Lakásdekoráció

Nappali, kárpitozott bútorok, padlószönyeg színválasztás: pasztell színek

A kényelem mindenkinek mást jelent. Van, akinek nyugodt és csendes lakótérre van szüksége, mások jobban kedvelik az élénk, stimuláló környezetet. A leg­fontosabb az, hogy a hangulati hatást ne csak látni, hanem érezni is lehessen.

A színek kiválasztása

A nyugodt és elegáns semleges színek a leg­több nappali szobában jól mutatnak. Ha a szoba sötét és kevés természetes fényt kap, alkalmazzunk sok me­leg mézszínt és barnát, ha pedig le szeretnénk hűteni, adjunk az összeállításhoz több szürke árnyalatot.

A pasztellszínek megnyugtatóak, visszafogottak, és nem túlságosan hangsúlyosak. Hatásuk hűvös, de nem hideg, a kellemes tágasság érzetét keltik a sima fehér szín ridegsége nélkül. A lágy pasztell árnyalatok a tónusaik hasonlóságának köszönhetően jól társíthatok ezért nyugodtan összeválogathatunk halványkékeket, zöldeket és mályvát, egy kevés rózsaszínnel és krém­színbe hajló sárgával felmelegítve.

Kerüljük a túlságosan mély vagy sötét színeket, mert nappali fényben nyomasztó és komor hangulatot árasztanak. Ha erősebb színt szeretnénk használni, válasszunk inkább élénk, tiszta árnyalatokat, amelyek frissek és vidámak, vagy „természetes” karakterű tompí­tott színeket, például farmer kéket, okkersárgát és lágy moha- vagy levélzöldet.

Nappali színek

A nappali szobának nyugodt légkört ad a klasszikus színösszeállítás, például a semleges és meleg barna árnyalatok, ezek sokkal kelleme­sebbek, mint a túlságosan erős színek és a zsúfolt minták.

A textúrák rétegezése

Olyan helyeken, ahol a színösszeállítás visszafogott, a textúrákra hárul az a feladat, hogy melegséget, kont­rasztot, változatosságot és bizonyos mértékű „mintás hatást” vigyenek az összeállításba. A nappali szobában a lakástextíliák, szőnyegek, díszpárnák, plédek és kár­pitok egymásra halmozása biztosítja a teljes kényelmet. A modern szögletes kanapét húzassuk át vaskos bútor­vászonnal, és pakoljunk rá velúrral, puha szövettel és kordbársonnyal behúzott díszpárnákat. Utolsó simítás­ként az elegáns részletekre is lehet gondunk, például egy-egy gombokkal díszített párnára vagy pelenkaöltés­sel szegett plédre.

Az egyszínű, önmagukban mintás anyagokat (ami­lyen például a halszálkás vagy jaquard gyapjúszövet és a kordbársony) az év- és napszakoktól függően állít­hatjuk előtérbe. Télen – az esti ücsörgés kényelmét fokozandó – vegyük körül magunkat minél több puha, meleg réteggel, míg nyáron kellemesebbek a szellős, hűvösebb anyagok.

Ibolya nappali

Az ibolya, a kék és a zöld tompább árnyalatai jólesnek a szemnek, emellett világos színű falakkal és padlóval párosítva nyugodt, pihentető légkört teremtenek.

Kárpitozott bútorok

Mivel a komfortérzés nagymértékben függ a lelki nyugalmunktól, az esztétikai szempontok mellett a gyakorlatikat is feltétlenül vegyük figyelembe. Ha a lakó­szoba egy aktív család mindennapjainak színtere, nem érdemes krémszínű kanapéról ábrándozni. A lakás­textíliáknak ez esetben tartósnak és moshatónak kell lenniük. A textúráit vagy apró mintás bútorszövet a leg­jobb megoldás, mert az egyszínű, világos anyagon hamar meglátszik a piszok, és a napi használatban lévő bútorok huzata hamar elkopik. Jó megoldás a modern, semleges hatású, durva szövésű pamutvászon közepes tónusú színekben, amelyen nem látszik meg rögtön a piszok, és szükség esetén tisztítani is lehet.

Függönyök, rolók

A függönyök drágák, de egy nappali elég csupasznak tűnhet valamiféle árnyékoló nélkül. Ha egyedül élünk, vagy a földszinten, nagyobb biztonság­ban érezzük magunkat, ha van valami az ablakon. A függönyöknek harmonizálniuk kell a többi be­rendezési tárggyal. Ha azt szeretnénk, hogy a függö­nyeink sokáig használhatók legyenek, válasszunk sem­leges színeket, és a szobát díszpárnákkal, szőnyegekkel, lámpákkal és virágokkal élénkítsük.

A széles panorámaablakok hatásos árnyékolása nehezebb, mint a magas ablakoké. Próbáljuk meg például két vagy három egymás mellé helyezett római rolóval különálló részekre osztani a felületet, ahelyett, hogy egyetlen széles darabot tennénk fel az egész ab­lakra. Ha egy csúnya fűtőtest van az ablak alatt, földig érő fényáteresztő függönnyel eltakarhatjuk anélkül, hogy a meleget elfognánk.

Padló

A padlóburkolat színével és textúrájával szintén hozzá­járul az összhatáshoz. Az eredeti vagy újonnan lefektetett fapadló elegáns és a tágasság látszatát kelti, a fehérre festett padlódeszkák pedig modernül egyszerűek. Ezek azonban nem mindig nyúj­tanak elég kényelmet, különösen akkor, ha gyerekek vannak a családban, akik szeretnek a földön játszani.

A semleges színű padlószőnyeg a legpuhább, a természetes padlóburkoló rostok pedig a fánál halkabbak, de az erős, durva rostokkal, például a kókuszszőnyeggel borított padlón kevésbé kényelmes a járás. A puhább juta vagy gyékényborítás viszont nem elég tartós. Ha a kényelem fontos szempont, alkalmaz­zunk olyan sok gyapjút tartalmazó faltól falig érő padlószőnyeget, amely eléggé ellenálló.

Praktikus tanácsok

  • Ha a szoba többfunkciós, nem előnyös a túl karakteres berendezés. Maradjunk a semle­ges hatású bútorzatnál, amelyet mutatós kiegészítőkkel élénkíthetünk.
  • A semleges színű falak és padló előnyösek akkor, amikor új berendezési tárgyakkal újítjuk fel a szobát.
  • Ülőbútorok behúzásához erős bútorszövetet használjunk, a kényes selymet és könnyű pamutot pedig használjuk a díszpárna­huzatokhoz.
  • Luxusszobabelső kialakításához az ülő­bútorokat gazdagon mintázott, élénk színű anyagokkal húzassuk be. Próbáljuk ki például a terrakotta-sötétkék kombinációt

Visszafogott nappali

A visszafogott szín-összeállítású szobákban változatos textúrájú anya­gokra: bolyhos szőnyegekre és plédekre, különféle szövetekből készült díszpárnákra van szükség, hogy az összhatás mégis élénkebb legyen.