, bútorokon, berendezési és dísztárgya­kon. Helyezzünk egymás mellé puhát és kemé­nyet, rücsköset és simát. A kőből vagy fából készült borítás a mosdó vagy fürdőkád körül látványos és modern megjelenést ad a fürdő­szobának, az egyszerű, rusztikus farönkökből ácsolt étkezőasztal egyénivé és karakteressé teszi az ebédlősarkot, a vászonborítású kanapé pedig otthonos, fesztelen légkört teremt a nappaliban.
  • Kandalló: Amellett, hogy meleget áraszt, általában a leghangsúlyosabb tárgy az adott helyiségben. Dönthetünk valódi nyitott kandalló mellett, amelyben nagy fahasábokat éget­hetünk, vagy választhatunk modern, a falba simuló sima mészkővel keretezett változatot.
  • Egyszerű függönyök és rolók: Az árnyékolókat legjobb egyszerű formájúra és természetes anyagúra tervezni. A felesleges díszektől mentes szobabelsőhöz ideális válasz­tás a földig érő pamut-, vászon- vagy gyapjú­függöny, illetve az egyszerű, modern fa- vagy vászonroló.
  • Természetes fény: Felejtsük el a be­épített lámpákat, és amennyire csak lehet, használjuk ki a természetes fényt. A halvány színek, egyszerű ablakok és szellősen berende­zett szobák mind hozzájárulnak ahhoz, hogy világos, tágas otthont teremtsünk.

Miért tetszik?

A természetből vett lágy színeivel és kellemes tapintású elemeivel a természetes stílus pozitívan és esztétikusan hat, mivel egyszerű, sallangoktól mentes, nyugodt, kényelmes környezetet biztosít. Nemcsak azok számára jó választás, akik az egyszerű színeket és a fesztelenséget kedvelik, hanem azoknak is, akik szeretnék fel­fedezni a természetes anyagok egyre bővülő kínálatát. A környezetbarát belső terek előtérbe kerülésével a természetes megjelenés híveinek tábora egyre nő, és ehhez nagymértékben hozzájárul a speciális festé­kek, bútorok és berendezési tárgyak széles választéka.

A természetes stílus valamennyi variációja (a vidéki­estől a mérsékelten modernig) bármely életformával összehangolható. Még a halvány színek keverése is praktikusnak bizonyulhat, mert a természetes rostok és textúrák általában nagyon tartósak és erősek, ez pedig fontos szempont a gyerekes családok otthonában.

A legfontosabb színek

Válasszunk egy a természetben előforduló alapszínt, majd alakítsunk ki egy színpalettát ennek különböző árnyalataiból, illetve merészebb összhatás kedvéért a vele kontrasztot képező árnyalatokból. Merítsünk ihletet a puha fehér kréta, a szürke és barnásszürke kövek, az érett faanyag, a homok és a föld színeiből – olyan színkombinációk ezek, amelyek szinte minden belső térben jól mutatnak.

Bár a paletta egészen a mély dióbarnáig és a sötét palaszürkéig terjed, az ilyen árnyalatokat csak nagyon ügyesen és kiegyensúlyozot­tan szabad alkalmazni, nehogy túlságosan hangsúlyossá váljanak. Halványszínű fából készült bútorokkal berendezve a sötét palapadlójú szoba például a való­ságnál kisebbnek és hidegebbnek látszik, a lágyabb színű kőpadló ellenben harmonikusan illeszkedik a berendezéshez.

Színek

Válasszunk egyszerű formájú és érdekes textúrájú, a természetes megjelenéssel összeillő elegáns kiegészítőket. A képen látható rattan alátétek nagyszerűen illenek a nyersfa asztalra.

Természetes falak

Óriási választékban kaphatók, fehér árnyalatú falfestékek a halvány kékesfehértől a szürkés árnyalaton át a sárgásfehérig. A képen látható lágy krémszínbe hajló fehér jól illik a fa érett, aranybarna színéhez.

Falak

A falak legyenek lágy tónusúak, ami nem csak a nagy festett felületekre igaz. A textúra is lényeges, hiszen rengeteg különféle lehetőségből választhatunk, példá­ul velúrhatású falfestéket, díszvakolatot vagy fa-, illetve textilborítást, csempéket és kőlapokat. Valószínűleg mégis a festék a legkézenfekvőbb és legolcsóbb meg­oldás, mert szinte végtelen színvariációban, finom tónusokban áll rendelkezésünkre, s ezek meghatáro­zóak a lakberendezési terveink szempontjából.

Fontos, hogy otthonunkban a lehető legjobban kihasználjuk a természetes fényt, amely a választott színnel azonos hatású. A világító fehér nem mindig megfelelő szín egy alapvetően sötét szobában. Túlságosan erőteljes és kellemetlenül vakító lehet, ezért a lágyabb tört fehér, krémszín, sárgásszürke, barnásszürke vagy a szürke más tónusai jobb megoldást kínálhatnak.

A textúráit falburkoló anyagok haszno­sak, ha nem egészen tökéletes falfelületeket kell bur­kolni. Óriási választékban kaphatók a természetes fű­féléktől, szőttesektől és textilutánzatú tapétáktól egészen a bőr, bambusz és természetes papír burkoló­anyagokig. Ezek érdekes textúrájukkal karakteresebbé teszik a helyiséget. A faburkolat szintén népszerű, és a választott fa­anyagtól és a felhasználási módtól függően alakítja a helyiség stílusát. Beboríthatjuk az egész falat modern, fényesre lakkozott lapokkal, vagy használhatunk ruszti­kus hatású nyers tölgyfa gerendákat.

