Lakásdekoráció

Romantikus stílusú lakás: látvány, színek, falak, világítás

Az otthont családiassá és meghitté varázsoló romantikus stílus lényege, hogy az ösztöneinket követve olyan belső teret alakítunk ki, amelyben visszavonul­tan, szeretett tárgyainktól körülvéve pihenhetjük ki magunkat. Egy-egy ki­fakult virágmintás bútorhuzat, egymástól elütő poharak és tányérok, örökölt kincsek vagy antik és a bolhapiacon fel­fedezett tárgyak eklektikus kavalkádja adja ennek a stílusnak a jellegzetességét.

A látvány

A romantikus stílus sohasem a tárgyak „értékét” tartja szem előtt. Ehelyett az a célja, hogy kedvenc tárgyaink magunk köré gyűjtésével olyan környezetet alakítsunk ki, amely nosztalgikus emlékeket ébreszt bennünk, kényelmes és kedves a szívünknek.

A romantikus stílus nem feltétlenül túlzsúfolt és túlontúl hagyományos. Az elegáns, fehér festett búto­rok vagy praktikus zománcedények például leginkább a stílusjegyek egyszerűségével hatnak, és ez a fajta kor­szerű megjelenés jól mutat romantikus lakóterekben is anélkül, hogy veszítene vonzerejéből. A nosztalgikus stílusú és retro otthonok iránti igény feléledésével egyre több régimódi mintákkal díszített modern szövet és berendezési tárgy jelent meg a boltokban, például retro bútorok vagy hagyományos stílusú zománc­edények és konyhai eszközök.

A klasszikus romantikus stílus enyhén kopottas, „lelakott” megjelenésével hódít. A textilek puha és természetes textúrájúak – vásznak, pamutok, muszli­nok és nyomott pamutszövetek kifakult és megsárgult mintákkal, illetve antik vászon, selyem, bársony vagy gobelin is gyakran megjelenik. A korabeli darabok lényeges elemei a lakásbelsőnek: legyen az egy krém­színűre festett kovácsoltvas ágy, egy kárpitozott kanapé megfakult vászonhuzattal, vagy egy évtizedes „patiná­val” fedett antik üvegcsillár kopottas állapotában hagyva vagy eredeti csillogását visszaadva.

Ágykeret

A régi, festett kovácsoltvas ágykeret a mintás ágyneműkkel párosítva otthonos, meghitt hangulatot varázsol a kis hálószobába. A lágy színek és a légies drapériák nőiessé teszik a szobát.

Miért tetszik?

A romantikus stílus mindenki számára ismerős, ugyan­akkor egyedülállóan személyes, s a letűnt korok iránt érzett nosztalgiát testesíti meg. Az egymáshoz nem illő tárgyak eklektikus gyűjteményének köszönhető meg­hittség és nyugalom mellett „az én házam az én váram” mottó jegyében olyan környezetet alakít ki, amely távol esik a hétköznapok zajától, praktikusságával és tartós­ságával mégis szinte valamennyi otthonba illik.

Nem kell vagyonokat költeni a retro stílusú belső terek kialakítására. Ellenkezőleg, a divat helyett bátran hallgathatunk az ösztöneinkre. A használt cikkek, a feltűnő javítások, sőt még a csorba és enyhén sérült tárgyak is helyet kaphatnak a lakásban, feltéve, hogy még hasznukat lehet venni. Ez a hétköznapi megjele­nés gyermekes családok számára ideális, mivel esetükben a tárgyaknak gyakorlati értékkel kell bírniuk, és nem lehetnek túl kényesek vagy értékesek. Bár a romantikus stílus zsúfolt is lehet, nem feltétlenül kell rendetlennek vagy kezelhetetlennek lennie – egy jól elrendezett konyhában minden tárgynak megvan a helye, és legalább egy dologra használni is lehet.

Otthonunk romantikus stílusú felújítása, valamint az új és izgalmas cikkek felkutatása a régiségboltokban vagy bolhapiacokon nem megy egyik napról a másikra. Az összkép az idő előrehaladtával bontakozik ki, és a beszerzés ugyanolyan élvezetet nyújt, mint a befeje­zett szoba szemlélése. A siker kulcsa, hogy ne vegyük annyira komolyan a stílust, hogy a lakásunkból múzeu­mot csináljunk, kövessük inkább az ösztöneinket, és olyan otthont hozzunk létre, amely jó hangulatot, meghittségét és melegséget áraszt.

