Lakásdekoráció

Többfunkciós nappali szoba tervezése: térelválasztó bútorok

Bármekkora is a kísértés, hogy rögtön nekilássunk a nappali legkényelmesebb sarkának megtervezéséhez, először azt kell átgondolnunk, milyen egyéb szerepet tölt be ez a szoba, kik fogják használni, mire, és a nap mely szakában.

Többfunkciós lakás

Kevés lakásban nyílik lehetőség arra, hogy egy szobát kizárólag a vendégek fogadására használjunk – a leg­több nappali reggeltől estig, nap, mint nap szolgálat­ban van. Valószínűleg egyúttal étkező, dolgozószoba és játszószoba is, ezért szükség van rá, hogy könnyen át lehessen váltani praktikusról kényelmesre, rendetlen­ről rendesre, a nappali műszakról az estire. Ha a nap­palink többfunkciós, alaposan meg kell tervezni, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle.

A kulcsszó a rugalmasság, és ezt a kérdést kétféleképpen lehet megközelíteni:

  • Szobakülönböző részeit más-más tevékenységre jelöljük ki.
  • Az egész helyiséget egységes térnek tartjuk meg, de többfunkciós bútorokkal rendezzük be.

Nappali 2

Ha a nappali szobát étkezőnek is használjuk, a bútorok gondos elhelyezésével vizuálisan elkülöníthetjük a két területet – a kanapé általában tökéletes térelválasztóként szolgál.

Nappali

Ebben a hatalmas, nyitott elrendezésű szobában a szőnyegek segíte­nek zónákra osztani a teret, mivel egyértelműen jelzik az elkülönített ülőhelyek határait.

A tér felosztása

A falak: Bizonyos mértékben maga a bútorzat határoz­za meg a terület funkcióját, például az ülőgarnitúra, az ebédlőasztal vagy a számítógépállvány, de az egyes részek elkülönülését a falak színezésével is kiemelhet­jük, hogy mindegyik pontosan illeszkedjen a benne fo­lyó tevékenység hangulatához amellett, hogy a célnak megfelelően van berendezve. Ha a szoba egyik végé­ben néhány falfelületet teltebb színűre festünk, esti használathoz illő étkezőhelyet hozhatunk létre, egy más árnyalatúra festett sarkot vagy alkóvot pedig dol­gozósaroknak jelölhetünk ki.

Padlóburkolat: A padló szintén jelezheti az elkülönülő funkciókat. Szőnyegpadló vagy természetes gyékény- fonat boríthatja például a nappali zónát, amelyet fa­padló vált fel az étkezőrészen.

Textúra: A lakástextilek is kifejtik a maguk tudatalatti hatását; a kelmék és más puha anyagok a kényelem ér­zetét keltik, a kemények pedig praktikusságot sugall­nak. A textíliákon belül megkülönböztetünk egyszerű, robusztus vásznakat és pamutokat, amelyeket nappali használatra és a munkaterületekre szánunk, valamint a kényelmi zónákra jellemző finomabb anyagokat.

Világítás: A megvilágítás a hangulat megteremtésének és megváltoztatásának lényeges eleme. Segítségével különféle hangulatokat tudunk kialakítani az egyes területeken, illetve a különböző napszakokban.

Térelválasztó bútorok: Van, hogy a szoba természete­sen adja magát a felosztásra, ilyen helyiségekben az egyes területeket térelválasztóként használt bútorokkal különíthetjük el. Például egy hosszú nappali szoba közepén a tengelyére merőlegesen elhelyezett kanapé praktikusan kettéválasztja a helyiséget nappalira és étkezőre, két kisebb, derékszögben egymás mellé állí­tott kanapéval pedig meghitt, zárt sarkot alakíthatunk ki.

A fal mellé derékszögben elhelyezett magas polc vagy szekrénysor szintén megadhatja a térelválasztás alapját, jelzi egy különálló terület határát anélkül, hogy ténylegesen félbevágná a szobát. Hangsúlyosabb elhatároláshoz más eszközöket is bevethetünk: para­vánnal, esetleg japán stílusú eltolható válaszfallal telje­sen elkülöníthetünk például egy dolgozósarkot.

Praktikus tanácsok

  • Mielőtt nekilátnánk a felújításnak és beren­dezésnek, gondoljuk át, hogy mi mindenre szeretnénk használni a szobát.
  • Tisztázzuk, ki és mikor fogja használni a szo­bát, és olyan bútorokat válasszunk, amelyek strapabíróak.
  • Ügyeljünk arra, hogy a világítást rugalmasan át lehessen állítani a nappali és az esti igé­nyeknek megfelelően, illetve a tér különböző részeiben. Szereljünk be fényerő-szabályo­zós kapcsolókat, és tegyünk a szobába állólámpákat, hogy a fényviszonyokat szük­ség szerint módosíthassuk.

Az alkalmas bútorok kiválasztása

Ha tehetjük, úgy válasszuk ki a bútorainkat, hogy meg­feleljenek a különféle funkcióknak, amelyeket a nap­pali szoba be fog tölteni. Egy nagyméretű asztal író­asztalnak is használható, és szükség szerint étkező­asztallá alakítható. A kihúzható kanapé drágább ugyan, de lehetővé teszi, hogy a nappali szoba ideiglenes vendégszobaként működjön. A fotelágy is jó megoldás, ha kevesebb a hely vagy olcsóbb bútort keresünk. A matraca kihajtható a földön vagy egy alacsony fala­pon, míg összehajtogatva hasznos ülőhelyként szolgál.

A lábzsámolyokra rá lehet tenni tálcát vagy magazi­nokat, de ha kell, plusz ülőhelyként szolgálnak, a dívá­nyok és ágyneműs ládák pedig tároló helyet biztosíta­nak a játékoknak, iratoknak és más holmiknak. Még rendezettebben tárolhatjuk az iratokat és írószereket egy patikaszekrény apró fiókjaiban. A szekrény emel­lett a dísztárgyak elhelyezésére is alkalmas.

A bútorokat időről időre átrendezhetjük úgy, hogy különböző területeket határoljanak el a különböző nap- vagy évszakokban. A munkaasztal például, amely napközben az ablak alatt áll, vacsoravendégséghez a szoba közepére kerül. A téli hónapokra a kandalló köré elhelyezett kanapék és székek nyáron a szoba napsütötte helyeire költözhetnek át. A többfunkciós szobákban nagy segítséget jelentenek a görgős lábú bútorok, mivel sokkal könnyebb mozgatni őket.

Nappali 3

Ha nincs a házunkban külön vendégszoba, vásároljunk egy jó minősé­gű kihúzható kanapét a nappali szobába a nálunk éjszakázó vendégek számára.