Függönyök, rolók

Az árnyékolók legyenek túlnyomó részben egyszínűek, és engedjük, hogy inkább a textúra érvényesüljön. Al­kalmazzunk praktikus anyagokat, például szádat, musz­lint, pamutot vagy vásznat a könnyű függönyökhöz és puha rolókhoz, vagy ha inkább az a cél, hogy a meleget bent, a kíváncsi tekinteteket pedig kint tartsuk, szerel­jünk az ablakokra nehéz jutavászonból, pamutzsávolyból, esetleg fényűzőbb gyapjúszövetből vagy szőttesből készült rolókat.

A földig érő, szabadon lengő, egyszerű stílusú függönyök nagyobbnak és világosabbnak láttat­ják a szobát. Ezeket a felső szegélyre varrt szalagokkal vagy fülekkel akaszthatjuk fel, de a ráncolt csipeszes megoldás is megfelel. A zsalugáterek és spaletták egyszerű árnyékolók, a sima római rolók kellően visszafogottak, a felteker­hető roletták pedig szépen díszítik az ablakokat. A fa-spaletták elegánsan mutatnak nagyméretű ablakokon.

Világítás

A megvilágításnak vissza fogottnak és természetesnek kell lennie, és arra kell felhasználni, hogy hangsúlyoz­zuk vele a természetes stílusra jellemző nyugodt hangulatot. A fény-árnyék játék lényeges eleme a lakás­belsőnek, ezért alkalmazzunk világos színeket és fény­visszaverő felületeket, amelyek az egész helyiségben visszatükrözik a természetes fényt.

A természetes fényt visszafogott, fényerő-szabályo­zóval felszerelt spotlámpákkal egészíthetjük ki, ame­lyekkel kedvünk szerint változtathatjuk a szoba hangu­latát. Különféle asztali és állólámpákat praktikus és díszítő céllal egyaránt alkalmazhatunk. Modernebb hatást érhetünk el feltűnő, áramvonalas lámpákkal, a kocka alakú, fa vagy üveg lámpatesteket pedig páro­sítsuk természetes szőttesből vagy más textilből készült lámpaernyővel. Ha a hagyományosabb megközelítést részesítjük előnyben, akkor válasszunk inkább szokat­lan, érdekes anyagokból készített lámpákat, amelyek egyedivé teszik a szobát, ilyen lehet például egy fa­szoborból vagy nyers tölgyfarönkből készített lámpatest egyszínű lámpaernyővel.

Világítás

Modern hangvételű természetes anyagok mellé válasszunk olyan világítóeszközöket, amelyek díszítő funkciójuk mellett praktikus fény­forrásként is szolgálnak.

Padló

A padlóburkolat legyen természetes textúrájú és vilá­gos tónusú, hogy hangsúlyozza a szoba világosságát és tágasságát. A kemény padlók, például a kő, a pala, a márvány és a mészkő kopásállók, praktikusak és re­mekül mutatnak, de nehezek, és eléggé hideg járófelü­letet alkotnak. Érdemes alájuk padlófűtést beszereltet­ni, hogy meghitt és meleg legyen a szoba.

Mészkő padló

A mészkő padlóburkolat tartós és kopásálló. A természetes bézstől a krémbe hajló fehérig rengeteg gyönyörű, lágy színárnyalatban kapható, és modern vonásokkal gazdagítja a természetes stílusú lakásbelsőt.

A szőnyegpadló és a gyékényszőnyeg puhább meg­oldás, mindkettő esetében rengeteg világos árnyalat és érdekes textúra közül választhatunk. A fa a másik praktikus lehetőség, amely – hajó minőségű anyagot használunk – tartós, és a korral még csak szebb lesz. Kerüljük a fényes laminált padlóburkolókat, inkább szerezzünk be keményfát, amely sokféle színárnyalat­ban kapható és egyedi megjelenésű.

Lakástextíliák

A természetes színű nyers pamut, a könnyű muszlin, a durva vászon és a puha gyapjú fontos szerepet játszik a természetes stílus kialakításában. Az egyszínű össze­állításokat textúrájukkal és karakterükkel gazdagítják. Minél egyszerűbb a stílus, annál fontosabb a megfelelő egyensúly kialakítása, hogy a szobabelső kényelmes, esztétikus és praktikus legyen. A nappali szobába könnyen kezelhető anyagokat válasszunk, amelyek nemcsak jól néznek ki, de egyszerűen tisztíthatók is.

A földig érő, könnyű függönyökkel, a kényelmes, levehető bútorhuzatokkal és a pazar tapintású gyapjú­szőnyegekkel ideális, otthonos környezetet alakítha­tunk ki. Modernebb megjelenésűek a huzat nélküli kárpitozott bútorok, amelyek a kidolgozott részletek­kel hatnak. A berendezési tárgyak lehetnek finoman megmun­káltak, de ne legyenek túldíszítettek, és illeszkedjenek jól bele a természetes stílusú lakásbelsőbe. Finom rész­let lehet például egy sor fagomb a díszpárnán, vagy egy a kanapéra terített bőrrel szegett pléd.

Lakástextil

A semleges színű természetes anyagokból készült, aprólékos kidolgo­zású, kellemes tapintású díszpárnák és takarók finom részleteikkel barátságos környezetet teremtenek.