A legfontosabb színek

A romantikus stílus a múlt kincseinek egyvelege, ezért még a színpalettának is vissza kell adnia a letűnt korok megfakult, lelakott báját. Egyik bútor vagy berendezési tárgy sem lehet szembetűnő, élénk vagy elütő színű, mindnek hordoznia kell a nosztalgikus darabok patiná­ját és régies megjelenését. Hangsúlyos, élénk színeket egy szép csokor kerti virág, gobelin díszpárna vagy kézzel festett porcelánedény hozhat az összeállításba.

Ezek, miközben egy kis élénkséget lopnak a romanti­kus belső térbe, nem kapnak túlságosan domináns szerepet. A berendezés fontos elemei a festett bútorok, ame­lyek általában krémszínű, pasztellkék, szürke vagy fakó rózsaszín árnyalatúak. A festett felületeknek nem sza­bad tökéletesnek lenniük, mert a hibák inkább fokoz­zák a romantikus hatást. A falak többnyire a bútorzat tónusait visszatükröző lágy színű, matt festést vagy érdes festett vakolatot kapnak.

Fő jellemzők

  • Kis kincsek: Az évek során összegyűlt „kincseink” gazdag és változatos tárháza, még ha egy kissé fura és különc benyomást kelt is, lényeges eleme a lakásbelsőnek ilyen megbecsült darab lehet egy kredenc, amelyet sok-sok éven át összegyűjtött, egymáshoz nem illő porcelánokkal raktunk meg, egy kényelmes, viharvert kanapé szép, virágos huzattal vagy a tarkabarka, ezerszínű szőnye­gek a megfakult fapadlón.
  • Falusi hangulat: A romantikus stílus egyik legfontosabb ihletforrása a vidéki kertek hangu­lata. Jellegzetes díszítőeleme a régimódi rózsa, szívesen alkalmaz parasztházakba illő virág­mintás, nyomott pamutszöveteket és kézmű­ves textúrákat, emellett gyakran megjelennek a puha szőttesekkel és régi kelmékkel borított felületek.
  • Virágok: Felejtsük el az elegáns elrendezést vagy a virágfüzéreket – szedjünk néhány szál friss virágot a kertből, és tegyük egy befőttesüvegbe, egyszerű zománc- vagy szép porcelánedénybe.
  • Meghitt és nyugodt: A stílus kényelmes kárpitozott garnitúrák és rusztikus fa- vagy festett bútorok össze nem illő egyvelegét jelenti. Egy tradicionális kandalló is beleillik a képbe, ugyanúgy, mint egy fatüzeléses cserépkályha a nappali szobában vagy egy nagy sparhelt a konyhában.
  • Aromás illatok: A romantikus stílusú belső tér vonzerejét emelik a különféle illatok: a pattogva égő farönkök füstös szaga, a friss kerti virágok illata vagy a különböző füstölők és illatgyertyák aromája. Ezek azok az apró trükkök, amelyek lenyűgözik az érzékeinket.

Falak

A romantikus stílusú belső terekben általában a krétaszerű, lágy, természetes színű festékek mutatnak a legjobban, mert ezek finom hátteret biztosítanak a berendezés összeállításában alkalmazott minta-és textúra keveréknek. A fehér és tört fehér vagy a lágy pasztell krémszínek, sárgák és rózsaszínek összefüggő hátteret alkotnak az eklektikus kincseknek, a festett, tükrös vagy aranyozott felületektől a porcelánokig és színes üveg neműkig. Kerüljük az élénk színeket, mert ezek nem illenek bele a nosztalgikus hangulatba, és zavarólag hatnak. A retro stílusú enteriőr iránti igény újjáéledésével, valamivel élénkebb színek is megjelen­nek (tiszta menta zöld, lágy baba kék és rózsaszín), amelyek modernebbé teszik az összhatást.

A lágy színűre festett lambéria szintén alapeleme lehet egy romantikus stílusú belső térnek, amely amellett, hogy díszes, rendkívül praktikus is. A tapétá­zás mellett is dönthetünk. Rengeteg szép virágmintás, sárgított, fakó csíkos tapétát forgalmaznak, amelyek kiválóak a szoba romantikus hangulatának kialakításá­hoz. Nosztalgikus stílusú tárgyakkal párosítva a tapéta karakteressé és vonzóvá teszi a helyiséget. Ha a mintás tapéta túl hangsúlyos, elég, ha csak az egyik falfelüle­ten alkalmazzuk, és a többit azzal harmoni­záló színűre festjük.

Semleges fal

A semleges színű, lágy fehér vagy tört fehér fal egyszínű hátteret biztosít a különböző stílusú, értékes tárgyainknak, és nyugalmat, egységes megjelenést ad a szobabelsőnek.

Függönyök, rolók

Az árnyékolóknak egyszerű stílusúnak kell lenniük, de nem modernnek vagy sterilnek. Földig érő függönyhöz válasszunk fakó virágmintás vagy kockás vásznat, pamu­tot vagy muszlint. Az egyszerű stílus ellenére a függö­nyök kialakításakor a részletekre is oda kell figyelni (szép kötőszalagos vagy füles felső szegély, esetleg gom­bos vagy masnis szegélyek), de ezeket finoman és ügye­sen kell alkalmazni, nem túl feltűnően és hivalkodóan, hogy a függönyök harmonikusan beleilleszkedjenek a szoba világába. A római és feltekerhető rolókat pamutból vagy vászonból, esetleg újrafelhasznált anyagból is el lehet készíteni, például régi asztalterítőből vagy konyha­ruhákból.

Függöny

A nyomott mintájú, halványszínű tüllfüggöny beengedi a napfényt a szobába, ugyanakkor megakadályozza, hogy kívülről belássanak. Ez a fajtaárnyékolás jobban illik a nappali szobához, mint a hálóhoz.

Világítás

Bár a lágy fényű gyertyák, lámpások és a hangulatvilágí­tás kétségkívül romantikus, a minél több természetes fény beengedésével megfelelő megvilágítást hozhatunk létre a szobákban. Ez kiemeli a berendezés és a falak fakó színeit, ugyanakkor természetes fakító hatásának köszönhetően tompítja az erős színeket. Csillárok és nagy fényerejű spotlámpák helyett a szobák különböző pontjain elhelyezett eltérő méretű és stílusú asztali lámpákkal hozzunk létre lágyan megvilágított területe­ket. Ha tartani szeretnénk magunkat a romantikus stí­lushoz, válasszunk festett fából, bronzból vagy kerámiá­ból készült lámpákat, amelyekre textil lámpaernyőt teszünk.

Romantikus csillár

A csillár fontos eleme a romantikus stílusú szobának. Járjuk be a régi­ségboltokat és bolhapiacokat nosztalgiadarabokért, vagy válasszunk modem utánzatokat.

Padló

A romantikus stílusú belső terek rusztikus báját kopot­tas padlófelületekkel hangsúlyozhatjuk, amelyeken meglátszik az idő vasfoga. A legnyilvánvalóbb választás a fa, de ez esetben öreg és megfakult, vagy lágy pasz­tellszínűre festett deszkákra van szükség. A felületnek nem kell tökéletesnek lennie, a fa hibái, például a csomók vagy repedések hozzájárulnak a megjelenés karakterességéhez és bájához.

A padlószőnyeg modernebb és fényűzőbb, igaz, hogy melegebb és lágyabb járófelületet biztosít. Elrejt­hetjük puha keleti szőnyegek alá, amelyek gazdag min­tájukkal és textúrájukkal hatnak. A szőnyeg a romanti­kus stílus egyik alapeleme, a fakó, régi gobelineket, szőtteseket és kézimunkákat pedig a ház összes szobájá­ban felhasználhatjuk, akár egymásra halmozva, akár foltvarrásszerű elrendezésben.

Lakástextíliák

A lakástextíliák és különféle kelmék a romantikus stílus jellegzetes elemei, s nagyban hozzájárulnak az e stílusban berendezett lakóterek vonzerejéhez. A ta­pétához hasonlóan itt is finom, apró virágmintákat és fakó, csíkos mintákat érdemes választani. Eredeti kel­mékhez már nehéz hozzájutni, de szerencsére renge­teg modern, de korabelinek kinéző utánzat áll rendel­kezésünkre a gyönyörű, fakó vásznaktól és dunyháktól a kopottas, réginek tűnő bútorhuzatokig és steppelt se­lyem díszpárnákig. Az egyszínű, halvány árnyalatú vagy nyomott virágmintás tüll-, organza- és csipkefüggönyök szintén kiválóan illenek a romantikus stílushoz.

Az egymásra halmozott textíliáknak jelentős szerep jut a romantikus hangulat megteremtésében. A háló­szobában társítsunk szép hímzett ágyhuzatokat vaskos párnákkal és paplanokkal, valamint egy halom dísz­párnával. A nappali szobában borítsunk a vászonhuza­tú kanapéra mutatós selyemterítőt, és rakjuk tele mara­dék bársony, gyapjú, vászon és gobelin anyagokból ké­szült, jól megtömött díszpárnákkal. A kifakult anyagok és a foltvarrásos technikával készült kiegészítők igazán egyedi jelleget adnak a stílusnak.

Textíliák

A nosztalgikus virágmintákkal és szép szegélyekkel díszített ágy-és asztalneműk romantikus és egyéni vonásokkal gazdagítják otthonunkat.